Aha rozumiem ... Bardzo dziękuję za pomoc ... Bo nie wiedziałam co myśleć bo przepracowałam jedynie miesiąc a to była moja pierwsza praca. Więc sądziłam że nie będzie mi się należeć zasiłek bo ciągle jestem na zwolnieniu a umowę mam przedłużona do porodu.
reklama
Aga nie ma takiego prawa niestety. A lekarze bardzo często nie chcą dawać zwolnienia L4 na ostatnie 2 tygodnie. Bo nie ma pewności czy urodzisz jutro czy za tydzień a potem to oni się tłumacza.... W sumie chodzi bardziej o sprawy zusowskie niż jakiekolwiek inne. Jeżeli nie chcesz iść jeszcze na macierzyński idź do rodzinnego i weź zwolnienie na grypę....
Ale szczerze mówiąc obawiam się że z tym też możesz mieć problem.....
Ale szczerze mówiąc obawiam się że z tym też możesz mieć problem.....
monisia1979
Fanka BB :)
Ja akurat trafiłam na "normalnego" internistę i dał mi zwolnienie na tą końcówkę. Branie urlopu macierzyńskiego po to by siedzieć z brzuszkiem w domu jest bez sensu.
Oby jak najwięcej takich wyrozumiałych lekarzy
Słuchajcie, jak dokładnie wylicza się kwotę wynagrodzenia na L4. Miało być 100%, a dostałam za pierwszy miesiąc kilkaset mniej.
Liczyłam w ten sposób: kwota brutto - 18,71% składki - 19% podatku, ale nawet wtedy wychodzi mi wyższa kwota niż ta którą dostałam.
O co chodzi?
Do księgowej nie mogę się dodzwonić.
Liczyłam w ten sposób: kwota brutto - 18,71% składki - 19% podatku, ale nawet wtedy wychodzi mi wyższa kwota niż ta którą dostałam.
O co chodzi?
Do księgowej nie mogę się dodzwonić.
daizee
Fanka BB :)
najlepiej zadzwoń do zusu. ja dostałam za pierwszy miesiąc 100zł mniej (bo nie mam kosztów uzyskania przychodu), a za kolejny w sumie 150zł mniej. bo oni to jakoś wyliczają ze średniej z ostatnich 12miesięcy przed jakimkolwiek zwolnieniem chorobowym w poprzednich okresach. więc mi zahaczyło o 2007 rok, gdzie miałam dużo mniej kasy.
Tak jest, ze ZUS jakos liczy wynagrodzenie 100% -minus jakas tam skladka na ubezpieczenie, czy cos tam (nie pamietam dokladnie). Jakos mi to Pani z ZUSu tlumaczyla, ze to jest takie niepelne 100%. I oni naliczaja wynagrodzenie nie co miesiac tylko wg. terminow zwolnien.I tak np. za kwiecien dostalam mniej, bo zwolnienie bylo 02-29.03, a za 30.04 mam dostac razem z rozliczeniem majowym. Ale to i tak w sumie nie bedzie pelne 100%A tak dla pocieszenia tych co jeszcze czekaja na wyplaty z ZUSUu ja czekalam na pierwsza 2msc. i 3 tyg. gdyby nie moja interwencja, to nadal tej kasy bym nie miala. Wiec warto dzwonic, chodzic i przypominac sie :-)
reklama