reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Nikki co ja mam jeszcze placic ? Place ZUSy ok. 850 zl, jestem ubezpieczona w II i III filarze. A to ciagle za malo tym zdziercą ?
Masz racje. Jak policz sobie tylko ubezp. zdrowotne, nie wiem ile jest teraz ale jak ja miałam działalność to było 280 PLN * 24 miesiące prowadziłam działalność = 6720 zł na samą służbę zdrowia. Ile to by było wizyt w prywatnym gabinecie?
Ja już nie mówie o pozostałych składkach do zusu, tylko o zdrowotnym.

reklama
acha liczy się średnią z 12 ostatnich miesięcy, tak samo jak do macierzyńskiego więc na koniec będzie kruchutko i malutko, bo cały czas się zmniejsza ta wypłatka na chorobowym:-(

po pierwsze
jesteście okropne z tym pisaniem codziennie jak przychodzę z pracy mam 10 stron do nadrobienia, babsztyle:-p

po drugie
weźcie tych swoich chłopów porozstawiajcie, bo coś za dużo fikają ciągle się kłócicie jak nie jedna to druga, bo jak ja ich znajdę to nakopię do d.... żeby tak ciężarne stresować:angry: spokój mi tam na być:nerd:

po trzecie
w legnickim szpitalu wojewódzkim jaja, przywieźli z Feminy (prywatna klinika ginekologiczna w Lubinie około 20km od Legnicy, gdzie płaci się ogromne pieniądze, a jest wg mnie i moich koleżanek przereklamowana) chorą na ospę ciężarną i w Legnicy zamknęli cały oddział gin, cesarki odwołane, rodzących nie przyjmują:shocked2: wszyscy się śmieją, że taka super klinika, a jak problem i ktoś chory to już go odsyłają i przez to cały oddział musieli zamknąć.
no i tak mnie wzięło na rozmyślanie, co będzie w momencie jak przyjdzie na nas czas, a okaże się że nie ma wolnych łóżek na porodówce? mogą mnie nie przyjąć, mają takie prawo? czy siedzieć i się kłócić?

po czwarte
to zapomniałam, idę robić obiadek

ale jaja z tym szpitalem, nawet o tym nie wiedziałam, a mieszkam 10 minut drogi spacerkiem od szpitala, także na porodówkę będe miała blisko:-)
a co do Feminy, to słyszałam o nich różne opinie, jedni chwalą, inni narzekają. Ja tam będe rodzić w naszym legnickim szpitalu. Jak leżałam na ginekologii to byłam zadowolona z "obsługi" Piguły miłe, lekarz mi wsyzstko wyjaśnił, co mi jest i dlaczego się tak dzieje, itp. Przyjmował mnie dr. Kołpa (chyba nie przekręciłam nazwiska) Ogólnie na ginekologie nie mam powodu narzekać,a co do oddziału położniczego i patologi ciąży to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć.:-)

A jak nas nie przyjmą na porodówke to zaczniemy rodzić na korytarzu, muszą przecież pomóc.:-D:-D:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
Nikki co ja mam jeszcze placic ? Place ZUSy ok. 850 zl, jestem ubezpieczona w II i III filarze. A to ciagle za malo tym zdziercą ?
rowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Jestem w ciąży, którą źle znoszę.
Opłacam regularnie składki, w tym na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Na jaki zasiłek chorobowy mogę liczyć? Czy ZUS zwolni mnie z obowiązku płacenia składek na ubezpieczenie społeczne na czas zwolnienia lekarskiego?

Osoba prowadząca działalność, która przystąpiła do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i spełnia jego warunki, ma prawo do zasiłku chorobowego. Będzie on – podczas ciąży - wypłacany w wysokości 100% podstawy wymiaru. Otrzyma Pani również urlop i zasiłek macierzyński po urodzeniu dziecka. I oczywiście za okres korzystania z zasiłku chorobowego czy macierzyńskiego nie opłaca Pani składek. Nie uzyska Pani natomiast urlopu wychowawczego. Ten przywilej przysługuje jedynie pracownikom. A nie mają do niego prawa osoby – tak jak Pani – prowadzące działalność czy też pracujące na zleceniach.

A więc pytanie- czy płacisz to dobrowolne ubezpieczenie?

acha liczy się średnią z 12 ostatnich miesięcy, tak samo jak do macierzyńskiego więc na koniec będzie kruchutko i malutko, bo cały czas się zmniejsza ta wypłatka na chorobowym:-(
Ja przez prawie całą pierwszą ciążę byłam na zwolnieniu i zawsze dostawałam tyle samo!! Oni liczą z brutto i chyba tylko raz, jak ciężarna pierwszy raz na zwolnienie idzie, bo ja miałam na tym chorobowym taką samą podstawę cały czas.

no ale to nie moze byc tak ze jak ktos cala ciaze lezy na zwolnieniu to pensja mu sie zmniejsza a macierzynskiego to juz dostanie grosze, chociaz w tym kraju wszystko jest mozliwe.
ale dziewczyny jak ktoras sie na tym zna dokladnie to niech wyjasni czy oplaca sie brac te zwolnienia czy meczyc sie do konca i chodzic do pracy?;-)

no ale to nie moze byc tak ze jak ktos cala ciaze lezy na zwolnieniu to pensja mu sie zmniejsza a macierzynskiego to juz dostanie grosze, chociaz w tym kraju wszystko jest mozliwe.
ale dziewczyny jak ktoras sie na tym zna dokladnie to niech wyjasni czy oplaca sie brac te zwolnienia czy meczyc sie do konca i chodzic do pracy?;-)
Beti, mi się nic nie zmieniło, pracuję w dużej spółce skarbu państwa, więc tam na pewno przepisy znają! Nie mogą Ci nic zmniejszyć, dlatego, że chorujesz, ja w pierwszej ciąży zawsze dostawałam tyle samo, a macierzyńskiego to jeszcze więcej, bo od kwoty brutto bardzo mało się odprowadza przy tym zasiłku macierzyńskim.

ale z tą średnią z 12 miesięcy to jest niesprawiedliwe.:-(
Bo dajmy na to ze ja dostane przykładowo 1600,00 bo taką będe miała średnią; a dziewczyna która pracuje np jeden miesiąc dostanie 1700, bo od miesiąca są u nas wyższe stawki, a u niej będzie to średnia z 1 miesiąca, bo tylko tyle przepracowała. :baffled:
Czyli pracownik, który zaraz po przyjęciu do pracy zaciążył dostanie więcej niż pracownik ze stażem. To nie fair.:angry::angry::angry:

Należy tutaj pamiętać o tym, że podstawę wymiaru zasiłku za jeden dzień niezdolności do pracy stanowi jedna trzydziesta część wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku. Jest to zgodne z zapisem w art. 36 ust. 3 ustawy zasiłkowej.

Z tego wynika, że za każdy dzień chorobowego w ciąży masz mieć zapłacone w brutto tak, jakbyś ten dzień przepracowała, a w netto to będzie więcej, bo mniejsze składki są odprowadzane i ja tak miałam płacone!

reklama
kobietki pomozcie!!! od kilku dni mam w dole brzucha takie drgania miesni raz po jednej raz po drugiej stronie. takie jak czasami sie zdarzaja w oklicy oka..pierwsze usg mam dopiero w srode a martwie sie bo niewim czy to normalne. dodam ze u mnie juz 12 tydzien. ma ktoras z was cos takiego|? co to moze byc???

Do góry