reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Dxiękuję za kopniaki w d... ale za zrozumienie też :)

U nas z tą asymetrią to chyba chodziło o głowę też, mój m. też ma twarz asymetryczną, ale już sama nie wiem...

Asiax- jak się C położy na brzuszku, podnosi głowę, odgina do tyłu, a to źle czy dobrze?
Fajnie, że wiesz jak ćwiczyć z Mikim!
Ja też w razie w podejrzę dok. od agbar- to Zawitkowski tam chyba pokazuje jak ćwiczyć....

My byliśmy szczepieni, ale ja uważam że szczepienia są dobre, no ale kurka jak odraczają przy asymetrii to mam nadzieję, że C jej jednak nie ma......

Pójdę sobie chyba przy czasie pogadać z tą moją pediatrą, niech się dokładnie przyjrzy i mi powyjaśnia i jak trza da skierowania!!!!!!!!!!

Ok uciekam C się obudził i chce jeść - jest dokładny jak szwajcarski zegarek- ryk równo co 3 h...

reklama
Anulka ,a moze to obfite krwawienie to jakis skutek uboczny brania tabletek anty?skonsultuj sie ze swoim ginekologiem najlepiej:tak:

Witajcie

U nas po ostatnim tygodniu nieustannych atakow kolki i placzu (mojego i mego znekanego synka) jakby troszke lepiej - juz nie placze po kazdym karmieniu, tylko przy napadzie tak 1-2 razy na dzien... Ostatnie dwie nocki byly spokojne, oby tak dalej.
A dzis troszke pospi i zaraz sie budzi i na rece i ciagle cyca szuka... No to cyc, oczywiscie placz bo dalej glodny, to szykuje butle, a jemu sie wcale nie chce ciagnac i wypija 20 ml w ciagu pol godziny ssania i zasypia. Odkladam do lozeczka i za godzine to samo :nerd: Chyba sie chce dzisiaj przytulac :-D

Klara pytalas o asymetrie - u nas wyglada to tak, ze maly spal zawsze z glowka obrocona na lewa strone (spi na pleckach) i wyginal sie spiac w banana. Ma juz lekko odksztalcona glowke z tylu. W ostrych przypadkach potrzebna jest rehabilitacja, my poki co mamy cwiczyc druga strone, tzn. podkladac mu poduszke zeby spal pod katem i byl zmuszony odwrocic glowke w druga strone, na rekach tez zeby patrzyl w prawo np do swiatla itd. A we wlasnym zakresie idziemy do specjalisty (chyba zwie sie to kregarz - Kaja - czy to jest ta terapia czaszkowo-krzyzowa? - nie wiem jak to jest po polsku?) zeby mu ta szyjke odblokowal, bo grzebiac w necie natknelam sie wlasnie na to, ze asymetrie powiazane sa z kolkami. Nie wiem jak, ale jednak. A sprobowac mysle warto :tak:

A co do lezenia na brzuszku to nawet to lubi i ostatnio duzo tak nawet spal, bo brzusio pewnie mniej bolal. A glowke ladnie podnosi i fajnie to wyglada, jak lezy na brzuchu meza, podnosi sie na wyprostowanych raczkach i patrzy mu w oczy :-)

Pasibrzuch - usmialam sie z tej waszej kupki - u nas tez kupkowa afera wczoraj byla, maly strzelil podczas karmienia takie kupsko, ze sie bokiem wylalo, bylo w body, spiochach i na moich spodniach :-D Maz to sie tak smial, ze malo z kanapy nie spadl, ale mi nie bylo do smiechu, jak ta kupe przebierac musialam i te spiochy prac :baffled:. Dobrze, ze body dalo sie sciagnac dolem :-D A maly do mycia :-D

Maluch spi wreszcie przy otwartym oknie w wozku.
Ja chyba jako jedyna nie bylam jeszcze na spacerku :zawstydzona/y::wściekła/y: Najpierw bylo sniegu po kolana, to jak stopnial 2 dni temu to zaczela sie wichura :no:
No i musze zaczekac na weekaend, jak m bedzie mial wolne, bo nie chce isc jakos na pierwszy spacer sama.

