reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

reklama
Ja to lepiej o swoich pleckach się wypowiadać nie będę. Mnię ciągle bolą, w zasadzie to głównie odcinek lędźwiowy. A nie daj Boże jak się nachodzę, to masakra...

Natomiast drugi dzień łapie mnie ból po prawej stronie podbrzusza - zaboli, minutka i przestaje - chyba coś się rozciąga, chociaż sama nie wiem. Z pierwszym dzieckiem to człowiek zielony jest zupełnie. Pobolewa was coś czasem
Oj mnie też plecy bolą, co do brzucha to też tak mam. szczególnie jak szybko wstanę, czy obrócę się w nocy, tak jakby nagły skurcz, chwileczkę i mija. kompletnie nie pamiętam czy tak miałam w pierwszej ciąży:confused:

Ja codziennie cwicze, zeby wzmocnic miesnie kregoslupa i brzucha. Oczywiscie lekarz nie mial zadnych przeciwskazan, sam mnie namawial do wzmocnienia miesni poprzez cwiczenia ! Chce sie przygotowac jak moge na pojawienie sie brzucha. Jestem bardzo szczupla, brzuch + przytycie obiazą bardzo kregoslup, a jak wspomnialam juz kiedys mam w dodatku skrzywienie kregoslupa. Innej rady nie ma, mozna tylko cwiczyc zeby plecy nie bolaly ! Najlepszy jest basen, bo swietnie wzmacnia miesnie.

Wam te polecam, szczegolnie jak juz teraz zaczynaja Was plecy bolec..

:-(Uff, Przebrnęłam, ale naskrobałyście:-D:-D:-D
A ja dziś powiedziałam swojej mamie, że będzie babcią No i stwierdziła "wreszcie, bo już myślałam że coś z wami nie tak...":-):-):-)
Jeszcze tylko czeka mnie wizyta u teściów.:-):-):-)
Rodzinka ustawiona po kątach. Okazało się, że mają rączki i potrafią sobie wziąść to czego potrzebują. Załuje tylko, że nie ustawiłam ich od początku wizyty, tylko teraz, bo w sobotę jadą dalej, innych męczyć:-D:-D:-D Ale lepiej późno niż wcale.:-):-):-)
Piszecie o rozstępach. Ja jeszcze nie mam tego problemu, ale wszystko przede mną:-(
Acha, dziś dostałam wypłate na konto i się trochę zdziwiłam:-:)-:)-( W ciąży na l-4 powinno być płatne 100 %. Ale czy chodzi o 100 % tego co mam na umowie, czy liczy się średnią z 12 m-cy? Miesiąc temu dostałam podwyżkę, a tu dziś na konto przyszła kwota taka jak przed podwyżką:-:)-:)-( Wygląda na to, że wyliczyli mi średnią z 12 m-cy. Jutro zadzwonie do firmy, to wyjaśnić. Za czerwiec płaci mi zakład pracy, bo za lipiec już dostane z zusu

A ja dziś powiedziałam swojej mamie, że będzie babcią No i stwierdziła "wreszcie, bo już myślałam że coś z wami nie tak...":-):-):-)
Rodzinka ustawiona po kątach. Okazało się, że mają rączki i potrafią sobie wziąść to czego potrzebują. Załuje tylko, że nie ustawiłam ich od początku wizyty, tylko teraz, bo w sobotę jadą dalej, innych męczyć:-D:-D:-D Ale lepiej późno niż wcale.:-):-):-)
Piszecie o rozstępach. Ja jeszcze nie mam tego problemu, ale wszystko przede mną:-(
Acha, dziś dostałam wypłate na konto i się trochę zdziwiłam:-:)-:)-( W ciąży na l-4 powinno być płatne 100 %. Ale czy chodzi o 100 % tego co mam na umowie, czy liczy się średnią z 12 m-cy? Miesiąc temu dostałam podwyżkę, a tu dziś na konto przyszła kwota taka jak przed podwyżką:-:)-:)-( Wygląda na to, że wyliczyli mi średnią z 12 m-cy. Jutro zadzwonie do firmy, to wyjaśnić. Za czerwiec płaci mi zakład pracy, bo za lipiec już dostane z zusu
Andzia z tego co wiem to wyliczaja srednia z ostatnich 3 m-cychyba-tak mi sie wydaje:tak:

