reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

Wyprawka do szpitala

Dokumenty do porodu
- dowód osobisty
- NIP pracodawcy lub dokument potwierdzający ubezpieczenie
- karta przebiegu ciąży
- grupa krwi
- wyniki ostatnich badań:
o szczególnie posiew na paciorkowce GBS,
o morfologia krwi,
o mocz,
o WR,
o najbardziej aktualne USG,
o antygen HBs,
o HCV
- plan porodu

Dla Mamy
Przed porodem:
- bawełniana koszula do porodu (najlepiej rozpinana z przodu, co ułatwia kontakt skóra do skóry i karmienie
piersią)
- klapki
- ciepłe skarpetki
- bidon z dziobkiem, żeby nie trzeba się było zginać przy porodzie
- butelka wody mineralnej, a najlepiej dwie
- cukierki, lizaki, miętówki, bo podczas porodu nie można jeść, a energia jest potrzebna
- pomadka do ust
- gumka do włosów

Po porodzie:
-2 koszule nocne, bawełniana do karmienia
- kosmetyczka, a w niej:
o żel pod prysznic
o szampon do włosów
o pasta i szczoteczka do zębów
o dwa ręczniki jeden do pielęgnacji krocza-w ciemnym kolorze, albo najlepiej ręczniki jednorazowe-
zużyjesz i wyrzucisz, duży ręcznik do wytarcia
o akcesoria do włosów-szczotka, grzebień spinki, gumka
dezodorant
- szlafrok
- 2 biustonosze do karmienia
- wkładki laktacyjne
- 5 szt. siatkowych majtek
- 2 op. podkładów poporodowych
- 5 szt. podkładów na łóżko 60x60
- telefon
- ładowarka
- tantum rosa + mała buteleczka żeby rozpuścić i podlewać krocze
- kanapka, pożywna przekąska-orzechy, owoce suszone, wafle ryżowe

Dla dziecka:
- 5 pieluch tetrowych
- ręczniczek
- ok. 20 szt. pampersów 1
- 2 czapeczki
- 3 body
- 3 pajacyki
- skarpetki
- niedrapki
- kocyk/ rożek
- octenisept
- gaziki jałowe
- krem do pupy ochronny
- chusteczki nawilżane

Ewentualnie
- kubek
- sztućce
- laktator
- butelka do karmienia

Ostatnia edycja:
reklama
Podaj nazwy to sobie zamówię.
LaVita Saft wpisz w Google.nie wiem czy wysyłają do polski,bo ja mieszkam w Niemczech. Butelka kosztuje 50 euro,w ciąży 2 razy dziennie, starczy na około 20 dni.Wiec trochę kosztuje.Ale bez żadnej chemii czy konserwantów i działa. Często miałam anemie, A w ciąży wyniki super, lepiej niż Przed.

LaVita Saft wpisz w Google.nie wiem czy wysyłają do polski,bo ja mieszkam w Niemczech. Butelka kosztuje 50 euro,w ciąży 2 razy dziennie, starczy na około 20 dni.Wiec trochę kosztuje.Ale bez żadnej chemii czy konserwantów i działa. Często miałam anemie, A w ciąży wyniki super, lepiej niż Przed.
Ok to sobie kupię.

Czy to to?
Screenshot_20201123_151013_com.android.chrome.jpeg

Wyprawka do szpitala

Dokumenty do porodu
- dowód osobisty
- NIP pracodawcy lub dokument potwierdzający ubezpieczenie
- karta przebiegu ciąży
- grupa krwi
- wyniki ostatnich badań:
o szczególnie posiew na paciorkowce GBS,
o morfologia krwi,
o mocz,
o WR,
o najbardziej aktualne USG,
o antygen HBs,
o HCV
- plan porodu

Dla Mamy
Przed porodem:
- bawełniana koszula do porodu (najlepiej rozpinana z przodu, co ułatwia kontakt skóra do skóry i karmienie
piersią)
- klapki
- ciepłe skarpetki
- bidon z dziobkiem, żeby nie trzeba się było zginać przy porodzie
- butelka wody mineralnej, a najlepiej dwie
- cukierki, lizaki, miętówki, bo podczas porodu nie można jeść, a energia jest potrzebna
- pomadka do ust
- gumka do włosów

Po porodzie:
-2 koszule nocne, bawełniana do karmienia
- kosmetyczka, a w niej:
o żel pod prysznic
o szampon do włosów
o pasta i szczoteczka do zębów
o dwa ręczniki jeden do pielęgnacji krocza-w ciemnym kolorze, albo najlepiej ręczniki jednorazowe-
zużyjesz i wyrzucisz, duży ręcznik do wytarcia
o akcesoria do włosów-szczotka, grzebień spinki, gumka
dezodorant
- szlafrok
- 2 biustonosze do karmienia
- wkładki laktacyjne
- 5 szt. siatkowych majtek
- 2 op. podkładów poporodowych
- 5 szt. podkładów na łóżko 60x60
- telefon
- ładowarka
- tantum rosa + mała buteleczka żeby rozpuścić i podlewać krocze
- kanapka, pożywna przekąska-orzechy, owoce suszone, wafle ryżowe

Dla dziecka:
- 5 pieluch tetrowych
- ręczniczek
- ok. 20 szt. pampersów 1
- 2 czapeczki
- 3 body
- 3 pajacyki
- skarpetki
- niedrapki
- kocyk/ rożek
- octenisept
- gaziki jałowe
- krem do pupy ochronny
- chusteczki nawilżane

Ewentualnie
- kubek
- sztućce
- laktator
- butelka do karmienia
Jak mam umowę do dnia porodu to ciekawe jak z ubezpieczeniem 🤔

Jak mam umowę do dnia porodu to ciekawe jak z ubezpieczeniem 🤔

Ale kobiecie w ciąży i w połogu przysługuje bezpłatna opieka zdrowotna. U mnie w szpitalu to nie wymagają żadnych danych pracodawcy.
Na innym forum dziewczyna bezrobotna chodziła normalnie do lekarza w ciąży i tylko wypełniała jakieś oświadczenie.

Ale kobiecie w ciąży i w połogu przysługuje bezpłatna opieka zdrowotna. U mnie w szpitalu to nie wymagają żadnych danych pracodawcy.
Na innym forum dziewczyna bezrobotna chodziła normalnie do lekarza w ciąży i tylko wypełniała jakieś oświadczenie.
Tak teraz sobie myślę, bo w prywatnym szpitalu chcą aktualne ubezpieczenie i czy nie muszę mieć jednak tego ubezpieczenie, skoro wygasa mi w dniu porodu umowa :/ czy przypadkiem w takiej sytuacji nie pokryją mi kosztów porodu :/

A może to bardziej chodzi o wystawienie papierów do macierzyńskiego i po to ten NIP pracodawcy? [emoji2368]

reklama
Tak teraz sobie myślę, bo w prywatnym szpitalu chcą aktualne ubezpieczenie i czy nie muszę mieć jednak tego ubezpieczenie, skoro wygasa mi w dniu porodu umowa :/ czy przypadkiem w takiej sytuacji nie pokryją mi kosztów porodu :/

Jak wpisałam w google ile hasło ile trwa ubezpieczenie po rozwiązaniu umowy:
" Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego wygasa z dniem rozwiązania stosunku pracy, ale prawo do świadczeń zdrowotnych trwa jeszcze przez kolejne 30 dni, więc przez ten czas ewentualna hospitalizacja byłego już pracownika będzie mogła być kontynuowana. "

Do góry