Wy o okresach, a ja jeszcze troche od porodu krwawie :baffled::angry:

Gosiek - ja bym rozwazyla pomysl z chusta jak Klara juz doradzala :tak:

Dziewczyny dziękuję za rady, jesteście kochane.
Rozmawiałam z koleżanką, która jest z wykształcenia rehabilitantką, choć już nie pracuje w tym zawodzie. Powiedziała mi, że odchylanie głowy w jedną stronę i wyginanie się w literkę C to właśnie objawy asymetrii, radziła nie szczepić i da mi namiar na dobrego neurologa, muszę też wykonać USG główki przed wizytą. :tak:

Większość tych asymetrii to pozostałość po porodzie - jednak ono samo tak nie wyskakuje - jedne są mniej ciągnięte, jedne bardziej. Dotyczy to tym bardziej CC. Terapia czaszkowo-krzyzowa delikatnie zwalnia te napięcia. Dlatego ja mialam zamówioną terapię już przed porodem - wiedziałam, że jest konieczna.
Więcej tu:
Homosteopatia
Oczywiście, że wówczas jest związek z kolką, dobrze czytałaś Minnie1 - w podanym linku również o tym. Odmian osteopatii jest wiele - my stosujemy terapię czaszkowo-krzyżową inaczej cranio-sacral.
Terapia Czaszkowo Krzyżowa, Osteoterapia - Terapia Czaszkowo - Krzyżowa, Osteoterapia Kranialna - VIDEO
Kręgarz może działać też ostro, znaczy uzywając siły - musi to byc dobry specjalista abym powierzyła mu dziecko, cranio-sacral jest bezpieczne. Ale moze używamy skrótów myślowych w tłumaczeniu a chodzi o to samo. Często taka terapia pomaga a oczywiście konkrente ćwiczenia i traktowanie malucha w określony sposób też jest wazne.
Ostrozne podejście do szczepień w przypadku asymetrii bierze się stąd, iż napięcia mieśniowe powodują tez napięcia wenątrzmózgowe. To logiczne - może tez być wzmożone cisnienie płynu mózgowo-rdzeniowego. Powtarzam - może.... wówczas czekamy z ingerencją do czasu upewnienia się, że wszystko jest ok. Ćwiczenia podane w linku to profilaktyka, która nie zaszkodzi żadnemu maluchowi. Jeśli lekarz ma uzasadnione podejrzenia, kieruje do specjalisty lub na USG.

hej Dziewczyny :)

ja własnie wróciłam ze szkoły - i ostatni egzam zdany - także semest IX zaliczony ! teraz tylko praca i finito !!!

wczoraj byliśmy na naukach przedmałżeńskich i dzisiaj tez o 18 kolejne spotkanie !! i znowu 2 godz w plecy - ile ja moge Amelcie zostawiac mamie az mi głupio - ale co ja moge zrobić no :( przeciez nie zabiore jej ze sobą a musze mieć to odwalone do slubu ! :happy::baffled:

Wczoraj poddaliśmy się i po 3 dniach bez kupki daliśmy małej czopka. Myślałam, ze to trochę potrwa, a akcja zaczęła się jak byłam w połowie mycia rąk :-D
Wiecie co, w życiu nie widziałam większej kupy :szok: W pewnym momencie po prostu stanęliśmy z M i zaczęliśmy rechotać, z małej tak wybuchnęło, że nie nadążaliśmy z podkładaniem pieluch, o ich zapięciu nie było nawet mowy, a z przewijaka pokapało na podłogę :szok:
Położna miała rację, zablokowało się u wyjścia pupki. Ale przynajmniej mała już się nie męczy.

Czy któraś z Was zastosowała się do książki T. Hogg? Może macie jakieś rady na ułożenie planu dnia, bo u nas jest wolna amerykanka... Jestem już na takim etapie, że nie pamiętam nawet co ile mała je i kiedy ostatnio ubrałam czystą koszulę nocną (i to jest kwestia 2-3 dni, a i tak nie pamiętam :szok:). Chyba zacznę notować godziny karmienia.

kurcze Pasibrzuch ma ten sam problem - moja mała już 3 dni kupy nie robi, niby się nie pręzy ani nic - brzuch ma miękki, pierdki non stop puszcza inie wiem co jest grane :( może też czas najwyższy podać jej czopka bo coś się martwie - ile mam czekac na kupsko? a karmie przeciez piersią to nie powinno być zatwardzeń :-( co mam zrobić dziewczyny?

a co do rytmu dnia - ja nie mam ustalonego - jak mała chce jeśc to je - jak chce spac to śpi - mam tylko taki mały zarys - wstajhe około 7-8 potem jedzienie, chwile powojuje , za jakies 1,5 godz znowu cyc i kimonko, za jakies 2 godz znowu cyc i wojowanie i spanie , koło 20 myjemy, około 22 zaypia ispi tak do 1-2 . wiec mój rytm - znikomy !!!

