reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Witam kobitki

Dziewczyny byłam wczoraj na usg i Staś ma głowę troszkę większą niż reszta ciała. Głowa ma wymiar 32 tygodnie a reszta 30 tygodni i pięć dni. Lekarz powiedział że to nie jest nic czym mogę się niepokoić, ale wiecie jak to jest. Czy Waszym zdaniem jest to normalne ? Jakie są pierwsze symptomy wodogłowia ?? Zwariuje!! Wkręcam się. Czy któraś z Was tak miała ??
Termin przesunął mi się na 5.01, ale nie zmieniam suwaczka, bo w 13 tyg była prognoza na 14.01. Stach waży 1660 gram :)

Nie martw się nie ma w twoim opisie niczego co mogłoby świadczyć o podejrzeniu wodogłowia, jeśli w opisie nie ma słowa o tym że komory są powiększone (komory boczne mózgu i komora III i IV) - głowa do góry. Rozbieżności w tych wymiarach mogą świadczyć o zbyt szybkim dojrzewaniu łożyska, które dostarcza mniej wartości odżywczych, ale chyba nie w twoim przypadku bo ta różnica jest zbyt mała, lub o zatruciu ciążowym, ale też nie u Ciebie skoro dzidzia mimo różnic rozwija się dobrze. Nic się nie martw.

My kilka dni temu też byliśmy na USG - panna ma 1770 g:szok: i lekarz powiedział, że do 40 tygodnia będzie około drugie tyle. Wielka baba, ale tatuś też do drobnych nie należy. Wszystko ok, ułożyła się już do porodu - "położenie podłużne główkowe":tak::tak::tak:.
Wrzucę filmik albo skany na odpowiedni wątek.

Ja byłam dzisiaj na morfologii i pielęgniarka sprawiła mi pięknego gigantycznego siniaka:-(

Miłego dnia dziewczynki;-)

reklama
DZIEŃ DOBRY:-)
Witam!
Ja dziś też po wizycie u ginki i jestem baardzo zadowolona - w końcu jest lepiej - szyjka nie skróciła sie nic a nic, a nawet wygląda lepiej, więc moja dr mówi, że wcześniaka nie będzie, o ile dalej będe się tak oszczędzać jak teraz:-D troche chodzic mogę, ale nie za dużo i leżeć jak najwięcej - rutyna, da się przeżyć. Skarżyłam się na ból w kroczu - ale mówi, że to spojenie i jak mnie boli to dobrze, bo przynajmniej chodzić nie będę niepotrzebnie. Wymaz z szyjki czyściutki - ani grzybków ani bakterii, więc marzenia o porodzie w wodzie całkiem realne:-D Następna wizyta za 3 tyg, więc na koniec listopada, a za tydzień USG. Ehh normalnie 30 minut u ginki i tyle radości teraz mam - aż mam ochote brzuszek swój ucałować, że mała w końcu przestała się pchać na świat:tak:
....
o jaaa suuuper wieści:-Dobym i ja usłyszała takie pozytywne w poniedziałek:tak:
byłam u GINA :-D:-D

Same dobre wieści - szyjka zamknieta, twarda odpowiednio długa :D
jak to powiedział - zabarykadowana na AMEN :-D

hemoglobina ( w tym poziom żelaza )delikatnie ruszyła mi w górę wiec jest nadzieja, że sie obędzie bez hospitalizacji
:-D:-D

Moje maleństwo ma 1300 gram - przytył sobie 200 gram przez dwa tygodnie :cool2:

pokazał nam swe WIELKIE dowody meskości - zdjecia za chwile w odpowiednim wątku :happy2:
takze super wieści a co połozenia spokojnie jeszcze ma dzidzia czas:tak:
Prosze o przejrzenie wątku "Lista mamusiek" i napisanie posta z data porodu jak którejs mamy brakuje:tak:dziekuje! Robimy porzadek...;-)
tak jest:-)
Hej Kobitki!
Gosia widzialam ta reklame, tez bym sobie tez program obejrzala, bo nie wiem jak trzeba sie prowadzic zeby nie wiedziec ze sie jest w ciazy. Dla mnie to czysta abstrakcja, a w brzuchu to niby co im sie rusza jelita tanczą!!!!! Jakas bzdura dla mnie, wiec sobie tez obejrze co za herezje gadają. Rozumiem ze mozna niewiedziec powiedzmy do 6mies, ale nie uwierze ze do 9tego!!
.
też tego nie moge pojać:no:
Witam ponownie dziewczyny,

