reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

babeczki czekoladowe.jpg

Babeczki czekoladowe - Wybrane przepisy kulinarne Przepisy kulinarne Gazeta.pl

reklama
Asteria Ty dziewczynke bedziesz miec:-D babunie przeurocze i zapewne przesmaczne. Mnie poki co nie chce sie jeszcze w kuchni stac...

biszkopt z galaretka

1 szklanka cukru
1 szklanka maki
6 jaj

zoltka+cukier+maka+ubita piana

leje na blache z wglebieniem na galaretke
wrzucam do piekarnika na 175 stopni/ ok 15 -20 minut zwykle sprawdzam patyczkiem czy srodek jest dopieczony

po wyjeciu ciasta z blachy wrzucam jakies owoce a potem zalewam galaretka po odpowiednim jej stezeniu w lodowce

chwile czekam az stezeje do konca

jem poki maz sie nie dostawi;-)

lubie wrzucac do goracej galaretki rodzynki, wtedy nie sa takie twarde, bo zdaza dobrze nasiaknac

ciasto prezentuje sie tak jak na tej stronie http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2011_06_01_archive.html

Ostatnia edycja:
To ja też podam swój przepis na takie ciasto z sezonowymi owocami.. teraz dorzucam głównie śwliwki, a juz jesienia jabłka
Potrzeba
5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1/2 szkl maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryby lub masła 250 g

Margarynę lub masło rozpuszczamy i zostawiamy, żeby przestygło

Do miski wrzucamy jajka+cukier i miksujemy
a następnie mąki i proszek
Na końcu dolewamy rozpuszczony tłuszcz i koniec. Na wierzch wrzucamy owoce. Radzę nie przesadzić z ich ilością, bo wtedy puszczaja soki i ciasto słabo rośnie...
Podawać posupane cukrem pudrem

Wychodzi taka babka piaskowo z owocami... Ja to ciasto lubię robić, bo wrzucę do miksera, a mam taki ze stojeczkiem, wiec nawet nie muszę nad nim stać, tylko dorzucam po kolei składniki i tyle...Smacznego!!!

Dzieki megi pegi zrobie z jabłkami bo sliwki cos mi sie nie podobaja w tym roku:)

a to przepis na fajne pizzerinki. rewelacyjne ciasto wychodzi
Wielkie Żarcie - Przepis - Pizzerinki

wszystkim smakowalo

a tu przepis na moja ulubiona sałatkę

seler naciowy
winogrono zielone
piers z kury
cytryna
bazylia, sol, pieprz
jogurt naturalny grecki plus łyzka majonezu

seler pokroi w cienke paseczki skropic cytryna i odstawic na 20 minut. potem dolozyc pokrojone winogrono piersi i polaczyc z jogurtem i majonezem. Dodac peeeelno bazyli troche soli pieprzu i voila. Najlepsza na drugi dzien. Taka do pochrupania sałatka :)

ZIEMNIAKI PIECZONE W PIEKARNIKU

Składniki:
Małe ziemniaki, vegeta, sól, ser zółty, masło

Jak przyrządzić?
Jeśli ktoś nie ma możliwości upieczenia ziemniaków w ognisku, nastomiast posiada piekarnik w domu, to zje świetny smakołyk. Ziemniaki pieczone jem przynajmniej raz w tygodniu:) Polecam, gdy niespodziewanie pojawią się wam goście... Wówczas: Trzeba zorganizować mniejsze ziemniaki. Sama jestem w stanie zjeść 5 szt. Analogiczną liczbę dokładnie wyszorujcie i osuszcie w ręczniku. Następnie ziemniaki w łupinach, pojedynczo, zawijamy w kawałki folii aluminiowej. Rada: zostawcie taki rożek aluminiowy - ziemniak ma wyglądać jak bombka choinkowa;) A po co to? A po to, że po upieczeniu można rękami wyjmować ziemniaki z piekarnika za te rożki, a potem goście mogą brać je z talerza - nie parzą w ogóle. Tak przygotowane ziemniaki wsadzamy do piekarnika, na półkę "jak suszarka" na 50-60 min do temeratury ok. 160 stopni. Po upieczeniu w zależności od gustu można posmarować masłem, posypać vegetą, solą lub położyć ser zółty. Mnie najlepiej smakują z łupinami. Smacznego!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Wrzucam na prośbę przepis na tego kurczaka w sosie jogurtowo - serowym.
Piersi z kurczaka kroje w takie cieńsze paseczki wrzucam na patelnie. Czasem jak mam dorzucam tez trochę pokrojenej w kostkę papryki (czerwona, zielona, żółta), ożywia kolorystycznie danie.
Biorę kubeczek jogurtu (zamiennie jak kto woli można śmietanę) + pół szklanki wody + zioła przyprawy (sól, odrobina pieprzu, czosnek i generalnie co mi tam jeszcze do głowy przyjdzie). To wszystko mieszam w jakims garnuszku. Jak już mięso jest usmażone, to pozbywam się nadmiaru tłuszczu i dodaje te moją powyższą miksturę. Trzymam do zagotowania i pozniej podduszam ok. 10 min, tak, żeby się zagęściło. Mam też ze 100 - 150 g sera żółtego startego na grubej tarce. Zamiennie jak kto woli można stosowac rozkruszony pleśniowy np. mazur. Na koniec dorzucam ser i jeszcze trochę mieszam i trzymam na ogniu, żeby się rozpuścił. Podaje z makaronem kokardki.
Nie żałujcie przypraw. Smacznego :-)

reklama
Do góry