FAjowo ;-) Ale nie pytałaś przypadkiem czy od 1 listopada się to nie zmieni?Ważne!!
Dzwoniłam ponad godzinę i wreszcie dowiedziałam się. Po kilkunastu telefonach dotarłam do kompetentnej osoby. Mam odpowiedź od samej Pani Krystyny Czaplickiej-Trojanowskiej – Naczelnik Wydziału Opieki nad Matką i Dzieckiem w Departamencie Zdrowia Publicznego Ministerstwa Zdrowia. Otóż zaświadczenie lekarskie stwierdzające pozostawanie kobiety w ciąży pod opieką medyczną może wydać każdy ginekolog i będzie ważne. Nie liczy się czy to prywatny gabinet czy poradnia, która ma kontrakt z NFZ. Ma być udokumentowane prowadzenie ciąży przez ginekologa od 10 tygodnia i już!
reklama
ale o to zaświadczenie nie muszę pytać przy pierwszej wizycie, tylko ważne ile chodzę do danego ginekologa?
Bo jestem u mojej ginekolog tak od 9 tygodnia, ale jeszcze jej nie pytałam o żadne zaświadczenia. Rozumiem że ona to może potem napisać?
ale zamieszanie z tymi prawnymi sprawami
Bo jestem u mojej ginekolog tak od 9 tygodnia, ale jeszcze jej nie pytałam o żadne zaświadczenia. Rozumiem że ona to może potem napisać?
ale o to zaświadczenie nie muszę pytać przy pierwszej wizycie, tylko ważne ile chodzę do danego ginekologa?
W karcie ciąży masz udokumentowane prowadzenie ciąży przez ginekologa, dodatkowo wyniki badań itp
K
króliczątko
Gość
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_omnkwc_15042009.pdf tu jest wzór zaśwadczenia i jest ono załącznikiem do Rozporządzenia w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży. Pytałam Panią o zaświdczenia po 1 listopada więc to najświeższe wiadomości.
anowi82
Fanka BB :)
i co z tego ze w polsce mamy jedno prawo. i tak jedna sprawa np becikowe by dostac co mops w danej miejscowosci i baby tam siedzace maja swoje widzimisie. i tak by dostac becikowe np w gdansku pani wymagala jedynie podpisania ze ojciec dziecka nie pobral becikowego (samotna mama, dziecko uznane). a juz w innej miejscowosci kobieta wymagala by samotna mama przyniosla oswiadczenie z rejonu mopsu zamieszkania ojca iz ten nie pobral becikowego od siebie, co jest absurdem bo by jej takiego czegos nie wydali. dopiero jak ostro postawila sprawe i kierowniczke w to wmieszala to zalatwili to tak ze te dwa mopsy pomiedzy soba wyslali oswiadczenia ze ten tatus becikowego nie pobral
po co to pisze?
otoz po to ze pani z departamentu swoje a baby w mopsie swoje i tak wiedza. co z tego wyjdzie dowiemy sie dopiero jak same bedziemy sie starac o becikowe po 1.11. a mialy byc zaswiadczenia, ktore mial dostarczyc ktos tam i ich niema, wiec narazie to nawet nie wiedza jak te zaswiadczenia beda wygladac.
poprostu polska
po co to pisze?
otoz po to ze pani z departamentu swoje a baby w mopsie swoje i tak wiedza. co z tego wyjdzie dowiemy sie dopiero jak same bedziemy sie starac o becikowe po 1.11. a mialy byc zaswiadczenia, ktore mial dostarczyc ktos tam i ich niema, wiec narazie to nawet nie wiedza jak te zaswiadczenia beda wygladac.
poprostu polska
Widze, że swoimi fachowymi uwagami wywołałam spora dyzkusję :-)
a w jakim miescie pracujesz?
K
króliczątko
Gość
No jestem pełna nadzieji że będzie dobrzę i wszystkie dostaniemy to becikowe. Ja urodziłam pierwsze dziecko w lipcu 2005 roku więc becikowe mi koło nosa uciekło. Byłam wówczs potrzebującą studentką. No głowy do góry każda kasa się przyda dla dzieciątka chociaż na te płatne szczepenia dodatkowe. Będzie dobrze! Hej!
reklama
No dobra, ale ten przepis z takim właśnie zapisem jak Was tam szkolą już funkcjonuje cały czas, czy ma dopiero wejść?? Bo ja właśnie robiła wywiad środowiskowy, wiele kobit chodziło prywatnie i właśnie otrzymuje becikowe.... Oświećcie mnie. Bo jeżeli ten przepis cały czas funkcjonuje, to rzeczywiście Athena, będziesz ta wredna ;-)... A, i czy na pewno PODSTAWOWA opieka zdrowotna= bezpłatna? Bo w końcu lekarz mający umowę z NFZ pracujący w szpitalu, przyjmuje również prywatnie, no i co?