VUSIA - tak jak pisze IWON :-) 33 pierwsze dni placi pracodawca, a potem ZUS. Z firmy za pierwsze 33dni dostalam nawet troszke wiecej niz 100% i bez problemu pelna premie. I przynajmniej w moim przypadku komplikacje zaczely sie po tych 33dniach jak przeszlam na ZUS. I juz na ta pierwsza zusowska wyplate czekalam 2msc i 3 tyg.
reklama
Ad. pkt. 1
Umowa z automatu nie przedłuża się. Dzieje się tak tylko w przypadku gdy poród następuję po dacie zakończenia umowy jednakże tylko do daty porodu. Pracodawca może dobrowolnie przedłużyć umowę. Gdy tego nie zrobi wypłatę zasiłku przejmuje Zus. Urlop wychowawczy przysługuje pracownikowi więc jeśli umowa zostanie rozwiązana nie będzie prawa do wychowawczego.
ad. 2 Wymiar macierzyńskiego przy urodzeniu 1 dziecka w 2009 r. 20 dni,
Ad. 3 Okres zasiłkowy dla ciężarnej w 2009 r to 270 dni i z dniem 01.01 nie liczy sie od nowa.
Natomiast do jednego okresu zasiłkowego wlicza się tylko poprzednie okresy chorobowego które spowodowane są tą samą chorobą.
Minęło już sporo czasu od zadanego pytania więc pewnie już wszystko i tak wiecie. :-)
życzę zdrówka dla mam i maleństw.
Umowa z automatu nie przedłuża się. Dzieje się tak tylko w przypadku gdy poród następuję po dacie zakończenia umowy jednakże tylko do daty porodu. Pracodawca może dobrowolnie przedłużyć umowę. Gdy tego nie zrobi wypłatę zasiłku przejmuje Zus. Urlop wychowawczy przysługuje pracownikowi więc jeśli umowa zostanie rozwiązana nie będzie prawa do wychowawczego.
ad. 2 Wymiar macierzyńskiego przy urodzeniu 1 dziecka w 2009 r. 20 dni,
Ad. 3 Okres zasiłkowy dla ciężarnej w 2009 r to 270 dni i z dniem 01.01 nie liczy sie od nowa.
Natomiast do jednego okresu zasiłkowego wlicza się tylko poprzednie okresy chorobowego które spowodowane są tą samą chorobą.
Minęło już sporo czasu od zadanego pytania więc pewnie już wszystko i tak wiecie. :-)
życzę zdrówka dla mam i maleństw.
monisia1979
Fanka BB :)
Witam!!!
Mam takie pytanie:czy jeśli siedzę na L4,na którym zaznaczone jest,że chora może chodzić,to mogę wychodzić z domu,czy mam kołkiem siedzieć w domu,bo ZUS może mnie sprawdzić?
Mam sprzeczne informacje na ten temat,jedni mówią,że można wychodzić z domu,inni,że tylko potwierdzone wyjścia do lekarza.w innym wypadku jak ZUS sprawdzi,to się czepia.Jak to w końcu jest??Może ktoś wie?Bardzo proszę o odpowiedź
Mam takie pytanie:czy jeśli siedzę na L4,na którym zaznaczone jest,że chora może chodzić,to mogę wychodzić z domu,czy mam kołkiem siedzieć w domu,bo ZUS może mnie sprawdzić?
Mam sprzeczne informacje na ten temat,jedni mówią,że można wychodzić z domu,inni,że tylko potwierdzone wyjścia do lekarza.w innym wypadku jak ZUS sprawdzi,to się czepia.Jak to w końcu jest??Może ktoś wie?Bardzo proszę o odpowiedź
Witam!!!
Kochana skoro na zwolnieniu masz zaznaczone że możesz chodzić tzn że możesz wychodzić bez problemu. A zus się napewno nie będzie czepiac. ja mam właśnie takie zwolnienie i chodzę wszędzie i do tej pory nie miałam kontroli a jestem na zwolnieniu od marca. Pozdrawiam ciepło :-):-):-)
na L4,na którym zaznaczone jest,że chora może chodzić,
Skoro pisze że MOŻESZ CHODZIĆ to możesz!!!
I kontrole tez się raczej nie zdarzają a jak już byś ewentualnie trafiła na takowa a nie było by cie w domu to nie maja prawa nic Ci zrobić.
monisia1979
Fanka BB :)
No właśnie EVE81 ja też normalnie wychodziłam;-),ale ostatnio taka koleżanka mnie zaniepokoiła,bo powiedziała,że nie można,nawet jak na L4 pisze,ze może chodzić,bo mogą sprawdzić z ZUSU i się wystraszyłam
Ale na szczęście mnie uspokoiłyście:-);-):-);-)
Dzięki wielkie:-):-)
Ale na szczęście mnie uspokoiłyście:-);-):-);-)
Dzięki wielkie:-):-)
reklama
powodem było sprawdzenie zasadnosci zatrudnienia.
przyszło juz pismo(chyba 3tyg temu) ze zatrudnienie jest zasadne i Żona podlega ubezpieczeniu. zresztą zdziwiłbym sie jakby było inaczej, 5lat ciągłosci pracy z nie małymi zarobkami i wszystkie podatki płacone, no ale przyczepic sie zawsze mozna...
przyszło juz pismo(chyba 3tyg temu) ze zatrudnienie jest zasadne i Żona podlega ubezpieczeniu. zresztą zdziwiłbym sie jakby było inaczej, 5lat ciągłosci pracy z nie małymi zarobkami i wszystkie podatki płacone, no ale przyczepic sie zawsze mozna...