reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

kobietki pomozcie!!! od kilku dni mam w dole brzucha takie drgania miesni raz po jednej raz po drugiej stronie. takie jak czasami sie zdarzaja w oklicy oka..pierwsze usg mam dopiero w srode a martwie sie bo niewim czy to normalne. dodam ze u mnie juz 12 tydzien. ma ktoras z was cos takiego|? co to moze byc???

nie znam się na tym, bo pierwszy raz jestem w ciązy, ale może to czujesz ruchy dziecka???:-)

reklama
Beti, raczej zwolnienie nie ma wpływu na wysokość zasiłku, bo wtedy liczy się miesiące niechorobowe. Ja mam L4 za ciążę liczone od kwoty brutto, jaką mam na umowie, bo byłam 3 miesiące na wychowawczym, to przecież by mi nie policzyli 3 miesięcy za 0 zł, bo kobieta na L4 po roku wychowawczego by nic nie dostała? Niby jest ta średnia, a np 14-stki mi nie wliczają.
zgadzam się ja byłam równie 2 lata na wychowawczym a wcześniej na L4 z 1 dzieckiem a dzień po skończeniu wychowawczego poszłam na L4 wiec bym musiała za L4 mieć 0zł ;-)

kobietki pomozcie!!! od kilku dni mam w dole brzucha takie drgania miesni raz po jednej raz po drugiej stronie. takie jak czasami sie zdarzaja w oklicy oka..pierwsze usg mam dopiero w srode a martwie sie bo niewim czy to normalne. dodam ze u mnie juz 12 tydzien. ma ktoras z was cos takiego|? co to moze byc???
Wydaje mi się, że w ten sposób odczuwasz rozciąganie więzadeł macicy, bo na ruchy dziecka to jeszcze duuuużo za wcześnie!

a tak wogule to mam pytanie do doświadczonych mamusiek: od kiedy można poczuć ruchy dzidzi? ja już nie mogę się tego doczekać:-D

z tego co wyczytralam z roznych zrodel po przy pierwszym dziecku mozna poczuc po 20 tygodniu szczuplejsze kobitki moga poczuc troszke wczesniej, a juz przy kolejnych bobaskach nawet kolo 16-18 tygodnia. takze jeszcze troszke czekania przed nami na te pierwsze kopniaczki, ale trzeba pamietac ze kazda z nas jest inna jedna poczuje w 20-stym druga w 25-tym :)

z tego co wyczytralam z roznych zrodel po przy pierwszym dziecku mozna poczuc po 20 tygodniu szczuplejsze kobitki moga poczuc troszke wczesniej, a juz przy kolejnych bobaskach nawet kolo 16-18 tygodnia. takze jeszcze troszke czekania przed nami na te pierwsze kopniaczki, ale trzeba pamietac ze kazda z nas jest inna jedna poczuje w 20-stym druga w 25-tym :)

to jeszcze dwa miesiące czekania przede mną:-(

a tak wogule to mam pytanie do doświadczonych mamusiek: od kiedy można poczuć ruchy dzidzi? ja już nie mogę się tego doczekać:-D
W pierwszej ciąży poczułam ok 19 tygodnia. ale bardzo delikatne, takie przesuwania.
Andzia, na suwaczku Twoim pisze, że Twój maluch waży 4,5 grama, to takie piórko nawet jak dotknie macicy od środka, to nie poczujesz.... Na unerwionej dłoni to byśmy poczuły, ale nie w macicy...

Kurde dziewczyny... jest to mozliwe zebym czuła juz ruchy dziecka????? No puka mi tam cos od srodka, ale jelita to na pewno nie sa:tak::tak::tak::tak:cudne uczucie normalnie... jestem w szoku!
dodam, ze wg USG dziecko jest o tydzien starsze!:-)

reklama
Do góry