reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Laski mi na zgagę serio pomagają migdały. Spróbujcie.

Od jakiegoś tygodnia bardzo bolą mnie nadgarstki rąk.

Czytam Was czytam, ale nie panikuję - przynajmniej na zewnątrz mężowi - bo wewnątrz jestem nieco przrazona, ze nic nie wiem, nie potrafię i nie ocenię zbliżającego się porodu...

No, czas na kawę (z kofeiną). Karmi zawsze uwielbiałam - i dla mnie to nie piwo tylko napój ;-)

reklama
A ja się zgadzam z Gosią i Kają i też nie rozumiem.

Kaja - moja koleżanka rodziła w Łomży i podobno tam na oddziale nawet wskazane jest picie karmi, ona popijała leżąc na sali poporodowej:tak: Ja za karmi nie przepadam.
Są lepsze sposoby na popęd laktacji niż piwo - alkoholowe czy nie. A przed wypiciem zawsze warto sprawdzić, czy to bezalkoholowe rzeczywiście jest bezalkoholowe, bo czasami jest tylko ze zmniejszoną ilością alkoholu.

Paulinaa!!! Welcome home.:-) Cieszę się, że masz się dobrze. Jak Ci powiedzieli, że waga ok, znaczy ok. Ja miałam wypisową 2800g i jestem zdrowa jak rydz, więc Twój mały człowieczek ma jeszcze czas, żeby obrosnąć w tłuszczyk.:tak:

Ania98765, może byś tak do szpitala podjechała na oddział, co? Po co się denerwować - a tam się sytuacja wyjaśni. Powodzenia.

Tysiolek, jeśli chodzi o wózek, to ja polecam cztery koła - zawsze stabilniejszy. Znam kilka osób, które na trzy się zdecydowały i nie były zadowolone. Jak chcesz kupować na allegro, dam Ci namiary na sprawdzoną kobietę.

Gosia_k23, dziękuję za życzenia dla męża i kciukasy. Udało się! Mam koszyczek dla malutkiej. Teraz pędzę z małym do przedszkola, potem wkleję fotę w odpowiednim miejscu.

Jolcia7777,uwierz kobieto, że porodu nie da się przegapić. ;-) A jeśli się Tobie uda, to będziesz szczęściarą.

Patrysia no ale jak ciążę będziesz mieć donoszoną to po co leżeć w szpitalu coś grozi twojemu dziecku jak Ci wody w domu odejdą ?
ja bym wolała w domu poleżeć niż w szpitalu i czekać nie wiadomo na co bo jak jednak nic sie nie będzie działo w szpitalu to ile cię będą trzymać ? czy będą Ci poród wywoływać mimo ze masz się dobrze ?
bo jednak nie czuje sie za dobrze i nie wiem czy nawet teraz przez to ze nie leże jak powinnam bo synek nie daje do końca to sie boje wszystkiego i tez jak się uda do tego 17 to wole być pod opieka bo mam 45 km do szpitala i nie wiemy kiedy to mnie weźmie np.na drugi tydzien zostane sama z dzieckiem w domu bo M jedzie na montaz do Gdańsjka co tez kawałek drogi tez korki itp.co boimy się więc M chce abym leżała w szpitalu żebym była pod ręka lekarzy bo boje się z nim tego wszystkiego ze coś nie tak pójdzie a ja tak daleko od szpitala a wole zeby mnie tam chwyciło ni ż w domu a 37 tc tak donoszone z tym że ja dopiero tego dnia zaczne ten tc tak więc nie jest to do końca dobry termin dla mnie do rodzenia jestem podłamana bo biore leki a skurcze łapia i nie wiem co teraz i jeszcze ten ból na dole brzuszka sama nie wiem:sorry:

mi twardnieje od dołu i ból jest jak na @:tak:

na pewno będzie dobrze nie martw sie:tak:ale zawsze warto zbadać:tak:

