reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Więc dlatego płacisz za wszystko, ja chodziłam na NFZ ale to było dobre kilka lat temu tak czy siak 3 podstawowe USG są obowiązkowe i one mają na celu dać ważne odpowiedzi lekarzowi na temat naszego dziecka i dlatego robi się je w określonych tyg.
Tak jak prenatalne.tez w określonych tyg. Dlatego myślałam że o tych piszesz

reklama
Nie miałam na myśli pappa i inne bo myślę że o nich pisała ness pisząc że nie chce martwić się statystykami chodziło mi głównie o USG polowkowe.
Test pappa itp są badaniami dodatkowymi wykonywanymi do usg prenatalnych. Niektóre przychodnie/ kliniki wymagają tego, inni mówią że można wykonać, ale nie trzeba. A płaci się za USG wtedy tylko.

Te USG są obowiązkowe. Ale można je zrobić u swojego gin jak każde inne usg. A można iść specjalnie do lekarza z certyfikatem, lepszym sprzętem itd. Można ale nie trzeba. Ważne, żeby w tym okresie mieć zrobione usg gdziekolwiek.

Te USG są obowiązkowe. Ale można je zrobić u swojego gin jak każde inne usg. A można iść specjalnie do lekarza z certyfikatem, lepszym sprzętem itd. Można ale nie trzeba. Ważne, żeby w tym okresie mieć zrobione usg gdziekolwiek.
dokładnie to miałam na myśli tylko nie wiedziałam jak to ma w przypadku chodzenia prywatnie i na NFZ bo już dawno nie korzystałam z opieki medycznej w Polsce ale tak myślę, że USG 3 jest obowiązkowe a reszta może być ale nie musi

To mi wpisuje każda wizytę, co miesiąc.
Z tyłu karty ciąży są badania usg, u mnie 5 czasem tylko 3.
20200811_164146.jpg
Jak jest usg na każdej wizycie to wyjdzie więcej, ale te są najważniejsze, kiedyś na nfz przysługiwały tylko te 3, nie wiem jak teraz.
Ja je licze jako prenatalne, a reszta to w sumie widzimisię lekarza i/lub pacjentki... Prenatalne w 1 trymestrze jeśli chcemy mieć policzone ryzyka trisomii itd musi robić lekarz z certyfikatem fmf, pozostałe może dowolny gin, ale są jak zawsze lepsi i gorsi specjaliści...

reklama
Do góry