pisałam rano, że mnie brzuch boli nocami od trzech dni. No i przy okazji badań krwi zajrzałam na oddział opieki nad kobietą ciężarną. Jak zajrzałam, to mnie tam zostawili na sześć godzin.

Okazało się, że mam małe skurcze, które wykazuje ktg. Robili mi jakieś dodatkowe badanie, żeby sprawdzić, czy grozi mi przedwczesny poród. Wynik na szczęście negatywny, ale muszę się oszczędzać i na siebie uważać. A jak mam się oszczędzać, jak mam w domu trzylatka, którym trzeba się normalnie zajmować?:-( Normalnie się przestraszyłam.:-:)-:)-(
leż odpoczywaj bedzie dobrze:tak:
a ja mam takiego totalnego pecha,że chyba niedługo przestane sie w ogole ruszac,żeby nikomu nic nie popsuć :wściekła/y: dziś D był w salonie po nowiutki telefon i położył go na łóżku jak oglądaliśmy tv. wiecie co zrobiłam? strąciłam go łokciem i pobiłam wyświetlacz :confused: dzwoniliśmy do serwisu i powiedzieli,że niestety musimy zapłacić za naprawe,bo to uszkodzenie z naszej winy :no: i zaśpiewali 300zł. Czyli już sobie miałam oszczędności na wózek.. ehhhhhhhhhhhh :no:
no kochana ty masz tego pecha:no:
Dziewczyny byłam wczoraj na usg i Staś ma głowę troszkę większą niż reszta ciała. Głowa ma wymiar 32 tygodnie a reszta 30 tygodni i pięć dni. Lekarz powiedział że to nie jest nic czym mogę się niepokoić, ale wiecie jak to jest. Czy Waszym zdaniem jest to normalne ? Jakie są pierwsze symptomy wodogłowia ?? Zwariuje!! Wkręcam się. Czy któraś z Was tak miała ??
Termin przesunął mi się na 5.01, ale nie zmieniam suwaczka, bo w 13 tyg była prognoza na 14.01. Stach waży 1660 gram :)
spokojnie narazie te normy to bedą różne nie ma co sie nakręcać tym bardziej jak gin mówi że jest dobrze:tak:
dziewczyny mam wiesci od Lambady -wszystko u niej w porzadku , tylko kom jej siadl odezwie sie do nas wieczorkiem z domu.
ufff to dobrze:-)
My kilka dni temu też byliśmy na USG - panna ma 1770 g:szok: i lekarz powiedział, że do 40 tygodnia będzie około drugie tyle. Wielka baba, ale tatuś też do drobnych nie należy. Wszystko ok, ułożyła się już do porodu - "położenie podłużne główkowe":tak::tak::tak:.
Wrzucę filmik albo skany na odpowiedni wątek.

Ja byłam dzisiaj na morfologii i pielęgniarka sprawiła mi pięknego gigantycznego siniaka:-(

Miłego dnia dziewczynki;-)
wow duży klopsik:-)super że jest ok:-)

Witajcie!! :tak:

Paula3 życzę, żeby w końcu ten pech Cię zostawił!!:tak:

Lilka29 głowa do góry!! Wodogłowie wychodzi w badaniach z początku 3 trymestru!! Wtedy nie była, to skąd ma być teraz? Wrrr... :wściekła/y: Nic tylko kapciem w pupe za te myśli!!!!

