reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki 2021

Ja 2 razy miałam badana krzywa, w pierwszej i teraz w drugiej ciąży i za każdym razem badali tylko z krwi gdzie wyniki były tego samego dnia, ale wieczorem. Nikt mi glukometrem nie sprawdzal przed podaniem glukozy, ale to moze dlatego ze nie mam w rodzinie bliskiej cukrzykow ani sama nigdy nie mialam problemu
Ja sama też nigdy nie miałam problemu, glukoza 71, BMI 20.2 przed ciaza, no ale w ciazy jednak organizm trochę inaczej pracuje i z tym cukrem wiele ciężarnych ma problem, jak sprawdzałam statystyki. No i do tego moja mama z cukrzycą..

reklama
Ja sama też nigdy nie miałam problemu, glukoza 71, BMI 20.2 przed ciaza, no ale w ciazy jednak organizm trochę inaczej pracuje i z tym cukrem wiele ciężarnych ma problem, jak sprawdzałam statystyki. No i do tego moja mama z cukrzycą..
Pewnie, że tak. Mówię tylko, że u mnie nikt nie sprawdzał glukometrem przed. Nie mam problemów z cukrem, ale porównując wynik z 1 i z 2 ciazy to jak dla mnie jest przepaść. W 1 po 1 h miałam 99 A teraz 126

Ja 2 razy miałam badana krzywa, w pierwszej i teraz w drugiej ciąży i za każdym razem badali tylko z krwi gdzie wyniki były tego samego dnia, ale wieczorem. Nikt mi glukometrem nie sprawdzal przed podaniem glukozy, ale to moze dlatego ze nie mam w rodzinie bliskiej cukrzykow ani sama nigdy nie mialam problemu
ja też nie mam, może zalezy od labo 🧐

U mnie w pierwszej ciąży kazali pić glukozę bez sprawdzania. Teraz sprawdziła glukometrem. Miałam chyba 106, a mówiła, że do 110 może wykonać badanie bez dodatkowej konsultacji z lekarzem, także niewiele brakowało. Przed wyjazdem z domu zbadałam glukometrem i było 84. Także trochę loteria [emoji23]

Pewnie, że tak. Mówię tylko, że u mnie nikt nie sprawdzał glukometrem przed. Nie mam problemów z cukrem, ale porównując wynik z 1 i z 2 ciazy to jak dla mnie jest przepaść. W 1 po 1 h miałam 99 A teraz 126
O kurczę.. No właśnie spora różnica. Boję się tylko, że np mam wysoki cukier i tam zemdleje czy cos po podaniu glukozy. Wolałabym wiedzieć jaki mam na czczo..

U mnie w pierwszej ciąży kazali pić glukozę bez sprawdzania. Teraz sprawdziła glukometrem. Miałam chyba 106, a mówiła, że do 110 może wykonać badanie bez dodatkowej konsultacji z lekarzem, także niewiele brakowało. Przed wyjazdem z domu zbadałam glukometrem i było 84. Także trochę loteria [emoji23]
a ile ci wyszło ostatecznie z żyły ? Bo ja miałam chyba o 8 czy 9 mniej z żyły niż z palca i pokrywało się to z moim glukometrem. Oni chyba jakiś felerny mają, bo koleżance też zawyżył.

a ile ci wyszło ostatecznie z żyły ? Bo ja miałam chyba o 8 czy 9 mniej z żyły niż z palca i pokrywało się to z moim glukometrem. Oni chyba jakiś felerny mają, bo koleżance też zawyżył.
Z żyły wyszło 99 na czczo [emoji17] Więc faktycznie mniej niż na ich glukometrze. Ta co pobierała mówiła, że ta różnica może wynikać ze stresu. I faktycznie jak teraz mierzę w domu to zawsze jest ok.

Ja w Niemczech miałam po śniadaniu Glukoze,wyszła dobrze i nie musiałam robić 3 punktowej.Wczesniej robiłam Hemoglobine glikowaną i też wynik dobry.

reklama
Dziewczyny, powiedzcie proszę jak wygląda badanie na krzywą cukrową. Wiem, że się pobiera najpierw krew na czczo, potem po wypiciu glukozy pobranie po 1h i 2h, ale chodzi mi o to czy najpierw sprawdzają jaki jest ten wynik na czczo nim kaza wypić glukoze i np w razie gdyby był podwyższony to nie podają glukozy do picia? Jestem wkurzona, bo dowiedzialam sie, ze nie bede miała krzywej, bo koronawirus i siedzenie w szpitalu 2h jest rzekomo niebezpieczne dla mnie. W UK nie robia ciezarnym krzywej, chyba, ze spelniaja konkretne warunki, m.in. cukrzyca u bliskiego członka rodziny (u mnie mama typ 2, więc się załapałam na badanie). Znalazłam prywatny lab, który mi to zrobi, potrzebuje skierowanie od lekarza, już zalatwilam, będę miała je na dniach, tylko właśnie się zastanawiam jak to wygląda, bo ten lab wysyła wyniki do Polski (bardziej nie lab a "pobieralnia" krwi) i tam je badają. Czekam na wyniki 2-3 dni, a więc będą badac wszystkie próbki na raz, a nie np najpierw ta na czczo. Czy to jest ok? Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Mi pobierali krew na czczo, później wypiłam glukozę i znów pobierali krew po 1h i po 2h. Nie sprawdzali wyników glukozy przed wypiciem.

Do góry