No tak ja chyba świąt nawet w domu niespedze bo z M stwierdzilismy że 17 grudnia jak pojade do gina to potem już na patologie bo jednak mam skurcze a bóle te pod brzuszkiem do pochwy to już wiem co to jest synek mi na szyjke naciska(moja koleżanka rozmawiała ze mna wczoraj jej mama jest przy porodach heh była i przy moim co miała tak samo jak ja i zaczeła już rodzić w 33 tc co przetrzymali ja do 36 tc co powiedziała że powinnam jednak być w szpitalu bo szyjka może się skrócić i moga mi odejsć wody a wtedy to wiadomo...no i z tej racji że i tak gin już teraz chciał mnie wziąść do szpitala a w domu jedynie że bede leżeć jak na patologi to jednak jak po tej wizycie jak dalej będzie nieciekawie to będe w szpitalu co i tam pewnie już zostane)boli mnie to cały czas w nocy sie niemoge przekrecić bo mam ból az zaciskam zęby wstać jest ciężko bo tez boli co z M kciuki trzymamy aby te 2 tygodnie i wtedy wizyta i pewnie ten szpital:sorry:

Patrysiu, ja mam takie same objawy jak ty i moja ginka powiedziała ze jest ok, powinnam spokojnie wytrzymać 2 - 3 tygodnie, bole i skurcze na tym etapie ciązy są normalne, a szyjka nie może być za długa bo będzie cięzko urodzić.
Oszczędzaj się i będzie dobrze.

Tez sie wczoraj wystraszylam....Skurcze mam w sumie od dawna ale te wczorajsze....Nieco mnie zaniepokoily,byly jakies takie inne...Zapakowalam sie do wanny i w sekunde odczulam ulge w cieplej kapieli....W sumie to mialam za zadanie wytrwac do jutra...;-)i wytrwam:-)Ale najgorsze za nami:-)Teraz niech sie dzieje wola nieba.A jesli synus ma charakterek po mamuni to teraz sie zaprze i bedzie siedzial do stycznia hihi:-D
Z tymi dzieciaczkami to zawsze na przekór bywa - najpierw im sie spieszy, a potem siedzą - i dobrze, niech siedza do stycznia:-D

Ja biorę 2 razy po 2 tabletki luteiny dowcipnej;-) tylko do 12 grudnia, pewnie dlatego gin mówi, że do 15 urodzę:tak:

no to ja mam caly zestaw fenoterol isoptin luteina, a skurcze i tak mecza:wściekła/y:najgozej na wieczor....
kurcze dziewczyny jak urodzimy przed swietami to polowy rzeczy jesc nie bedziemy mogly:no:
Dziewczyny trzymajcie się jak najdłużej w dwupaku, bo jak się rozsypiecie, to zaraz inne zaczna też z zazdrości rodzić:rofl2: No i jak kapuste, pierogi i karpika zjecie?

ania - jak masz możliwość to może zadzwoń do swojego gina. Po co się denerwować. Może bierzesz jakieś leki dopochwowe lub masz pessarium? - od tego też strasznie intensyfikują się wszystkie możliwe wydzieliny (niestety wiem to z własnego doświadczenia )
Ja mam pesar i tylko pierwsze dwa-trzy tygodnie po założeniu ciekło ze mnie mocno, a teraz luzik - ciekawe co będzie jak mi za tydzień wyjmą ten silikon:eek:

Witam Was moje kochane strasznie mi Was brakowało:-)
Wczoraj przed wieczorem wyszłam ze szpitala potrzymali mnie troszkę na tych badaniach i obserwacji i się troszkę uspokoiłam. Badania mam Ok, robili mi raz dziennie KTG i sprawdzali tętno maluszka co 6h. Miałam usg i mój skarb ważył w 34 tyg 2200kg czy to nie za mało??? Powiedzieli że prawidłowo ale ja jakoś się zmartwiłam bo w końcu mi waga stanęła i zaczęłam chudnąć.
Na opuchnięcia dostałam tabletki Diprophyllinum i obrzęki minęły ale muszę dużo leżeć. i Brac po 2 tabl. 3 x dziennie. Na szczęście to nie zatrucie ciążowe:tak::tak:Tylko zatrzymanie wody w organiźmie i problem z krążeniem krwi z nóg. Ale juz jest ok.
I mam wreszcie spokojna wiadomośc bo mój maluszek wreszcie się odwrócił główką do dołu i nieźle daje mi w pęcherz.
Wystraszyłam się tylko bo ma nisko główkę ale ordynator powiedziął że jest Ok bo szyjka jest długa żeby się nie martwic. Tylko odpoczywac.
To super. Mo ja mała w 34 tyg. ważyła cos koło 2300, więc to zupełnie dobra waga. Ja sobie zawsze sprawdzam-już wiele razy to na zmianę wklejamy na BB: Waga płodu w ciąży : Dziewięć miesięcy

Cześć Laseczki.

