reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

To na pewno błąd labo, skoro z palca miałaś 88. Przecież każdy cukrzyk tak sobie mierzy cukier i nie możliwe żeby aż tak odmienne było od krwi z żyły.
Dziewczyny, taka sytuacja. Miałam wczoraj krzywą cukrową robioną. Oto wyniki:

1. Z palca 88
2. Glukoza na czczo 153,00 mg/dl , norma 70 - 99 (spore przekroczenie, aż do mnie zadzwonili osobiście o tym powiedzieć)
2. Glukoza po 1 godzinie 158,00 mg/dl
3. Glukoza po 2 godzinach 143,00 mg/dl

Zastanawia mnie tak duża różnica pomiędzy palcem a na czczo z żyły. Druga sprawa to to, że pomiędzy wynikiem na czczo a po 1 godzinie nie ma praktycznie żadnej różnicy. Lekarza mam w poniedziałek, ale babeczka przez telefon już mnie nastraszyła i wzbudziła duży niepokój. Aż się zastanawiam czy to nie błąd laboratorium... Miała któraś z Was tak?

reklama
Dziewczyny, taka sytuacja. Miałam wczoraj krzywą cukrową robioną. Oto wyniki:

1. Z palca 88
2. Glukoza na czczo 153,00 mg/dl , norma 70 - 99 (spore przekroczenie, aż do mnie zadzwonili osobiście o tym powiedzieć)
2. Glukoza po 1 godzinie 158,00 mg/dl
3. Glukoza po 2 godzinach 143,00 mg/dl

Zastanawia mnie tak duża różnica pomiędzy palcem a na czczo z żyły. Druga sprawa to to, że pomiędzy wynikiem na czczo a po 1 godzinie nie ma praktycznie żadnej różnicy. Lekarza mam w poniedziałek, ale babeczka przez telefon już mnie nastraszyła i wzbudziła duży niepokój. Aż się zastanawiam czy to nie błąd laboratorium... Miała któraś z Was tak?
tez mi sie wydaje ze to błąd. pewnie będziesz musiała powtórzyć badanie

To na pewno błąd labo, skoro z palca miałaś 88. Przecież każdy cukrzyk tak sobie mierzy cukier i nie możliwe żeby aż tak odmienne było od krwi z żyły.

To samo pomyślałam. Powtórzę badanie w poniedziałek. :)

tez mi sie wydaje ze to błąd. pewnie będziesz musiała powtórzyć badanie

Dzięki za odpowiedź. Powtarzam w poniedziałek. :)

czemu omijasz szerokim łukiem? jakieś przykre doświadczenia z tamtym szpitalem?
Wiesz co, ja osobiście nie korzystałam z usług tego szpitala, ale 3 koleżanki tam były. Dwie dziewczyny tam rodziły(1 miesiąc temu i skonczyla z traumą, druga 1,5 roku temu i przez pół roku musiała rehabilitowac dziecko, bo lekarze pomimo wielogodzinnego porodu bez postępu nie chcieli zrobić cc. Wreszcie się udało urodzic, niestety dziecko się poddusilo), zaś koleżanka z pracy leżała tam na patologii ciazy, była w okropnej sytuacji, bo czekala az dzieciatko umrze i przez miesiac tam ani razu nie przyszedl do niej psycholog. Wreszcie udalo sie przez znajomości przenieść ja na inflancka. Te historie mnie odstraszyly skutecznie:/

To samo pomyślałam. Powtórzę badanie w poniedziałek. :)

Dzięki za odpowiedź. Powtarzam w poniedziałek. :)
Nie powtarzaj całości w tak krótkim czasie, to jest bardzo obciążające badanie dla organizmu. Zrób samą na czczo raz albo dwa dla pewności. Gdzieś wprowadzono-zapisano wynik "z palca" ? To jest niemal na pewno pomyłka, zazwyczaj z palca jest minimalnie wyżej niż z żyły, taka rozbieżność jest niemożliwa.

reklama
Ja się cholernie cieszę na cesarkę, ominie mnie cały ból i będę sobie spala. A co dziecko może stracić? Przecież ojciec dziecka przy nim będzie.
Dla dziecka bardzo ważne jest przeciskanie się przez kanał rodny. Przez to stymuluje się mózg dziecka. Moja koleżanki ze studiów, które pracują w pediatrii mówią, że po testowaniu dziecka w 95% są w stanie poprawnie ocenić czy dziecko było rodzone naturalnie czy przez cc po tym jak się rozwija.
Poza tym kontakt flora bakteryjną.

Do góry