reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

reklama
A te zaświadczenia do becikowego, to dotyczą kobiet, które zajdą w ciąże po 01-11-2009 i chyba też, tych które tego dnia będą jeszcze przed 10 tc. Bo prawo nie może działać wstecz.
ja słyszałam właśnie 2 wersje i to co piszesz i to że dotyczy tych co urodzą po 01-11-2009:confused: już sama nie wiem jak to jest ale pewnie jak się ktoś uprze to będzie chciał to zaświadczenie najwyżej jak będę potrzebować to mi gin wypisze:sorry2:

Niezależnie, która wersja będzie obowiązywała, to też się nie martwie, bo karte ciąży mam założoną w 5 tc, także zaświadczenie też jak będzie potrzebne, to będe miała.

ja słyszałam właśnie 2 wersje i to co piszesz i to że dotyczy tych co urodzą po 01-11-2009:confused: już sama nie wiem jak to jest ale pewnie jak się ktoś uprze to będzie chciał to zaświadczenie najwyżej jak będę potrzebować to mi gin wypisze:sorry2:
Teoretycznie jest tak, że prawo nie działa wstecz, czyli jeśli wchodzi w życie 1.11. to obowiązuje kobiety, które tego dnia są w 10 lub niższym tyg ciąży, bo jeśli w dniu 1.11 będzie dana kobieta w wyższym tyg ciąży to jak można jej zarzucić, że nie przestrzegała prawa, którego w tamtym czasie jeszcze nie było?

Heh, kacha, ja tez jestem spod panny, i musze obronic Twojego brata. Moze leniem i jest, ale jak sie za cos wiezmie to zrobi idealnie i bardzo dokladnie. Do tego panny sa bardzo pracowite:-D

Karoli to mój brat jakaś wyklęta panna jest :-D:-D:-D Czego się nie dotknie to popsuje, jak go prosiłam, żeby wykręcił mi żarówkę to chciał najpierw bezpieczniki mi wykręcać, bo się bał, że prąd go kopnie,a dodatkowo tak jak wcześniej pisałam leń ;-) Przynajmniej jak jadę do Polski to mam się z kogo pośmiać, bo trzeba mu przyznać, że śmieszny wyjątkowo jest z tymi swoimi pomysłami :-D

Teoretycznie jest tak, że prawo nie działa wstecz, czyli jeśli wchodzi w życie 1.11. to obowiązuje kobiety, które tego dnia są w 10 lub niższym tyg ciąży, bo jeśli w dniu 1.11 będzie dana kobieta w wyższym tyg ciąży to jak można jej zarzucić, że nie przestrzegała prawa, którego w tamtym czasie jeszcze nie było?

Nikki zgadza się i analogicznie pomyślałam o zmianach w becikowym jakie narazie są na etapie ustaleń - prawnie jeszcze nic nie zmieniono. Można powiedzieć, że kidy my zachodziłyśmy w ciążę miałyśmy świadomośc, że becikowe obowiązuje według starych zasad i progi dochodowe nas nie interesują. :-D Oczywiście śmieszne byłoby twierdzenie, że któraś z nas zaszła w ciąże dla becikowego ale.. :-D:szok: jest to zmiana zasad w trakcie.
A propo zmian - już była o nich mowa. To pierwsze becikowe dla najbiedniejszych z średnią 504 pozostaje, to drugie, w którym dochód się nie liczył ma mieć próg dochodowy ok 1 tyś na głowę.

Nikki zgadza się i analogicznie pomyślałam o zmianach w becikowym jakie narazie są na etapie ustaleń - prawnie jeszcze nic nie zmieniono. Można powiedzieć, że kidy my zachodziłyśmy w ciążę miałyśmy świadomośc, że becikowe obowiązuje według starych zasad i progi dochodowe nas nie interesują. :-D Oczywiście śmieszne byłoby twierdzenie, że któraś z nas zaszła w ciąże dla becikowego ale.. :-D:szok: jest to zmiana zasad w trakcie.
A propo zmian - już była o nich mowa. To pierwsze becikowe dla najbiedniejszych z średnią 504 pozostaje, to drugie, w którym dochód się nie liczył ma mieć próg dochodowy ok 1 tyś na głowę.
Nie do końca się zgodzę, bo dostajemy becikowe za fakt urodzenia dziecka, a nie za fakt bycia w ciąży i tu prawo odnosi się do momentu narodzin dziecka, dopiero ta poprawka odnosi się do czasu, kiedy kobieta jest w ciąży i stanowi dodatkowy warunek, nie zmieniający tego pierwszego.

Nie do końca się zgodzę, bo dostajemy becikowe za fakt urodzenia dziecka, a nie za fakt bycia w ciąży i tu prawo odnosi się do momentu narodzin dziecka, dopiero ta poprawka odnosi się do czasu, kiedy kobieta jest w ciąży i stanowi dodatkowy warunek, nie zmieniający tego pierwszego.
Nie upieram się :-) ale na logikę... becikowe miało między innymi zachęcić kobiety do rodzenia dzieci. Z całym szacunkiem ale aby urodzic, trzeba najpierw zajść w ciąże. :-D
Ja mogłam :szok::-D oczywiście nadal pozostając w żartobliwym tonie - w nią zajść wiedząc, że owe becikowe otrzymam.

Gra interperetacji słów... ;-)

Nie upieram się :-) ale na logikę... becikowe miało między innymi zachęcić kobiety do rodzenia dzieci. Z całym szacunkiem ale aby urodzic, trzeba najpierw zajść w ciąże. :-D
Ja mogłam :szok::-D oczywiście nadal pozostając w żartobliwym tonie - w nią zajść wiedząc, że owe becikowe otrzymam.

Gra interperetacji słów... ;-)
Hehe, to tak jakby zmienili nagrodę w trakcie losowania totka...
Zobaczymy, jakie będą przepisy wykonawcze, ale czuję, że będzie po mojemu.

reklama
Witajcie kochaniutkie:-) Co do becikowego ja bym się zastanawiała czy wogóle je brać znając naszych ustawodawców. A jak za 5 lat wprowadzą nowelizację i trza je będzie oddać z odsetkami "ustawowymi"???:-D:-D:-D

Do góry