inkaby
Fanka BB :)
No ja strasznie tęsknię za Polską i uważam, że poziom opieki medycznej jest znacznie lepszy niż choćby w de ale dlatego, że kwitnie prywata. Prywatnie możesz zrobić praktycznie wszystko ale musisz mieć kasę. Tutaj nie ma prywatnych gabientow i nie ma możliwości zrobienia nawet dla samego siebie badań. Wszystko zależy od tego czy lekarz zdecyduje, że potrzebujesz tego badania lub leku. Jednak sam poziom opieki (dla każdego równy) jest ok. Coś za coś. W końcu wszystkie lekarstwa na receptę dla dzieci są za darmo. Do każdego lekarza z dzieckiem, zabiegi wszystko co zleci lekarz jest darmowe dla maluchów. Więc tak bez sensu porównywać. Fakt, leki dają tylko w razie potrzeby dzięki temu moje 2letnie dziecku (tfutfu) jeszcze nie dostalo antybiotyku. Druga sprawa podejście do pacjenta. Jak byłam w pl i małe było chore musiałam pójść do lekarza to myślałam że za głowę się złapie kolejka na kilka godzin bo to Wigilia, maluchy ze starymi nie mówiąc już o chamskich pielęgniarkach. Tu wchodzisz do lekarza i prawie czerwony dywan rozkładają hehehe nie no żartuje ale traktują pacjenta jak klienta o którego trzeba dbac. Nie zdarzyła mi się jakaś sytuacja do dupy czy żeby nie przyjęli kogoś z nas do lekarza. Do specjalistów ciężko się dostać trzeba mieć skierowanie od lekarza prowadzącego inaczej możesz zapomnieć o wizycie. Więc tak ja bardzo tęsknię za pl bardzo bardzo ale jak już tam jestem to po 2 tyg mam dość i drogo jest faktycznieOj to w obie strony działa, jak ktoś w PL dawno nie żył to też nie ma porównania. Mój szanowny tata po latach(prawie 20) w Londynie jak przyjeżdża na 2-3miesiące do Polski dom budować to nagle tam nie jest tak drogo i ciężko, a tu wszystko droższe i jak to tak żyć jak ludzie po 3tysiace zarabiają. Dla mnie nie ma porównania w poziomie życia i tym na co można sobie pozwolić zarabiając minimalną czy nawet przeciętną pensję tu i tam, ale zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia