F
Fiołek2010
Gość
Pasibrzucszku dobrze ze tylko pieluchowanie. napewno bedzie dobrze. ja dalej mam nadzieje (aczkolwiek juz ocraz mniejsza) ze u nas tez jednak pieluchowanie wystarczy...;(
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
tutaj dzieciom sprawdza się bioderka przed wyjściem ze szpitala, jak wszystko jest ok to nie trzeba nic robićMy byłyśmy dziś u wspaniałego ortopedy, który w zawodzie przepracował ponad 30 lat, także jako ordynator oddziału dzieciecego - ten ów dochtore powiedział jak dla mnie mądre rzeczy - przede wszystkim, że nie każde dziecko potrzebuje USG bioderek. Od tego są specjaliści, by wykryć kiedy sprawa jest niepokojąca i kierować dalej. Ze to usg bioderek to jak skaza i asymetria - 90% dzieci je ma. Mówi, że to bzdura - taka moda i niepotrzebne wyciąganie kasy od rodziców.
Wymacał mi delikatnie całą Michasie i mała zdrowa jak ryba. Powiedział, że wady bioderek wynikają zazwyczaj z urazów okołoporodowych, ciężkich porodów itepe, więc jeśli teraz nic go nie niepokoi i nic złego nie wyczuwa to już mam sie nie martwić bioderkami. Więc mam święty spokój i żadnego USG robić nie będę. Fałdki ma równe co do milimetra i lustrzane odbicie
Asymetria jest bardzo delikatna - doktor twierdzi, że nie nazwałby tego asymetria, bo napiecie miesniowe jest ok, mala leży prosto i nie wygina sie w C - układanie główki częściej w lewo wynika z tego, że mała ma delikatnie spłaszczoną bardziej czaszkę po tej stronie co właśnie ją ukladala czesciej - efekt ułożenia w brzuszku. wszystko sie wyrówna tak jak napompowało się zgniecione uszko;-)A no i ważna sprawa - nie ma czegoś takiego jak rygory - 3 miesiąc blokuje główkę, drugi nie zaciska kciuków - bo dzieci nie maszyny i w rożnym tempie się rozwijają - normą jest by do 4 miesiąca to powoli się regulowało - jedne szybciej, inne wolniejNo to żem się podzieliła wrazeniami i rozmową z ortopedą dziecięcym - ja bardzo lubie takie wyważone opinie spacjalistów
Beti: koniecznie skonsultuj to z innym ortopedą prywatnie - jak trzeba to trzeba, ale jak w dolnej granicy jest to może można inaczej leczyć? się nie znam, ale bym poszła do drugiego lekarza...
Klara: odczekaj spokojnie i obserwuj - nie leć od razu do lekarza - kupki moja i 5 dni nie robiła razu pewnego i się doczekalam - jak się męczy to sab simplex lub plantex. A z ulewaniem to jak ci tak ulewa od początku tak, a nie nagle to na spokojnie. Może za dużo zjada?
Paula: może z tych nerwów i te tabsy i tak zadziałało, że @ wrocil? współczuję:-(
Roxeen: gratulacje dla Boo - silny chłopak! a na twarz weź posmaruj kefirem albo maślanką - szybciej złagodzi - u mnie na poparzenia tylko, że słoneczne zawsze działa![]()
Pierwsze słyszeMorka - Pożegnałysmy el problemo zlepionych warg sromowych i ujścia pochwy. Mam nadzieję, że bezpowrotnie.
----
Najgorsze jest w tym wszystkim to, że mimo iż sama jestem dziewczynką to nie do końca byłam świadoma jak to powinno wyglądać u tak małej kobietki. Większość lekarzy mówi, żeby tam nie zaglądać za bardzo, co jest błędem. Zlepienie ws jest bardzo częste u małych dziewczynek, niestety rodzice czasami zbyt późno zauważają problem, a wtedy to juz zlepienie przeistacza się w zrośnięcie i trzeba robić zabieg. Powodem mogą być chusteczki nawilżone do mycia, pampersiaki (przy tetrówkach było dużo mniej takich przypadłości), mało estrogenu etc..
