reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Mój lekarz, od razu na pierwszej wizycie zaproponował mi zwolnienie i ja je przyjęłam. Juz kiedyś poroniłam i nie mam zamiaru drugi raz przez to przechodzić. Mój szef też jest zadowolony, bo nie musi sie o mnie martwić. Nie miałam pracy ciężkiej fizycznie, ale niestety psychika tam siadała, sters, stres i jeszcze raz stres, a do tego 8 lub nawet więcej godzin dziennie przed komputerem. W domu jest mi dobrze, mam w końcu czas dla siebie i nie zamierzam tego zmieniać. Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamusie:-)

reklama
a ja wlasnie podjelam dezyzje, ze pojde na zwolnienie, chociaz na tydzien-dwa w polowie kwietnia... to bedzie 24 tc. przekonaly mnie wasze wypowiedzi pt "i tak nikt tego nie doceni"
od jakiegos czasu sie zastanawialam czy jest sens udawac superwoman. i chyba nie ma. niby czuje sie dobrze, ale ciagle jestem zmęczona, skacze mi cisnienie, no i spedzam 9 h przed komputerem.
ciągle sie martwię kto mnie w pracy zastąpi - pracuję w księgowości w dwóch firmach (na szczescie przy jednym biurku), a to przeciez nie powinno byc moje zmartwienie.

ja w ciąży czułam sie super do momentu jak sie nie nabawiłam zapalenia dróg moczowych, wyladowałam w szpitalu i juz pozniej nie wróciłam do pracy a byłam na przełomie 26-27 tygodnia:tak:

ja planuję skończyć rok szkolny klas maturalnych, i potem iść na zwolnienie - czyli w 27tc to będzie...?
planuję - a co mi wyjdzie, to się okaże :D

:-Dczesc wam ja nie bylam na zwolnieniu ani dnia w dzien porodu pracowalam do 17 :-) i jestem z tego dumna bo siedziec w domu i tyc mi sie nie widzialo a ze bylam w ruchu bo praca i obrona mgr to przytylam 10 kg

Z dniem 06.06.2008 konczy mi sie L4. Termin mam ustalony na 10.06. Lekarz nie chce wystawic mi L4 ze wzgledu na to ze w karcie ciazy lekarz ustalil termin na 10.06 i nie moze wystawic L4 na 3 dni (tak przynajmiej twierdzi).
Co robic ?
1. Czy mam isc sie polozyc do szpitala ?
Jesli tak to kiedy juz jutro czy moge isc w poniedzialek ?
2. Czy jesli pojde do szpitala to w szpitalu dostane L4 czy juz mi sie zacznie urlop macierzynski ?

jak to teraz zrobic zeby bylo z korzyscia dla mnie?
pozdrawiam

yyy jak to nie moze na 3 dni?? troche to dla mnie dziwne ... moze przejdz sie do innego lekarza ... a czy ty pobierasz zasiłek z zusu?? ... jesli chodzi o macierzynskie zaczyna się ( przynajmniej w moim przypadku) dzien przed porodem - 8 urodziłam od 7 miałam macierzyński)

lekarz powinien wystawić ci zwolnienie w szpitalu wystawiaja zwolnienie tak samo a urlop macieżyński zaczyna sie w dniu urodzin dziecka powinnaś mieć ciągłośc w zwolnieniach
nie rozumiem dlaczego lekarz nie chce wystawić zwolnienia:angry:

reklama
Urlop macierzynski mozna zaczac juz na dwa tygodnie przed spodziewana data porodu (patrz na stronie serwis ZUS). Nie jest to jednak korzystne bo zaczyna sie juz liczyc, a to tylko 16 tygodni (18 przy kolejnej ciazy). Moze wypisac na trzy dni ale pewno liczy, ze wezmiesz macierzynski. Nie warto przerywac ciaglosci zwolnien

Do góry