reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki 2021

reklama
Super :) Masz zdjęcie?

no jasne ze nie wzięłam, znowu będą się ze mnie śmiać w przychodni ze zakręcona jestem

KasiaKar a ile ma już cm ?:) i jaki wiek wg USG?
Dziecię ma już 6 cm i wyżera ze mnie wszystko bo pół kg schudłam.

No i jak tam okruszek - ile juz cm mierzy? Widze na suwaczku, ze jesteś już w 12 tc, wiec pewnie pięknie było już widac poszczególne części ciała - rączki, nóżki.. 🤩
Na ekranie to mi się taki wielki wydawał. Dziś miałam ostatnie dopochwowe i później już przez brzuch.

Teraz czekam na męża przed chinolem, nagroda jakaś musi być. Już taka głodna jestem ze szok 😱a z knajpy takie cudowne zapachy lecą.😫

Kazdy ma prawo do wyrazenia swojej opinii ,totalnie nie podoba mi sie sposob "prowadzenia" ciazy brytyjskiej....mam wrazenie,ze tam traktuja Cie powaznie dopiero,gdy konczysz trymestr.No ludzie....gdyby w Polsce bylo takie podejscie,ze natura wie co robi ,nie ruszamy,prosze pracowac i zazyc paracetamol,to dzieci bym nie miala.
Po cholere gadac w drugim miesiacu ciazy o karmieniu i rodzeniu?
Nagaduje sie na polska sluzbe zdrowia,a prawda jest taka,ze w Polsce walczy sie o kazdy PECHERZYK ciazowy,laduje sie luteiny,acardy,heparyny,kladzie sie kobiete na oddziale,kobiete,ktora jest w 6tc,usg leci.....i lekarze walcza.Jak umieja,ale walcza.Nikt nie wykazuje podejscia-ok,masz bole i plamisz,przykro mi z tego powodu.Pobiore Ci krew i mocz,usg ci nie zrobie bo jestes w 9 tc,zazyj paracetamol i do domu.
Wczytywalam sie w dwie "medyczne"relacje Delfiny i bylam totalnie zniesmaczona.
Też mieszkam w UK i powiem Wam dziewczyny, że zazdroszcze wam prowadzenia ciąży w Polsce. Ja od 5-6 miałam plamienia i tu odmówiono mi pomocy, usg nikt nie chciał zrobić a lekarz rodzinny progesteronu nie chciał przepisać. Znalazłam wiec lekarke w polskiej prywatnej klinice bo nie wyobrażałam sobie czekać w stresie na pierwsze usg tutaj w 12-13 tyg. Dostałam progesteron i plamienia mi ustały, acard bo miałam stan przedrzucawkowy w pierwszej ciąży, magnez, nospe na bóle podbrzusza a nie jedynie lekarstwo w ANGLII na wszystko PARACETAMOL 😞😞😞 Widziałam fasolke w 7 tygodniu i bijące serduszko, pal licho że za każdą wizyte płace 130 funtów. Teraz też sie wybieram 26.06 a jestem obecnie w 10tc i mam nadzieje że wszystko bedzie ok a troche też sie martwie bo mdlosci mi mineły tylko boli mnie głowa i troche piersi bola.

No to chyba u mnie lepiej niz w uk. Tez licza ciaze od 12tyg ale idzie zalatwic wszystko. Moja gp wyslala mnie do szpitala na usg w 6 tyg na wszystko zbadali bo z hanka duphaston bralam. A I to moja gp mi przepisala. Tylko u mnie masz jedno usg wlasnie miedzy 11 a 14 tyg. Wszystko inne prywatne. A do polskiego "specjalisty" poszlam tu raz jeszcze z hanutem I nigdy wiecej. Jezdze 45km na prywatne ale do irlandzkiego lekarza

Jakie duże dzieciątko! Śliczne !
Ja tez bałabym się prowadzić tylko na NFZ wiec mam plan prowadzić dwutorowo. Lekarz prywatnie mówi co mam zbadać wiec idę do lekarza na NFZ po skierowanie żeby zrobić badanie na NFZ. Policzyłam ze same badania te krew/mocz/HIV/toksoplazmoza to Ok 300-400 zł czemu mam za to płacić jak jestem ubezpieczona?
A czy ktoś się orientuje jak z prenatalnym ? Wiem ze po 35 rz przysługują na NFZ a czy są jakieś inne przesłanki ?