A nie zauważyłaś że mały jest sztywny, tzn sztywno trzyma tułów, bo to jest też częstym powodem ulewaniaHej hej....
Co do ulewania to faktycznie C. od początku ulewał, ale ostatnio się uspokoiło....
i wydaje mnie się że nie je za dużo, bo niech by było 10 ml mniej mleka to wrzask!!!!
U nas chrzciny w niedzielę - też czuję że to niefart, ale co zrobić.....
Agagsm- ja tam waszą wizytę u ortopedy zaliczam do udanych....e tam....asymetria.....
Pumpkin - fajnie że problem ws zażegnany.....
Wiecie co, sory że nic więcej nie napisze ale C zaraz je....
papa
Szymek też jak się przebudzi w nocy to człapie albo do mnie albo do M, bo od porodu mamy osobne sypialnie, niezle jak dziadkiWitam poranie Nicole mnie rozbraja dzis znalazla moja kosmetyczke -skutek mam pomalowane meble , moja winna bo jak sie obudzila to aj jeszczes spalam , wiec mala kozystala.
Nie iwem czy mam zaczac sie bac o Mie wczoraj zjadla butle 200 ml o godz17 poszla spac i obudzila si o 5 rano zjadla na raty 100ml i spala do teraz obedzlowala 180' ml .Jak wstala to mila nos zatkany wielka koza , boe sie zeby sie nie przeziebila.PozatymMia na brzuszku nie lubi lezec i coraz trudniej ja do tego zmusic .Gaworzy najczesciej przed zasnieciem lubo 5 rano .Co do Nicole to od 3 dni przychodzi do mnie spac w nocy widocznie bardzo jej mamy brakuje , stram sie jej dac ile moge i chyba sie udaje , z tego co wiem to tak moze byc w okresie 3 latka.
Jolcia 7777-ja tez bym radzila chodzenie w maseczce.
Milego dnia zycze , pogoda zapowiada sie niezle wiec pewno po obiadku spacer.
co do szykowania mleka...ja robię tak: w termosie mam wrzątek, a w dzbanku zimna przegotowaną wodę - jak Jaś się obudzi to w mig ma mleko akurat do wypicia - w butelkach mam już nasypane więc tylko miksuje wodę
a mleko robię przed kąpielą - te 20 minut - nic chyba się nie stanie
Agagsm u nas Jaś śpi na spacerkach a kiedy już padnięta wracam to nie ma zmiłuj się - pobudka!
Agniech83 a może zmiana smoczka?Jaś był glodny ale się męczył zmieniłam mu smoczek na 3 aventa i wcina po 150 aż się uszy trzęsą!
Paulinaa przytulam i sama się boję bo moje pazury też nie wróżą nic dobrego!
Tysiolek mój nie znosił przygotowań do ślubu mało brakowało aby go nie było z tych nerwów!
Asiowo gratulacje
Dormark tak trzymaj
Morka my oficjalnie zaczęliśmy pampers3
Agbar77 a jak robicie te odciski stop na papierze? czy jest specjalna farba? czy plakatówka wystarczy?
Beti przykro mi
Pasibrzuch fioletowa mówisz? To ja ci zaraz wrzucę na zamkniętym zdjęcia naszego dołu po remoncie
Paula dużo pozytywnych myśli ci posyłam!!!
Justyś85 u nas skierowanie dostaliśmy razem z książeczką dziecka wszystkie badania usg bioderek robione są bezpłatnie za tydzień idziemy na trzecie kontrole
Mari_anna u kogo w darłowie będziecie? moi rodzice też wynajmują
zaraz mały się obudzi jedną nogą bujam wózek...hehe umiem też tak zjeść zupę i zrobić sałatkę jednocześnie czytając wierszyki nad kuchenką
u nas już po remocie i prawie posprzątane
jutro z Jasiem do kontroli i odstawiamy antybiotyk![]()