reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Witam sie popoluniowo:-)

My po spacerku - pieknie sie zaczyna robic. Dzis jakies 18-20 stopni. Mysle, ze jeszcze 2 tygodnie zmiennej pogody i wreszcie do Perugii zawita piekna wiosna i ciepelko.
Moj maly przed spacerem drze sie w nieboglosy. Zakladam mu czapke, wrzucam do kombinezona, otwieram drzwi i nastepuje nagle cisza i dziecko spi echhhhh Dzis, jak i wczoraj, moj kochany syneczek nawet zawital ze mna do baru i dal napic sie cappucino mimo otwierania oczatek:-) kochany:-)
macy co to jest to cos na k... nie pamietam nazwy:-) (czy mam sie wstydzic, ze nie wiem co to jest?)
Kaja poprosze przepis na te zupke z soczewicy:-)

reklama
a tu nie badaja.:wściekła/y: Idziesz do piguly a ta pakuje igle w twoje dziecie.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

tysiolek, poki mala sie nie meczy i nie jeczy, nic nie rob. Z mlodym mialam to samo. Nic i nic przez cztery dni. Pediatra powiedziala, ze karmie piersia i norma jest, ze przez kilka dni nic, ale tez norma jest kilka razy dziennie. Jak zauwazysz, ze sie malutka meczy, pomoz jej czopkiem, ale ja bym jeszcze nie ingerowala. To male cialko i mlody organizm, musi sie sam nauczyc radzic z takimi problemami. No i: Gratulacje. A teraz do pisania pracy marsz! Bede czekac!!! Co do nauk. Ja sie dowiedzialam na nich, ze prezerwatywy maja mikrootworki i wcale nie sa bezpieczne. :-p to by tlumaczylo pojawienie sie naszego synka na swiecie! :-d a tabletki powoduja choroby psychiczne. To tez wiele tlumaczy, jesli o mnie chodzi...
:-d:-d:-d:-d:-d:-d:-d:-d:-d:-d:-d

czechow - ja tak bardzo bym w to badanie lekarskie nie była pewna; różni lekarze w różnym czasie mając różne umiejętności i wiedze.... wg mnie intuicja matki powinna być tu na pierwszym miejscu

Zdecydowanie się z tobą zgadzam - jeśli mam jakieś ale czy coś mnie niepokoi to moje jest zawsze na wierzchu to ja decyduje - ale z drugiej strony przecież lekarze czegoś się uczyli przez tyle lat, mają doświadczenie i po to się do nich chodzi by czegoś się dowiedzieć / wyleczyć itp. Ja mam ogromne szczęście bo w przychodni mam dwie takie pediatry że mam do nich zaufanie - ograniczone ale jednak zaufanie.

macy co to jest to cos na k... nie pamietam nazwy:-) (czy mam sie wstydzic, ze nie wiem co to jest?)
Nie wiem, o co chodzi?:errr: Prosze jasniej, jesli mozna.
edit: Juz wpadlam. Kniga - to ksiazka.:-D Z rosyjskiego. Na szczescie sie rok uczylam.:-) Przeciez mowie, ze to bb ksztalci.:-D:rofl2:

Ostatnia edycja:
Hej Mamuśki;-)
Uroczyście oświadczam, że choruję na brak weny na pisanie :sorry2: Pogoda taka ładna, że większość czasu z dzieciarnią na dworze spędzam, przynajmniej na powietrzu Młoda się nie drze ;-)
Czy moje dziecko skończy kiedyś miesiąc? Widzę, że BB suwaczek świruje i nie wie co z tym fantem zrobić, że Jessi się urodziła 31, a luty miał tylko 28 dni:sorry2:

WITAM:-)
ja własnie wróciłam ze szkoły - i ostatni egzam zdany - także semest IX zaliczony ! teraz tylko praca i finito !!!

kurcze Pasibrzuch ma ten sam problem - moja mała już 3 dni kupy nie robi, niby się nie pręzy ani nic - brzuch ma miękki, pierdki non stop puszcza inie wiem co jest grane :( może też czas najwyższy podać jej czopka bo coś się martwie - ile mam czekac na kupsko? a karmie przeciez piersią to nie powinno być zatwardzeń :-( co mam zrobić dziewczyny?
GRATULACJE:-)co do kupki to ja tak mam po prostu synkowi odwidziało się robić czesto :tak:robi co 3-4 dni ale wtedy już tak konkretnie:-Dpurta często i nie robie nic bo jest ok ma widocznie taką nature a może to się zmieni :tak:
Ja tylko na chwilę... :)
Dzis spotkałam się z moimi Dziewczynkami!!
W koncu!!
Był płacz!! Nie tylko ja płakałam... Moja Bratanica Starsza ze mną... Zszokowało mnie to!!
4-latka powiedziała do mnie 'ciociu tak strasznie się cieszę, że jesteś tutaj z adasiem i wujkiem, bardzo za wami tesknilam! Obiecuje, ze bede dobra siostrzyczką dla adasia, bede sie zawsze troszczyc o niego' po czym uściskala mnie i poszla adasiowi dac buziaka...
Jak weszła i nas zobaczyła, to była w takim szoku, ze slowa wydusic nie mogla, rzucila sie na mnie z placzem... A pozniej te slowa co wyzej uslyszałam... :)
Piekny dzien...
Niestety nie mam sily was nadrabiac! Wykonczona jestem!!
Pokaże Wam tylko moje szczęścia!! :)

