reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Hej mamuśki
To moja pierwsza ciąża i nic nie wiem, stąd moje pytanie. Czego unikac w diecie przyszłej mamy? Co warto jeść? Jakie herbaty/napoje itp pić. Bo słyszałam, ze nie wolno mięty, a ja uwielbiam miętę, czy to prawda?😩
Wszystkie rady mile widziane. Besos 😘

reklama
Mam częste bóle w prawej pachwinie, strasznie to dziwne. Nie jest to mocny ból, ale wyraźnie odczuwalny. Macie tak?

Hej mamuśki
To moja pierwsza ciąża i nic nie wiem, stąd moje pytanie. Czego unikac w diecie przyszłej mamy? Co warto jeść? Jakie herbaty/napoje itp pić. Bo słyszałam, ze nie wolno mięty, a ja uwielbiam miętę, czy to prawda?😩
Też się chętnie dowiem :) Na pewno nie można żadnych surowych mięs/ryb, a za mną chodzi sushi :p

Może nie poradzicie: byle czym się nie przejmuję jednak nie dotyczy to wszelkiej maści badań. Byle badanie krwi, a ja siedzię i sobie głupoty wkręcam czekając na wyniki. Męczy mnie to. Jakieś pomysły? :)

Ostatnia edycja:
Hej mamuśki
Miety nie pilam, ale inne ziolowe herbaty tak, np z pokrzywy ,melisa, czarny bez.. czarnej herbaty nie pilam i żadnej innej tylko ziolowe ;)

Hej mamuśki
Też się chętnie dowiem :) Na pewno nie można żadnych surowych mięs/ryb, a za mną chodzi sushi :p

Ja sobie za darmo pobrałam poradnik dla kobiet w ciąży
Trzeba wejść na stronę 1000dni.pl
I zjechać na sam dół strony
Tam są różne poradniki do pobrania za darmo. O taki :
Screenshot_20200512-212508.png

Mam kolejny temat w głowie, który nie daje mi spokoju... 😞 ogólnie w pracy nikt jeszcze nie wie.. Z jednej strony chcialam poczekać do usg.. Z drugiej nie wiem co mam zrobic z L4 😳 pracy nie mam "ciężkiej", bo to korpo.. ale sytuacja z covid pozbawiła mnie 20% wypłaty co nie zbyt dobrze wplywa na moja średnia z ostatnich 12 miesięcy, ktore beda brane pod uwage do wyliczenia L4. Pół biedy gdyby to był tylko jeden miesiac z obniżoną wyplata, ale to byl juz kwiecień, teraz maj i na pewno czerwiec.. Co dalej nie wie nikt😞

Mam kolejny temat w głowie, który nie daje mi spokoju... 😞 ogólnie w pracy nikt jeszcze nie wie.. Z jednej strony chcialam poczekać do usg.. Z drugiej nie wiem co mam zrobic z L4 😳 pracy nie mam "ciężkiej", bo to korpo.. ale sytuacja z covid pozbawiła mnie 20% wypłaty co nie zbyt dobrze wplywa na moja średnia z ostatnich 12 miesięcy, ktore beda brane pod uwage do wyliczenia L4. Pół biedy gdyby to był tylko jeden miesiac z obniżoną wyplata, ale to byl juz kwiecień, teraz maj i na pewno czerwiec.. Co dalej nie wie nikt😞
Z tego co wiem to jeśli zmieni się wymiar czasu pracy tj obniżenie etatu to średnia wyliczana jest z nowego wymiaru nawet jeśli jest to jeden dzień. Czyli w Twoim przypadku średnia będzie liczona od kwietnia i nic nie zmieni odejście teraz ze względów finansowych. Ale skonsultuj to na wszelki wypadek z dobrym kadrowym. Może ktoś udzieli Ci porady online.

reklama

Z tego co wiem to jeśli zmieni się wymiar czasu pracy tj obniżenie etatu to średnia wyliczana jest z nowego wymiaru nawet jeśli jest to jeden dzień. Czyli w Twoim przypadku średnia będzie liczona od kwietnia i nic nie zmieni odejście teraz ze względów finansowych. Ale skonsultuj to na wszelki wypadek z dobrym kadrowym. Może ktoś udzieli Ci porady online.
A to nie jest 100% płatne, wyplaty obecnej jaka masz? Ja tak mialam w poprzedniej ciazy.. 🤔 dostawalam normalna wyplate, a ze w miesiacy gdzie zaszlam w ciaze dostalam podwyzke to tak dostawalam caly czas z ta podwyzka

Do góry