reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Cześć babeczki:-) Mnie na szczęście nic nie boli ale noc miałam straszną duszę się już cały czas, już spać nawet nie mogę:-(. Słyszałyście teorię że przed porodem waga troszkę spada? Bo tak się zastanawiam na ile przed porodem.?Wchodzę sobie na wagę dzisiaj cala w strachu a tu -2kg? I nie wiem co jest grane. Nie żeby mnie martwiło:-) ale..
Powodzenia na wizytach:tak: i żeby Was nic a nic nie bolało życzę:-)

morka, tak mi się zdaje, że Ty jakoś z moich okolic jesteś ;-) Powiedz, gdzie zamierzasz rodzić?

klara, gratuluję. W końcu możesz odetchnąć :-)

A ja idę popodglądać Wasze brzuszki :-p:zawstydzona/y::-)

reklama
Agagsm ja tez wczoraj zgrzeszylam, zjadlam na pozno kolacje 1,5 hamburgra z MC Donalda,no ale wiecie musimy jest etraz takie rzeczy bo jak bedziemy karmic to raczej o takich przysmakach mozemy zapomniec.

Ivi super ze dzidzia zdrowa..a jaka rozrywkowa przy tym;-)
Dorcia moja szyjka tez ma 2 cm wiec nie panikuj i gin mowil ze to jest ok.

Asiax trzymaj sie i lez jak Ci kazali.a trzesiawki po fenoterolu to norma...podobno mijaja po ok 2-3 tyg stosowania tego leku.

Jola u nas wczoraj w szkole rodzenia wywiazala sie dyskusa na temat zwierzat w domu i pediatra mowila ze naprawde nie ma co przesadzac, przed porodem treba psa odrobaczyc, wykąpać i tyle.i tak nie unikniemy kontaktu zwierzaka z dzidzia.a dzidzie tak naprawde nalezy odeparowac od zwierzaka przez pierwszych kilka dni i to wszystko.
Lilka29 w zupelnosci sie z toba zgadzam.tak do 7 mies jest spoko a potem to juz jest cholerni emeczące wszystko;-)

dziewczyny ja juz zglupialam z tym madcierzynskim,ile nam przysluguje na pierwsze dziecko?18 czy 20 tygodni bo juz sie pogubilam;-(jest jakas roznica pomiedzy 2009m a 2010?
i cos czytalama ze od stycznia ma byc mozliwosc wziecia dodatkowego ulopu macierzynskiego za zgoda pracodawcy od 2-3 tyg-wiecie cos o tym?

Morka no ja tze slyszalaam ze przed porodem waga spada tzn ze w ostatnim miesiacu sie juz nie tyje a mozna nawet stracici kilka kilo. ja tez dzis weszlam na wage i od 2 tyg nie przytylam nic;-)

dormark, należy Ci się :-)
Ja wczoraj ustalałąm urlop mojej mamie :-D żebym sama nie została po tym porodzie.
Właściwie to wszystkim ustaliłam :-D

Ja nie wchodzę na żadną wagę. W pierwszej ciąży przytyłam 18 kg, i po porodzie pierwsze co zrobiłam to poszłam się zważyć......z tych nadprogramowych 18 kg zrobiło się 9 kg mniej, więc tym razem się nie stresuję kilogramami, do swojej wagi szybko wróciłam, bez specjalnego katowania się dietetycznego czy fizycznego ;-)
A....i pozytyw ;-) biust mam większy do dzisiaj :-D

Ooo tak ??? A skąd jesteś??? Ja w Sosnowcu w 2:-)

Ja również w tym samym :-d a nie wiem czy zwróciłaś uwagę, ale paseczki mamy podobne :-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Beti - na moj gust urlop macierzyński wynosi obecnie 20 tygodni plus od stycznia 2 tygodnie na dodatkowy wniosek.

juz znalazlam info o dodatkowym urlopie, w sumie mamy do wykorzystania 22tyg;-)

Ponadto, po ukończeniu urlopu macierzyńskiego od roku 2010 przysługuje Ci prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego wyrażony literalnie w art. 1821 (dodanym przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw) obowiązywać w pełni będzie dopiero od 1 stycznia 2014. Wtedy przysługiwać będzie Tobie prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 6 tygodni przy urodzeniu jednego dziecka, a przy urodzeniu dwojga i więcej dzieci – 8 tygodni. W pierwszym wypadku, gdy zdecydujesz się skorzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w roku 2010 i 2011, przysługiwać Ci będą jedynie 2 tygodnie, a w drugim przypadku w tych samych latach jedynie 4 tygodnie. Natomiast w pierwszym wypadku, lecz w roku 2012 i 2013 przysługiwać Ci będą 3 tygodnie, a w drugim wypadku 6 tygodni. Czyli prawo do dłuższego urlopu będzie przyznawane stopniowo. Dodatkowego urlopu macierzyńskiego pracodawca udziela na twój wniosek, który musisz przedłożyć najpóźniej 7 dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego.

lepiej zrobie jednak jak wkleje link do artykulu, fajnie bo ja np.nie wiedzialam ze od 2010r tata ma prawo do tygodniowego urlopu ojcowskiego;-)
http://www.ozzip.pl/prawo-pracy/612...-urlopie-macierzyskim-po-nowych-zmianach-w-kp

Ostatnio edytowane przez moderatora:
P.S. Czy któras z was zmaga sie ze spuchnietymi nóżkami czy rączkami? I jak z tym walczycie?

Ja sie zmagam.Nogom daje odsapnac zarzucajac je na sciane;-) kilka razy dziennie i co wieczor mocze w chlodnej wodzie z dodatkiem soli do stop.Nie nosze tez skarpet,ponczoch itp.Na szczescie cieplo jest wiec nawet na krotki spacer nie zakladam:-)
Rece staram sie w nocy trzymac w gorze.Pan maz pilnuje tez;-)Jak sie przebudzi i widzi ze rece mam nisko to mi je nad glowe przesuwa:-)Z tym ze u mnie te spuchniete i bolace rece to skutek zespolu ciesni nadgarstka,ktory sie w ciazy dosc czesto zdarza.A ja dodatkowo prawy nadgarstek mialam 2 razy zlamany ,wiec czasem rano nie potrafie z bolu nawet filizanki podniesc...Po jakims czasie bol znika na szczescie....

Cześć babeczki:-) Mnie na szczęście nic nie boli ale noc miałam straszną duszę się już cały czas, już spać nawet nie mogę:-(. Słyszałyście teorię że przed porodem waga troszkę spada? Bo tak się zastanawiam na ile przed porodem.?Wchodzę sobie na wagę dzisiaj cala w strachu a tu -2kg? I nie wiem co jest grane. Nie żeby mnie martwiło:-) ale..
Powodzenia na wizytach:tak: i żeby Was nic a nic nie bolało życzę:-)

Ja tez juz schudlam.Jak na razie w ciagu 3 tygodni 1.5 kg.

Witam tak w ogole:-)
A ja dzis chyba pierwszy raz bede narzekac;-)Czuje sie fatalnie...Nie potrafie dokladnie okreslic dlaczego,ale po prostu jestem cholernie slaba,boli mnie krzyz i brzuch.Chyba zaraz poprosze meza,ze jesli moze zeby wrocil do domu....dziwnie mi.Nie wiem czy mnie jakies chorobsko nie dopada...Cala ciaze bylam zdrowa jak byk to na koniec kurde jakies suprajsy....

Zycze milego dnia:-)

reklama
Do góry