anulka ja miałam już okres, dostałam w zeszłą sobote i standardowo 5 dni miałam , i to bezbolesny i średnio obfity - idz lepiej do gina na kontrole :)

Agagsm, a coz ciekawego kupilas? :-) Ja od meza dostalam oficjalny zakaz wchodzenia na ebay.:-p Tyle nakupowalam dla malej ciuszkow, ze do 18 nie ponosi. Ale jak nie kupic, jak samo prosi - wez nas, wez nas do swojego domu!:-D Troche trzeba odczekac i potem cichaczem znowu zaczac szalec.:ninja2:
Co do rad Tracy jesli chodzi o karmienie - tez wlozylam miedzy lopatki. Zaczynam kapowac, o co malej chodzi. Jak ma ochote na cyca czesciej niz co 3 godziny dostaje. Nam sie czasami tez chce cos podjesc miedzy sniadaniem a obiadem.;-) A z tym spaniem - zazdroszcze! Chociaz moja dzis pobila swoj rekord - 5 godzin. :-)Bylam w szoku.

Przed każdym szczepieniem pediatra bada dziecko - czy jest zdrowe, czy nadaje się do szczepienie - jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości pytaj, męcz, molestuj pediatrę
A tu nie badaja.:wściekła/y: Idziesz do piguly a ta pakuje igle w Twoje dziecie.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Tysiolek, poki mala sie nie meczy i nie jeczy, nic nie rob. Z mlodym mialam to samo. Nic i nic przez cztery dni. Pediatra powiedziala, ze karmie piersia i norma jest, ze przez kilka dni nic, ale tez norma jest kilka razy dziennie. Jak zauwazysz, ze sie malutka meczy, pomoz jej czopkiem, ale ja bym jeszcze nie ingerowala. To male cialko i mlody organizm, musi sie sam nauczyc radzic z takimi problemami. NO I: GRATULACJE. A teraz do pisania pracy marsz! Bede czekac!!! Co do nauk. Ja sie dowiedzialam na nich, ze prezerwatywy maja mikrootworki i wcale nie sa bezpieczne. :p To by tlumaczylo pojawienie sie naszego synka na swiecie! :-D A tabletki powoduja choroby psychiczne. To tez wiele tlumaczy, jesli o mnie chodzi...

Ostatnia edycja:
Macy: ja ciagle coś kupuję - mam takie uzaleznienia jak od BB. Jak nie mam co robić to po allegro chodze i patrzę co by tu kupić :rofl2: Obecnie szukam sobie wagi, bo jestem ciekawa ile ważę - dotąd uważałam to za zbędny mebel, który przysparza stresu, ale bym schudnąc chciała i coś mnie musi mobilizować:-D ostatnio kupiłam małej sukienki na lato (swoją drogą czy rozmiar74 na lato będzie ok?) i łuk do fotelika z zabawkami tiny love:-) mój M tez ciągle tylko mówi - "ciebie to lepiej nie podliczać ile ty na allegro wydajesz" - więc wtedy kilka dni nic nie kupuję, a potem znowu wszystko krzyczy - chcę do Michalinki-kup mnie:-D:-D:rofl2:;-)

Kaja - dziekuje, jak zwykle jestes niezastapiana! Tak, wlasnie chodzilo mi o osteopate :tak:
No i wlasnie - trudno mi bylo przegadac mezowi, ze to cos da, bo on tego nijak nie umie powiazac, a ja mam wielka nadzieje, ze to pomoze, bo moj maluszek mial ciezko przyjsc na swiat przez to ze sie zaklinowal i ciagle go tam obracaly i przekrecaly no i oksy tez do tego bylo :-(

Tak na marginesie: moj pediatra nic nie wspominal o tym, ze szczepienia moga zaszkodzic przy asymetrii, jestem :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Na razie nie szczepilismy i nie spieszy mi sie jeszcze, ale mogl mi cos o tym powiedziec, ze trzeba skontrolowac przed! Wrrrrrr

reklama
Witam
Widze ze asymetria na tapecie. Ja lkowi sie bardzo uwaznie przygladam i zwracam uwage na glowke bo tezmi sie wydawalo ze odchylal w lewo. Przestawilismy lozeczko w druga strone i caly czas mu prostujemy glowke i sie troche zrownalo, tylko ubolewam bo ta moje gadzina tak nie znosi na brzuszku lezec ze szok, 5min to max jak wytrzyma:no:
lece teraz sie zdrzemnac puki spi.
Milego dnia:-)

Do góry