Karoli4 szczęśliwej podrózy!! :tak:

Paulinaa do łóżeczka połóż się wygrzewać!! Musisz być zdrowa i zrobić wszystko, żeby nie brać antybiotyków!! Trzymam kciuki za wizytę u lekarza i czekam na wieści!! :tak:

Joasiu ja też dziś sama... :-( Żeby ten czas szybko nam zleciał... :tak:

Tysiolek ja też jem i jem i jem... Wczoraj wieczorem aż popłakałam sobie, bo wciąż jestem głodna i głodna... Jakoś nie przekonuje mnie, że to dzidzia chce jeść... Wydaje mi się, że to moje łakomstwo (na kanapki z szynką:confused:) i że to nie minie!! :-(

A u mnie dziewczyny bez zmian... Zjadłam już 6 antybiotyków i żadnej poprawy!! :-( Już nie mam siły :-(
Mam nadzieję, że w niedzielę będzie lepiej, bo moje księżniczki przyjadą do cioci, więc muszę być pełna energii :-D
Mam okropny problem z pęcherzem :-( Nie potrafię ocenić kiedy mi dzidzia uciska, a kiedy chcę siusiu, więc biegam do kibelka do chwila i jak wyleci kropelka, to cud!!

Właśnie zobaczyłam koleżankę w reklamie oleju kujawskiego!! :szok: Ale to nie ona śpiewa, to nie jej głos (tak na marginesie) :-p

Chciałam Wam pokazać artykuł z gazety mojej... Dotyczy wózków!

Uwaga! W sprzedaży znajdują się wózki, które są groźne dla dzieci - 6 listopada 2009

A ja mam wizytę za tydzień!! Za tydzień 1 godzinę i 35 minut :-D W piętek 13 o godzinie 13!! Doczekać się nie mogę!!! :tak::-)

Hej dziewczyny. Ja się dziś zwolniłam z pracy, bo mnie mdłości minęły a standardowa cola nie pomaga. Zawsze pomagałą na ciążowe mdłości.
Ale teraz doszła biegunka... normlanie sama woda :eek:... mam nadzieje, że to nie grypa jelitowa??? :zawstydzona/y:
Jeszcze nigdy nie miałam czegoś takiego. Fakt czułam się dziś słabo. Ale mdłości nie miałam od rana tylko od godziny 8:00. Nie mogłam się skupić na pracy i w ogóle "nie myślę dziś". Takie generalnie osłabienie, ale mysłam, że to dlatego że jestem zmęczona...
Jak nie przejdzie do jutra to chyba trzeba iść do lekarza co? Tylko co to da...

Temperatury raczej nie mam... ale zaraz sprawdzę...

temperatura 36,75.

Ostatnia edycja:
Witam Was weekendowo,
gratuluję wszystkim Mamuśkom udanych wizyt:-)

Ja wybieram się dzisiaj na 15.00........i dobrze bo chyba znowu dopadła mnie infekcja......i jakaś taka obolała jestem tam "na dole"

Witam porannie:-)

Raczej poludniowo:sorry: wstalam wczesniej ale z mamcia na lini bylam:tak: Cięzka noc mialam, chyba gdzie w zoladek maly mi noge wsadzil bo wogole nie moglam sobie miejsca znalezc:confused2: W domku mam ogarniete wiec poleniu****e dzis troche a potem ogorkowa zrobie:tak:
Dziewczyny czy was tez swedza dlonie??:sorry:

Cześć Dziewczyny,
od rana latam ze ścierą, dopiero teraz mam czas, żeby się porannie przywitać. Wczoraj jak wróciłam ze szpitala i zobaczyłam, jaki chlewik zostawiliśmy, przeraziłam się, bo jakbym miała rzeczywiście w szpitalu zostać, to aż wstyd kogoś wpuszczać na taki poligon. Na szczęście już sytuacja opanowana.;-)

Labamba, cieszę się, że u Ciebie w porządku. Poczekamy na kompletne wieści, jak wrócisz do domu.

Kubiaczka, dużo pij, a w razie potrzeby szukaj rady u lekarza. Na biegunkę smecta dobra, ale nie jestem pewna, czy kobiety w ciąży mogą brać. Temperatury wcale mieć nie musisz, bo to zależy, czy bakteria czy wirus Cię atakuje. Mój synek miał właśnie tak w zeszłym tygodniu - wymioty, biegunka, brak temperatury.