z tego co wiem to liczy się średnia ostatnich 12 mieś więc np.jeśli byłaś wcześniej na zwolnieniu to wtedy to obniża tapensję. Najgorsze w tym wszystkim jest to że ja będąc na zwolnieniu na początku ciąży przekroczyłam magiczną liczbę 33 dni i teraz za czerwiec dostałam połowę pensji a drugą połowęmami wypłacić ZUS i cholera ma na to 30 dni :wściekła/y:więckasę za czerwiec dostanę dopieor na koniec lipca:wściekła/y: ato dlatego że pracuję w małej firmie gdzie pracodawca nie zaklada za ZUS kasy.....wrrrrrr...
co do bólu plecków to ja miałam dopiero kilka razy a brzuszek pobolewa od czasu do czasu szczególnie przy szybkiej zmianie pozycji...musimy uważać poprostu;-)

Andzia, cytat dla Ciebie:
Zgodnie a art. 11 ust. 2 pkt 1 znowelizowanej ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (ost. zm. Dz.U. z 2005 r. nr 10, poz. 71) miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli niezdolność do pracy przypada w okresie ciąży(oznaczonej kodem literowym „B”).

Zasiłek ten przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy łącznie z niedzielami i świętami. Zarówno zakład pracy jak i ZUS wypłacają go w wysokości 100% podstawy wymiaru.

Podstawa wymiaru zasiłków ustalana jest za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy (art. 36 ust. 1 ustawy). Zmiany te obowiązują od 8 lutego 2005. r. Z tym właśnie dniem weszła w życie ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustaw (publikacja: Dz. U. z 2005 r. nr 10, poz. 71). Ważny jest również art. 36 ust. 2 tejże ustawy;- „Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem okresu, o którym mowa w ust. 1 podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia
.

Podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za określony okres pracy. W celu obliczenia wysokości zasiłku chorobowego należy:
Sprawdzić z jakiego okresu należy obliczyć podstawę wymiaru zasiłku.
Ustalić od jakich kwot opłacane były składki na ubezpieczenie wypadkowe.
Zsumować wynagrodzenie za poszczególne miesiące a następnie podzielić przez uwzględnioną liczbę miesięcy.
Obliczyć zasiłek chorobowy, który wynosi 100 procent podstawy wymiaru.

Należy tutaj pamiętać o tym, że podstawę wymiaru zasiłku za jeden dzień niezdolności do pracy stanowi jedna trzydziesta część wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku. Jest to zgodne z zapisem w art. 36 ust. 3 ustawy zasiłkowej.
„Podstawa wymiaru zasiłku z tytułu pracy w pełnym wymiarze czasu pracy wraz ze składnikami, do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania zasiłku, nie może być niższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia pracowników
, po pomniejszeniu go o kwotę odpowiadającą 18, 71 tego wynagrodzenia, tj. od:
- 552,12 zł (80 proc. minimalnego wynagrodzenia, tj. 679,20 zł - 18,71 proc. ) - dla pracownika w pierwszym roku ubezpieczenia,
- 621,14 zł (90 proc. minimalnego wynagrodzenia, tj. 764,10 zł - 18,71 proc.) - dla pracownika w drugim roku ubezpieczenia,
- 690,15 zł (wysokość minimalnego wynagrodzenia, tj. 849 zł - 18,71 proc. ) – dla pracownika w trzecim roku ubezpieczenia i w latach następnych”. Powyższe dane podaję za Gazetą Prawną nr 147/2005 r. z 29 – 31 lipca - dodatek, s. 3.

Podstawa prawna: art. 36ust. 1, 2, i 3 ustawy dnia 17 grudnia 2004 r. o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustaw (publikacja: Dz. U. z 2005 r. nr 10, poz. 71).

sylwia, ja też tak myślałam, ale na średnią z trzech mi to nie wygląda, tylko z 12. No nic jutro będę męczyć kadrową

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry