reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

To się może spotkamy:tak: Z tym że ja mam iść między 5 a 8/01 i cesarka:-(A ty chyba pisałaś że masz już jedno dziecko? Też w 2 rodziłaś? Jak wspominasz?

Pierwsze dziecko rodziłam w Katowicach w Ligocie, wspomnienia mam naprawdę bardzo miłe, wybrałam ten szpital wówczas, ponieważ moja ginekolog prowadząca przyjmowała w Sosnowcu, a pracowała właśnie w Ligocie w kolejowym.
Tym razem, zważywszy, że będzie to grudzień lub styczeń, zdecydowałam, że będę rodzić w swoim mieście, obawiam się, że mogłabym nie zdążyć ;-)
Lekarza również mam innego, bo poprzednia pani doktor już nie pracuje, więc wybrałam sobie lekarza pracującego w 2 ;-)
A Ty cc będziesz miała z powodów zdrowotnych ?
A odnośnie porodów w 2, to moja siostra tam rodziła, kuzynka i znajoma w wakacje bliźnięta :-) U wszystkich z wymienionych rodzących traumy - BRAK :-D

reklama
Klara - super, że się wyjaśniło z całym planem i terminem.... to w sumie nawet nie miesiąc jeszcze u ciebie.... zazdroszczę :-)
agbar - przypomnij sobie jak ci nic nie dolegało i nadal pozytywnie patrz na swoje ciało; dasz radę, ty też masz na suwczaku piękny wynik
lilka- te dodtakowe 2 tygodnie możesz wykorzystac zaraz po ukończeniu 20 - tylko musisz o nie wystąpić z wnioskiem

Matko ja chce już grudzień :-)

No to fajnie:-) Pocieszyłaś mnie:-) Moje koleżanki też tam rodziły i zadowolone. Ja mam mieć CC bo mam dużą wadę wzroku:-( Niestety:-(

dziewczyny nie wiem jak to bedzie tego 14.12 jak te tabsy rozkurczowe odstawie, dzisiaj sobie zapomnialam i wzielam 2 godziny pozniej i juz mnie skurcze brały:wściekła/y:chyba nicie ze stycznia:-( ech a nie wiadomo co ze swietami...

Może kogoś to zaciekawi ;-) Gdy kwas foliowy szkodzi - Ciąża - Jestem w ciąży - Onet.pl Dziecko

co do urlopy macierzyńskiego to od stycznia 2009 jest już 20 tygodni :tak:
Wymiar urlopu macierzyńskiego po nowelizacji przepisów:
1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie;
2) 31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie;
3) 33 tygodnie w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie;
4) 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie;
5) 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie;
Zmiany proponowane od 2010 r.

Dodatkowy urlop macierzyński. Od 2010 r. rodzice będą mieli prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego, na początku w zmniejszonym wymiarze. Urlop w dalszych latach będzie sukcesywnie wydłużany.

> W okresie przejściowym dodatkowy urlop będzie miał wymiar:
1. Przy urodzeniu jednego dziecka:
> w 2010 r. i w 2011 r. - do 2 tygodni;
> w 2012 r. i w 2013 r. - do 4 tygodni;
> w 2014 r. osiągnie maksymalny wymiar - do 6 tygodni;

2. Przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
> w 2010 r. i w 2011 r. - do 3 tygodni;
> w 2012 r. i w 2013 r. - do 6 tygodni;
> w 2014 r. osiągnie maksymalny wymiar - do 8 tygodni;
Urlop będzie udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.

morka, będzie dobrze. Jeśli są podstawy do cc to trzeba się z tym pogodzić. Najważniejsze żeby dzieciaczki zdrowe były :-)

Właśnie usłyszałam, że zima dopiero do nas przyjdzie na przełomie stycznia i lutego ;-) SUPERRRR

Witam Was kobietki poranną herbatką i śniadankiem:-) Ale pospałam dzisiaj:-p

cześć kobitki
ja po wizycie u gina, młody ma się dobrze ale niestety nie odwrócił się, dalej głową u góry:sorry:uparciuch jeden!
w końcu spytałam gina moja szyjka ma 2cm i mówił że ok i że pozamykana, a ja zgłupiałam bo pamiętam, zę wy macie 3,4cm i teraznie wiem to co ja taka krótka w ogóle jestem/:eek:
uciekam spać, dostałam isoptin na obniżenie cisnienia bo ciągle za wysokie:sorry:
trzymcie się do juterka!:-D

Dorciaa jeszcze się odwróci mój nadal ma położenie miednicowe a to już 34 tydzień :eek:

Witam się porannie i żegnam co najmniej na tydzień jak nie dłużej, wczoraj byłam u gina i ponoć moja szyjka wygląda jak po 5 godz. porodu, mam leżeć to może się uda przetrzymać do 9.12. Dostałam Fenoterol i Isoptin, i mam straszne trzęsawki po Fenoterolu. We wtorek mam wizytę u ginki prywatnie zobaczymy co ona powie, telefonicznie powiedziała żeby się nie martwić i jak się będzie coś działo to do szpitala, mam nadzieję że przed porodem jeszcze z wami pogadam.
A na razie pa,pa.

