Dzień doberek
Dziewczyny, prosze, nie dołujcie, że już chudniecie, ja mam od ostniej wizyty znowu 3 kg na plusie:-( razem już 15
i coś się nie zapowiada żeby na tym się skończyło
No to sobie chłopaki zabawe znaleźli.
Oliś, cwaniak, wykorzystuje sytuacje kiedy jeszcze bezkarnie może pomiętolić ciotki
a ivi jak twój już trenuje to strach się bać, co to będzie jak podrosną

biedaczko, ale cię wymęczyli
sadyści!!!
3mamy kciuki za twoją szyjkę, leż grzecznie, zaciskaj nóżki, ale odezwij się czasami
męcze się już z tym od dawna, szczegulnie jak jest ciepło. Pije dużo wody, leże z nogami i rękami .w górze, mocze nogi w zimnej wodzie, w domu chodze bez skarpetek i guzik to daje. A czasami to mam tak opuchnięte ręce, że nie mogę nic utrzymać i wrażenie, że zaraz mi skóra pęknie. Któraś z dziewczyn dziś właśnie pisała o zespole nadgarstka.
gosiu, a nie oriętujesz się jak to jest w przypadku tego urlopu fakultatywnego, jeżeli macieżyński będe pobierała już z Zusu, bo kończy mi się umowa o prace. Czy wtedy ten urlop też się należy, czy tylko mogą go wykorzystać ci, którzy będą zatrudnieni

Dziewczyny, prosze, nie dołujcie, że już chudniecie, ja mam od ostniej wizyty znowu 3 kg na plusie:-( razem już 15

kacha - moja ginka nadziwić się nie mogła co on wyprawiałnawet na nagraniu (nagrywałam telefonem) mam nagrany jej tekst, że młody "jajka cały czas trzyma w garści"
Cóż, niektóre dzieci bawią się pępowiną, a moj syn - pisiakiem
![]()
Paula cały czas mu powtarzam, że sobie w końcu urwie to się tylko śmieje i ciągnie dalejAparacik z niego jest niezły ;-) A jak tylko jakaś ciocia weźmie go na ręce to pierwsze co robi to za cycki łapie
Mój T. się śmieje, że takiemu to dobrze, bo jakby on którąś złapał to by po pysku dostał, a Olisiowi wszystko wolno, a dodatkowo jest ubaw ;-)
![]()
No to sobie chłopaki zabawe znaleźli.

Oliś, cwaniak, wykorzystuje sytuacje kiedy jeszcze bezkarnie może pomiętolić ciotki

co do skurczy,brania leków i donoszenia,to ja w pierwszej ciąży miałam skurcze od początku 6-go miesiąca...skurcze były nieregularne ale silne i częste...czasem nawet co 5 min.Lekarz nie przepisał mi nic do ukończenia 28 tyg...Powiedział,że natura jest mądrzejsza i do końca 28 tyg oni ciąży nie będą podtrzymywać,żeby dziecko było zdrowe.Od 28 do 36tyg ciąży brałam lek o nazwie Bricanyl...Jak go odstawiłam,to siedziałam jak na szpilkach...i nic...minął termin i nadal nic...po 2 tyg od terminu nadal nic...w końcu w 42 tyg i 2 dniach podłączono mi oxytocynę i przebito pęcherz.Po godzinie miałam skurcze ciężkie do wytrzymania a po dwóch godz.nie miałam już przerw między skurczami...po 7 godz nie miałam już prawie świadomości a od 14 godz.porodu zaczęto sprawdzać dotlenienie młodego...po 17 godz.miałam już (!!!) pełne rozwarcie,jednak głowa nadal nie weszła do kanału rodnego...po pół godz.pełnego rozwarcia zdecydowano zrobić kleszcze,na które się nie zgodziłam(musieliby wyciągnąć głowę razem z moim spojeniem łonowym bo głowa pod nie nie weszła) no i wreszcze wykonano cięcie cesarskie.Młody był ślicznie zielony...ale niesamowicie silny...za to tak zmęczony,że przespał pierwsze 2 doby bez pobudek nawet na jedzenie...karmiłam go prawie na śpiąco...
więc nie zawsze po odstawieniu leków od razu występuje poród![]()
biedaczko, ale cię wymęczyli

Witam się porannie i żegnam co najmniej na tydzień jak nie dłużej, wczoraj byłam u gina i ponoć moja szyjka wygląda jak po 5 godz. porodu, mam leżeć to może się uda przetrzymać do 9.12. Dostałam Fenoterol i Isoptin, i mam straszne trzęsawki po Fenoterolu. We wtorek mam wizytę u ginki prywatnie zobaczymy co ona powie, telefonicznie powiedziała żeby się nie martwić i jak się będzie coś działo to do szpitala, mam nadzieję że przed porodem jeszcze z wami pogadam.
A na razie pa,pa.
3mamy kciuki za twoją szyjkę, leż grzecznie, zaciskaj nóżki, ale odezwij się czasami

P.S. Czy któras z was zmaga sie ze spuchnietymi nóżkami czy rączkami? I jak z tym walczycie?
męcze się już z tym od dawna, szczegulnie jak jest ciepło. Pije dużo wody, leże z nogami i rękami .w górze, mocze nogi w zimnej wodzie, w domu chodze bez skarpetek i guzik to daje. A czasami to mam tak opuchnięte ręce, że nie mogę nic utrzymać i wrażenie, że zaraz mi skóra pęknie. Któraś z dziewczyn dziś właśnie pisała o zespole nadgarstka.
;
Dodatkowy urlop macierzyński. Od 2010 r. rodzice będą mieli prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego, na początku w zmniejszonym wymiarze. Urlop w dalszych latach będzie sukcesywnie wydłużany.
> W okresie przejściowym dodatkowy urlop będzie miał wymiar:
1. Przy urodzeniu jednego dziecka:
> w 2010 r. i w 2011 r. - do 2 tygodni;
> w 2012 r. i w 2013 r. - do 4 tygodni;
> w 2014 r. osiągnie maksymalny wymiar - do 6 tygodni;
2. Przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
> w 2010 r. i w 2011 r. - do 3 tygodni;
> w 2012 r. i w 2013 r. - do 6 tygodni;
> w 2014 r. osiągnie maksymalny wymiar - do 8 tygodni;
Urlop będzie udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.
gosiu, a nie oriętujesz się jak to jest w przypadku tego urlopu fakultatywnego, jeżeli macieżyński będe pobierała już z Zusu, bo kończy mi się umowa o prace. Czy wtedy ten urlop też się należy, czy tylko mogą go wykorzystać ci, którzy będą zatrudnieni