Ja dziś tylko króciutko, bo zaraz pędzę po swój kosz dla małej. Trzymajcie mocno kciuki, żeby się tym razem udało, bo dojdzie do morderstwa.:confused2:

Wczoraj się śmiałam, że wszystkie kolejno rodzimy, ale do śmiechu mi wieczorem nie było. Miałam normalne skurcze. Spytałam męża tylko, czy chce mieć prezent urodzinowy w takiej postaci (dziś ma urodziny, więc byłoby ciekawie). Na szczęście przeszło. Teraz już się śmiać nie będę z tych "porodów".

Pozdrawiam wszystkie Styczniówki - stare i nowe.;-):-) Odezwę się później - z domu albo z celi (jeśli mnie zamkną;-)).
Jak kogoś zamordujesz to uciekaj i sie za siebie nie oglądaj, bo mam podejrzenie, że w celi jednak netu nie ma i nie będziemy wiedziały kiedy rodzisz:-p

Witam, moje kochane dziewuszki, cała przeszczęśliwa po wczorajszej wizycie u ginki. Okazało się że tamten gin mnie nastraszył, szyjka ma 1,5 cm, ale na tym etapie ciąży to norma, mam odpoczywać, nie muszę leżeć plackiem. Wstałam o 5, o 6 zjadłam sniadanie, nastawiłam pranko, sprzątam i podczytuję.
Miałam USG i Mikołaj waży już 2900, przeżyłam lekki szok, bo pewnie dobije do 4 kg.
Aniu, mi lekarz zabroniła chodzić do kościoła, przychodni i sklepów, tam gdzie są duże skupiska ludzi, może lepiej daruj sobie szkołę, chyba to zrozumieją przy tak zaawansowanej ciąży, moim zdaniem lepiej nie kusić losu.
No pięknie rośnie maluch i super, że jest dobrze-podobno pod sam koniec też juz nie rosną dzieciaczki, więc może taki wielki nie będzie;-)Mi ginka tez mówiła, żeby nie chodzić w skupiska ludzi...

\

No tak ja chyba świąt nawet w domu niespedze bo z M stwierdzilismy że 17 grudnia jak pojade do gina to potem już na patologie bo jednak mam skurcze a bóle te pod brzuszkiem do pochwy to już wiem co to jest synek mi na szyjke naciska(moja koleżanka rozmawiała ze mna wczoraj jej mama jest przy porodach heh była i przy moim co miała tak samo jak ja i zaczeła już rodzić w 33 tc co przetrzymali ja do 36 tc co powiedziała że powinnam jednak być w szpitalu bo szyjka może się skrócić i moga mi odejsć wody a wtedy to wiadomo...no i z tej racji że i tak gin już teraz chciał mnie wziąść do szpitala a w domu jedynie że bede leżeć jak na patologi to jednak jak po tej wizycie jak dalej będzie nieciekawie to będe w szpitalu co i tam pewnie już zostane)boli mnie to cały czas w nocy sie niemoge przekrecić bo mam ból az zaciskam zęby wstać jest ciężko bo tez boli co z M kciuki trzymamy aby te 2 tygodnie i wtedy wizyta i pewnie ten szpital:sorry:
Patrysia no cos ty! Po co w 36tyg. chcesz się kłaść do szpitala na święta? To już lepiej w domku leżeć, a co ma być to będzie - czy w szpitalu czy w domu rodzić możesz zacząc wszędzie, a jak juz donosisz do tego 17 grudnia to na spokojnie, bo przeciez nie wcześniak. A Dominisiowi bez ciebie w święta smutno będzie i mężowi też!:happy:

