Balbinka1991
Fanka BB :)
Ale po co się tak unosisz?Jak można tak pisać? Kasy lub priorytetów? Priorytetem jest dla mnie i myślę, że dla każdej matki zdrowie dziecka. Ale tylko amniopunkcja daje 100% pewności!! Nie nimfy, chociaż jestem zwolennikiem i będę prawdopodobnie robiła ten test. Jeśli wyjdzie zle nimfy to i tak zrobię amniopunkcje, bo to jedyna metoda by wykluczyć wadę. Nikt na podstawie nimfy nie podejmie decyzji o usunięciu ciąży ( tylko proszę nie łapać zaraz mnie za słówka, bo nie twierdzę, że Ania czy ja podjełybyśmy taką decyzję). Ja akurat chciałabym mieć 100% pewności, nie 95% w przypadku nimfy tylko 100% by jak najlepiej się do tego przygotować. Bardzo jest dużo historii, że podejrzenie wady było i dziecko się urodziło zdrowe, ale uwierz, że równie dużo jest takich przypadków, że diagnoza się potwierdziła. Ryzyko jest na tyle małe, że każda z nas powinna sama zdecydować o tym czy je podejmie.
Napisałam kasa bo nie każdego stać wyłożyć 2 tysiące na badanie a priorytety bo nie których stać ale wolą zaryzykować..
I test nifty nie daje 95 %a 99,5 . ta niższa wartość medycyna mówi że daje połączenie usg z testem pappa ale często wychodzi fałszywie dodatni test pappa i wiek ma tu znaczenie. Myślę , że zrozumiałaś po swojemu mój komentarz. Zresztą dane mówia, że amino również brakuje 0,5%procenta do 100 więc tak jest to wybór każdej kobiety ja bym nie ryzykowała każdy ma chyba prawo do swojego zdania?