Tutaj moja Trójeczka

Troskliwa Oliwka pilnuje śpiącego Adasia

I nie mniej troskliwa Paulinka :)

To co w moim sercu teraz jest, w mojej głowie...
PRZESZCZĘŚLIWA JESTEM!! ;D
śliczne zdjęcia i widać że Adasia mocko pokochały:tak:
Dziewczyny dostalyscie juz okres pierwszy po porodzie? Bo ja dostalam i trwa juz 2 tygodnie!!! I najgorsze jest to ze jest coraz bardziej obfity..strasznie duzo krwi trace..nie wiem czy to normalne?..dzisiaj chyba zadzwonie do gina.
hmm no ja tak nie miałam o pierwszej ciąży(teraz jeszcze nie dostałam)może lepiej idź to skonsultuj co:sorry2:
Witajcie kobietki, ja tylko na chwilę z pozdrowieniami...w ogóle na nic nie mam czasu. Ale na szczeście mam już pozaliczane wszystko, teraz mogę zabierać się za pracę licencjacką.
Dziś Zuzia się rozchorowała :-( ona to ona...ją jakoś wyleczę, ale gorzej jeśli mały się rozchoruje...oby nieee...:no:
Tak ogólnie jest ok, mały bardzo grzeczny, ale już nam cwaniakuje...:tak: tylko na rączkach chciałby być...:-D
Pozdrawiam :-)
DRATULACJE:-)
A ja mam mały problem. Nie słyszę jak moje dziecię płacze w nocy:szok: Dziś i wczoraj w nocy mój tata przychodził i dosłownie mną potrząsał, żebym się obudziła i nakarmiła małego. Dodam, że mały śpi ze mną i mamy zamknięte drzwi od pokoju, no i że jestem tylko ja z małym bez M. Kurcze martwi mnie to bo ojciec mój się wkurza że Go budzę. Ale niestety nie mam czasu na sen w ciągu dnia bo nikt mnie nie wyręczy w opiekowaniu się małym a jest On dość płączliwy i ciągle musi ktoś przy nim być, nie ma mowy o leżeniu w leżaczku i patrzeniu jak mam np. prasuje...:dry::dry:

no to nieciekawiei nie pomoge ale może faktycznie nastaw budzik:sorry2:

Wrocilysmy od lekarza. Mala wazy 4660, 2 tygodnie temu wazyla 4240, wiec moim zdaniem jest ok. Lekarka mowi ze jednak malo.
Dostalysmy tez skierowanie do ortopedy i na rehabilitacje ze stopkami :-(
Ech, a dopiero wczoraj M mówił, że jak to dobrze, że nasza mała zdrowa i po lekarzach nie musimy z nią latać :-(

Właśnie znalazłam coś takiego:
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że miesięczny przyrost wagi ciała u niemowlęcia nie powinien być niższy niż 450 g. W Polsce często przyjmuje się nieco wyższą normę, a mianowicie 600 g miesięcznie w pierwszych trzech miesiącach oraz 450 g w kolejnych trzech.

A Emi ma troszkę ponad miesiąc i z 4100 skoczyła na 4660. Uważam, że to jest ok, zważywszy, że po cesarce laktacja jest troszkę opóźniona plus stres na początku i leki przy operacji. Chyba ograniczę się do butli w razie prawdziwej konieczności, kiedy po cycach będzie płacz.

Ostatnia edycja:
PASIBRZUCH nie smuć się troche poćwiczycie i będzie dobrze a dla maluszków to relaks z takimi cwiczeniami;-)a co do wagi hmm nie wiem ile musi dziecko przybrać w ciągu miesiąca:sorry2:ciekawe ile mój przybrał bo wyjściowa waga była 3170g a z tego co tak widze to te 4500 chyba ma ale dokładnie jutro się dowiem:tak:

Pasibrzuch moja mala przybiera 100g tygodniowo i mam sie nie martwic bo jest ok. Wiec moim znadniem twoja maluda przybiera dobrze.
Moja moze bedzie przybierac teraz wiecej bo stwierdzono u niej nietolernancje laktozy i dostalysmy specjalne mleczko Nutramigen. Jest bardziej kaloryczne i lepiej przysfajalne. Zobaczymy za tydzien bo za tydzien znow kontrola jak mala przybiera i czy mleczko sie sprawdza czy nie jest po nim gorzej.

reklama
Dziewczyny czy mogę małemu zrobić lewatywę?? Jeśli tak to w jakich proporcjach?? Zrobiłam mu czopka z szarego mydła ale za bardzo nie podziałało. Mało co wyszło. Mały dalej się pręży i jest niespokojny.

Do góry