Asiax trzymaj się dzielnie jesteśmy z Tobą napewno dacie radę:tak:

P.S. Czy któras z was zmaga sie ze spuchnietymi nóżkami czy rączkami? I jak z tym walczycie?

Ja kochana walczę ze spuchniętymi stopami prawą mam spuchnięta Non Stop aż zaczęłam się martwic jutro mam wizytę u Gin więc zobaczymy co mi powie. Ale pewnie jest gdzieś ucisk i problem z krążeniem bo lekką ulgę przynosi mi tylko trzymanie nóg w górze. A na prawą i tak nic nie działa:-(

Trzymajcie kciuki mocno byśmy dotrwali!!!

Dotrwacie napewno jesteśmy z Wami :tak::tak::tak:

Dażka - ja nie mam nic przeciwko temu. Za wiele wycieczek nie planujemy każda z nas w domku. Byłoby miło jakby w połowie grudnia rozpoczęły się mrozy i śnieg. Po pierwsze pieknie będą wyglądac nasz choinki, zarazki wybije lekko- swiat przestanie panikować, wreszcie będę mogła palic w kominku - narazie jest mi tak ciepło, że w ogóle mam powyłączane ogrzewanie; święta.... grzane wino chciałam dopisac - ale chyba nie tym razem :-D to herbatka korzenna...

Ale się rozmarzyłam ;-)

Klara - super, że się wyjaśniło z całym planem i terminem.... to w sumie nawet nie miesiąc jeszcze u ciebie.... zazdroszczę :-)
agbar - przypomnij sobie jak ci nic nie dolegało i nadal pozytywnie patrz na swoje ciało; dasz radę, ty też masz na suwczaku piękny wynik
lilka- te dodtakowe 2 tygodnie możesz wykorzystac zaraz po ukończeniu 20 - tylko musisz o nie wystąpić z wnioskiem

Matko ja chce już grudzień :-)
Kaja wiem, pytam o tydzień tacierzyńskiego - jest tydzien prawda ?

reklama
Witam sie porannie
Ja już po badaniach - znowu kłuli moją biedna rączkę - mamnadzieje ż eto już ostatni raz :) wyniki do odebrania o 17 potem do gina lece na wyczekaną wizyte - zobacze moje maleństwo juuuhuuuu :)
Mam nadzieję że z moją szyjką wszystko oki że się jeszcze bardziej nie skróciła - bo fenoterolu na pewno nie będe brała - już raz odmówiłam i odmówie znowu !!! :tak::tak::tak:

Witam się porannie i żegnam co najmniej na tydzień jak nie dłużej, wczoraj byłam u gina i ponoć moja szyjka wygląda jak po 5 godz. porodu, mam leżeć to może się uda przetrzymać do 9.12. Dostałam Fenoterol i Isoptin, i mam straszne trzęsawki po Fenoterolu. We wtorek mam wizytę u ginki prywatnie zobaczymy co ona powie, telefonicznie powiedziała żeby się nie martwić i jak się będzie coś działo to do szpitala, mam nadzieję że przed porodem jeszcze z wami pogadam.
A na razie pa,pa.

Ojej Asiax to lez i odpoczywaj i na pewno do grudnia wytrzymacie - nie ma innej opcji ! trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło i odzywaj sie co i jak :)

Agbar tylko nam tu pod koniec sie nie rozchoruj ! Do wyrka sie wygrzewać i odpoczywać a na pewno będzie wszystko dobrze !

Klara_M trzymam kciukasy z całej siły żebyście dotrwały do 23 grudnia ! na pewno dotrwacie - innaczej nie będzie i koniec kropka :)

Oj spią nam sie te terminy styczniowe - nie długo wyjdzie że połowa styczniówek rozpakuje się już w grudniu ! oby jak najmniej !
Musimy jakoś przetrwać te ostatnie tygodnie - na pewno wszystko będzie dobrze :)

Idę sobie poodpoczywać :)
Do usłyszonka później :)

Do góry