Uważam tak samo. A temu na nfz mówisz że prowadzisz ciąże dwutorowo. Masz dwie karty ciąży?
Ja ma na razie kartę tylko z nfz bo u prywatnego byłam w 6 tc i idę dopiero za tydzień.

Też mieszkam w UK i powiem Wam dziewczyny, że zazdroszcze wam prowadzenia ciąży w Polsce. Ja od 5-6 miałam plamienia i tu odmówiono mi pomocy, usg nikt nie chciał zrobić a lekarz rodzinny progesteronu nie chciał przepisać. Znalazłam wiec lekarke w polskiej prywatnej klinice bo nie wyobrażałam sobie czekać w stresie na pierwsze usg tutaj w 12-13 tyg. Dostałam progesteron i plamienia mi ustały, acard bo miałam stan przedrzucawkowy w pierwszej ciąży, magnez, nospe na bóle podbrzusza a nie jedynie lekarstwo w ANGLII na wszystko PARACETAMOL 😞😞😞 Widziałam fasolke w 7 tygodniu i bijące serduszko, pal licho że za każdą wizyte płace 130 funtów. Teraz też sie wybieram 26.06 a jestem obecnie w 10tc i mam nadzieje że wszystko bedzie ok a troche też sie martwie bo mdlosci mi mineły tylko boli mnie głowa i troche piersi bola.

Jak dla mnie patrząc na koszty w cale w uk nie jest duzo drozej niż u nas. Ja za wizyte płacę 250 to moje 2 dni pracy i jeszcze trochę trzeciego dnia bo pracuje na 3/4 etatu.

Jakie duże dzieciątko! Śliczne !
Ja tez bałabym się prowadzić tylko na NFZ wiec mam plan prowadzić dwutorowo. Lekarz prywatnie mówi co mam zbadać wiec idę do lekarza na NFZ po skierowanie żeby zrobić badanie na NFZ. Policzyłam ze same badania te krew/mocz/HIV/toksoplazmoza to Ok 300-400 zł czemu mam za to płacić jak jestem ubezpieczona?
A czy ktoś się orientuje jak z prenatalnym ? Wiem ze po 35 rz przysługują na NFZ a czy są jakieś inne przesłanki ?
Mi lekarz kazal przyjść do poradni przyszpitalnej, tam zostawil zlecenie badan i pobrali mi wtedy cytologie i krew na te wszystkie pierwsze badania i właśnie za free. Prenatalne to pewnie jakbys dobrze pogadala z lekarzem, to by ci wystawil skierowanie z racji ciazy bliźniaczej 1j 1k1o, pewnie juz samo to moze byc przeslanka.

No to chyba u mnie lepiej niz w uk. Tez licza ciaze od 12tyg ale idzie zalatwic wszystko. Moja gp wyslala mnie do szpitala na usg w 6 tyg na wszystko zbadali bo z hanka duphaston bralam. A I to moja gp mi przepisala. Tylko u mnie masz jedno usg wlasnie miedzy 11 a 14 tyg. Wszystko inne prywatne. A do polskiego "specjalisty" poszlam tu raz jeszcze z hanutem I nigdy wiecej. Jezdze 45km na prywatne ale do irlandzkiego lekarza
No to fajną masz GP, zawsze sie znajda normalni lekarze, ktorzy pomoga, moja przychodnia to jakies nieporozumienie. Jak kiedys moj syn mial rotawirusa i byl juz taki wykonczony ze ledwo chodził to GP kazała mu ryż ugotować i przez telefon stwierdzila ze nie jest odwodniony wogole nie widzac dziecka na oczy bo nie bylo wolnych terminow

Dziewczyny kochane może zadam teraz głupie i durne pytanie jeśli tak to sory 🙊🙈
Ale doradzcie jaki kupić płyn do higieny intymnej bo właśnie będę zmieniać a tyle jest różnych rodzajów i firm preferujących kosmetyki dla kobiet w ciąży ze już sama nie wiem co lepsze i skuteczniejsze 😔🙉
Ja proponuję prysznic sama woda miejsc intymnych wiele koleżanek mówiło że po żelach do higieny intymnej miały infekcje bo zaburzało pH wiadomo że jak się gdzieś idzie do lekarza to można umyć się żelem ale radziłabym rzadziej używać

reklama
Do góry