Patrysiu, ja mam takie same objawy jak ty i moja ginka powiedziała ze jest ok, powinnam spokojnie wytrzymać 2 - 3 tygodnie, bole i skurcze na tym etapie ciązy są normalne, a szyjka nie może być za długa bo będzie cięzko urodzić.
Oszczędzaj się i będzie dobrze.
A mi gin mówił tak że jak uda się dotrwa ć to mam za 2 tyg.zrobić badania i do niego na wizyte 17 więc nie wiem co mam myślec:sorry:ten ból mnie przeraża i naet leżenie nie daje bo boli jak sie poruszam nie wiem sama co o tym mysleć:zawstydzona/y::sorry:

Ech kobitki koniec smecenia cieszmy się że jesteśmy już tak daleko i kciuki aby udało się każdej donosić maluszka:tak:

agagsm - możesz oświecić mnie w kwestii odczytania tych centyli? skąd mam wiedzieć... nie mialam takich pomiarów nigdy robionych ;-)

agagsm - możesz oświecić mnie w kwestii odczytania tych centyli? skąd mam wiedzieć... nie mialam takich pomiarów nigdy robionych ;-)
ja też nie :no:miałam na połówkowym wagę 361 g wiec tego tygodnia nie ma podanego ...

dopiero teraz jak pójdę na szczegółowe badania w 36 tygodniu się dowiem ile moje dziecko ma :sorry: mam nadzieje że nie jakiś kolosik mi rośnie ;-)

Patrysia ty sobie za dużo też nie planuj może będzie tego 17 wszystko dobrze i jeszcze kolejne 2 tygodnie spokojnie pochodzisz ;-)

A ja się zgadzam z Gosią i Kają i też nie rozumiem.

Są lepsze sposoby na popęd laktacji niż piwo - alkoholowe czy nie. A przed wypiciem zawsze warto sprawdzić, czy to bezalkoholowe rzeczywiście jest bezalkoholowe, bo czasami jest tylko ze zmniejszoną ilością alkoholu.

Paulinaa!!! Welcome home.:-) Cieszę się, że masz się dobrze. Jak Ci powiedzieli, że waga ok, znaczy ok. Ja miałam wypisową 2800g i jestem zdrowa jak rydz, więc Twój mały człowieczek ma jeszcze czas, żeby obrosnąć w tłuszczyk.:tak:

Ania98765, może byś tak do szpitala podjechała na oddział, co? Po co się denerwować - a tam się sytuacja wyjaśni. Powodzenia.

Tysiolek, jeśli chodzi o wózek, to ja polecam cztery koła - zawsze stabilniejszy. Znam kilka osób, które na trzy się zdecydowały i nie były zadowolone. Jak chcesz kupować na allegro, dam Ci namiary na sprawdzoną kobietę.

Gosia_k23, dziękuję za życzenia dla męża i kciukasy. Udało się! Mam koszyczek dla malutkiej. Teraz pędzę z małym do przedszkola, potem wkleję fotę w odpowiednim miejscu.

Jolcia7777,uwierz kobieto, że porodu nie da się przegapić. ;-) A jeśli się Tobie uda, to będziesz szczęściarą.

macy to jana priva bardzo chetnie poprosze namiary - własnie chce kupowac na allegro bo to zawsze jakieś 200 zł w kieszeni będzie :)
oki też myślałam nad 4 kołami i juzmnie przekonałyście do końca :)
no to dzisiaj zakupki się szykują :)

reklama
heh lekarze zawsze mierzą dzieciaki na centylach, bo ja nawet pamiętam przy swoich badaniach jako dziecko, że babka coś rysowała-kiedyś to w szkołach była pielęgniara - mierzyła, wązyła, szczepiła i wszystko w karcie notowała i tam była siatka centylowa;-)
50 centyl to średni wzrost i waga, które ma połowa dzieci w danym wieku. 90 centyl oznacza, że na każde 100 dzieciaków 90 będzie mniejsze - czyli 90 centyl to duży dzieciaczek, powyżej przeciętnej, a 10 centyl to z kolei drobniutkie dziecko - znaczy się 90 dzieci na 100 będzie większe.

EDIT. przypomniało mi się, że mój dzieciaczek idzie od 22tc. równo po 50 centylu i sie nie wychyla w żadną stronę - więc na końcu 40 tyg. moge sie spodziewac takiej mniej więcej wagi, jak tam napisali - mam nadzieję:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry