reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

reklama
a tak wogule to mam pytanie do doświadczonych mamusiek: od kiedy można poczuć ruchy dzidzi? ja już nie mogę się tego doczekać:-D
ja w 1 ciąży poczułam pukanie od środka gdzieś około 16 tygodnia ciąży :tak:

Kurde dziewczyny... jest to mozliwe zebym czuła juz ruchy dziecka????? No puka mi tam cos od srodka, ale jelita to na pewno nie sa:tak::tak::tak::tak:cudne uczucie normalnie... jestem w szoku!
dodam, ze wg USG dziecko jest o tydzien starsze!:-)
Asia myślę że możliwe bo ja czułam w 16 tygodni z córą a w 1 niby idzie poczuć wcześniej wiec kto wie ;-) ja czekam z niecierpliwością :-)

a ja znowu spałam :szok: potem wykąpałam małą teraz je kolacje ;-):tak:

Ja się melduję:-) Mi się w brzuszku tak przelewa i burczy dziwnie od kilku dni:-)

PS Co do ZUSU to błagam nie podnoście mi ciśnienia :-) Jak słyszę tą nazwę to się chora robię. Ja płaciłam obniżony bo taki był dla zaczynających i okazało się że ***** mi się należy o czym nie wiedziałam:wściekła/y: Gdybym dobrowolnie zamiast płacić 300zł płaciłabym 900zł to i owszem. Banda złodziei. Nie wspomnę już o tym że w rodzinie mamy dziecko które wymaga nieustannej opieki a ZUS odlał się na ojca (jedynego opiekuna) całkowicie, chociaż przez lata regulował wszystko...:angry:

Witam ciężarówki,
widzę, ze nastroje różne po badaniach, ech życie...
My dzisiaj mamy usg i tez się martwię :-(wczoraj wyszła ospa u koleżanki dziecka, a w sobotę w zasadzie cąły dzień spędziłyśmy z dzieciakami... i teraz mam pełno obaw :no: NA szczęście zarówno ja jak i moja córka szzczepiłyśmy sięprzeciw ospie w zesżłym roku (bo ja nie miałam żadnej zakaźnej choroby) , no i wyczytałam ,zę dzieck ozaraża 2 dni przed wystąpieniem wysypki i 2 dni po więc my teoretycznie sięnie łapiemy, ale... same wiecie jak jest, i juz panikuje....:wściekła/y:Dzisiaj zapytam się tego gina co mam ewentualnie robić ale chyab nei powinnam panikować, bo takich sytuacji człowiek nie uniknie, tym bardziej jak WIka do przedszkola chodzi....
Wracam do pracy co by głowę czym innym zając....
Miłego dnia stycznióweczki!!!!

Ja mam obecnie syna chorego na ospe troche sie rozczytywałam na te temety i nie koniecznie ty i twojje dziecko sie zaraziliscie,na ospe sa teraz dostepne leki dla ciężaróweczek nie jest za dobrze na nia chorowac w ciąży ale groźniejsza jest różyczka,ja chorowałam na ospe ale mimo to mam stracha musze w koncu sie zajmowac synkiem i byc przy nim 24h/24h,tezmam nadzieje ze nie złapie ospy choc ja akurat na nią juz chorowałam...pozdrawiam

Ja się melduję:-) Mi się w brzuszku tak przelewa i burczy dziwnie od kilku dni:-)

PS Co do ZUSU to błagam nie podnoście mi ciśnienia :-) Jak słyszę tą nazwę to się chora robię. Ja płaciłam obniżony bo taki był dla zaczynających i okazało się że ***** mi się należy o czym nie wiedziałam:wściekła/y: Gdybym dobrowolnie zamiast płacić 300zł płaciłabym 900zł to i owszem. Banda złodziei. Nie wspomnę już o tym że w rodzinie mamy dziecko które wymaga nieustannej opieki a ZUS odlał się na ojca (jedynego opiekuna) całkowicie, chociaż przez lata regulował wszystko...:angry:

ja mam to samo mialam firme 2lata i 3 miesiace i 2lata na malym zusie 3 mies na duzym i tez okazuje sie ze nic mi sie nie nalezy ,nawet kuroń.Nie zdziwie sie jak te 2 lata nie zalicza sie do lat pracy i nie beda brane pod uwage do emerytury...wyzysk jeden wielki,zlodziejstwo jak nie kombinujesz to nie masz taka smutna prawda :-:)-:)-(

Witajcie Mamuśki,
mam do Was pytanko, czy któraś z Was miała zlecane badanie alfa-fetoproteiny? Bo ja teraz muszę to zrobić. Niby na ostatnim usg było wszystko ok ale lekarz tak na wszelki wypadek kazał mi zrobić, czym trochę zaczęłam się teraz martwić (oczywiście jak poczytałam o tym co ukazuje to badanie....) a tym bardziej, że dzisiaj chodzę taka podłamana bo śniło mi się że straciłam mojego Maluszka. Leżałam cała we krwi i jedna lekarka powiedziała że już nic nie da się zrobić a jakiś drugi lekarz wziął mnie na ręce i biegł ze mną do szpitala żeby zrobić usg i jakiś zabieg..........Chory ten sen ale jakoś nie mogę się pozbierać.....

ja mam to samo mialam firme 2lata i 3 miesiace i 2lata na malym zusie 3 mies na duzym i tez okazuje sie ze nic mi sie nie nalezy ,nawet kuroń.Nie zdziwie sie jak te 2 lata nie zalicza sie do lat pracy i nie beda brane pod uwage do emerytury...wyzysk jeden wielki,zlodziejstwo jak nie kombinujesz to nie masz taka smutna prawda :-:)-:)-(

Dokładnie... Ale myślałam że chociaż jak zaczynasz płacisz normalnie to coś z tego jest a tu widzę że nic:wściekła/y: Nienawidzę tej instytucji. Nie dają nic a zagarniają miliony:angry:

Mzetka ja niestety nie pomoge, nie mam pojęcia co to za badanie, to moja pierwsza ciąża i wzsystko jest nowe.

ps. wróciłam z pracy i dosłownie padłam na twarz, teraz sie przebudziłam, włączyłam kompa żeby poczytać co naskrobałyście i znowu idę spać, taka jestem zmęczona że normalnie szok:szok:
dobranoc dziewczynki,jutro z rana melduje się jak zwykle z pracy;-)

reklama
Witajcie Mamuśki,
mam do Was pytanko, czy któraś z Was miała zlecane badanie alfa-fetoproteiny? Bo ja teraz muszę to zrobić. Niby na ostatnim usg było wszystko ok ale lekarz tak na wszelki wypadek kazał mi zrobić, czym trochę zaczęłam się teraz martwić (oczywiście jak poczytałam o tym co ukazuje to badanie....) a tym bardziej, że dzisiaj chodzę taka podłamana bo śniło mi się że straciłam mojego Maluszka. Leżałam cała we krwi i jedna lekarka powiedziała że już nic nie da się zrobić a jakiś drugi lekarz wziął mnie na ręce i biegł ze mną do szpitala żeby zrobić usg i jakiś zabieg..........Chory ten sen ale jakoś nie mogę się pozbierać.....
zerknij:
Alfafetoproteina może służyć do nieinwazyjnej diagnostyki prenatalnej. Jeśli konsultujący kobietę ciężarną lekarz ginekolog widzi wskazania do oznaczenie poziomu alfafetoproteiny, to może zalecić wykonanie tego badania między 16 a 18 tygodniem ciąży w celu wykrycia ewentualnych wad rozwojowych płodu takich, jak zespól Downa czy rozszczepienie kręgosłupa. Mozna również wykonać tak zwany test potrójny obejmujący alfafetoproteinę, hCG i estriol.
Zarówno poziom samej alfafetoproteiny, jak i test potrójny wykonuje się z surowicy ciężarnej kobiety, a więc jest bezpieczny i dla niej, i dla jej dziecka.

Do góry