Mzetka, a Ty się infekcji nie dawaj!

Karoli4, spokojnej, bezpiecznej podróży i miłego wypoczynku u "rodzinki''.

Ivi, Patrysia, dziękuję za wsparcie. Tak mnie to wszystko wczoraj przeraziło, że chyba torbę do szpitala już spakuję, a wózek zamówimy w ten weekend. Lepiej się przygotować, choć wolałabym, żeby Agatka jeszcze pomieszkała w moim brzuchu.

E_milcia, a Ty w tyłek chcesz czy co? Masz spadek formy. Zjedz sobie kostkę czekolady i zacznij myśleć pozytywnie. Dlaczego miałabyś nie dać rady? Masz dwie ręce, dwie nogi i głowę na karku, a do tego kochasz to dziecko od poczęcia. To chyba wystarczy. Głowa do góry.

Jola, Paula, mnie też dłonie swędzą. Według przesądów, jak swędzi lewa, to będzie przypływ gotówki, jak prawa - to będziesz pieniądze wydawać, witać gości lub kogoś lać. A że mnie swędzą obie, to wychodzę z założenia, że dostanę pieniądze i będę je wydawać. ;-)

Co do tego artykułu o wózkach, to może lepiej nie czytać. Pewnie ktoś miał w tym interes. Nie znam wózka idealnego i pewnie takiego nie ma.

Ostatnia edycja:
Właśnie dopadły mnie obawy!! Jestem przerażona!! Zwyczajnie się boję!!
Chyba nie jestem gotowa do bycia mamą... Boję się, że zrobię krzywdę dziecku! Nie mam pojęcia jak przystawić do piesi bobaska!! Jak się kąpie!! A przecież kąpałam tygodniową Oliwkę(4 lata temu) i Paulinkę(2 lata temu) i wiedziałam jak...!! Nie wiem co się dzieje w tej mojej głowie :-(
Boję się porodu!! Co będzie jak będę musiała być sama? Co zrobię bez męża? A znając życie będzie pracował jak będę rodzić!!! :no:
Jak opiekować się dzieckiem 24h/dobę? Przecież ja mam taki sen... Co będzie jak zasnę, dziecko będzie płakać, a ja się nie obudzę?? Jak wziąć takie maleństwo na rączki??!!
Wszyscy mówią, że będą super mamą! Jestem super ciocią, która potrafi zająć się dziećmi, zrobić przy nich wszystko, a będę bać się wziąć synka na ręcę... Będę, bo boję się dziś!!
O ranyyyy!!
Skąd takie myśli?
Wczoraj po śnie o porodzie byłam w 7 niebie, nie bałam się nic, a nic, a teraz ... :confused::szok:

http://www.e-kubraczek.pl/all/pliki/wyprawka_dla_dziecka-www.e-kubraczek.pl.pdf

Na takie coś się natknęłam... Mam nadzieję, że się Wam przyda!! Uważam, że świetnie opracowane jest :tak:

Mzetka trzymam kciuki za wizytę!! :tak:

mnie ostatnio lewa calusieńki dzień swedziała :-D a to jakiś powód do zmartwienia?

No wlsnie nie wiem:-D dlatego pytam, myslalam ze moze to jakias alergia:sorry2:

Właśnie dopadły mnie obawy!! Jestem przerażona!! Zwyczajnie się boję!!
Chyba nie jestem gotowa do bycia mamą... Boję się, że zrobię krzywdę dziecku! Nie mam pojęcia jak przystawić do piesi bobaska!! Jak się kąpie!! A przecież kąpałam tygodniową Oliwkę(4 lata temu) i Paulinkę(2 lata temu) i wiedziałam jak...!! Nie wiem co się dzieje w tej mojej głowie :-(
Boję się porodu!! Co będzie jak będę musiała być sama? Co zrobię bez męża? A znając życie będzie pracował jak będę rodzić!!! :no:
Jak opiekować się dzieckiem 24h/dobę? Przecież ja mam taki sen... Co będzie jak zasnę, dziecko będzie płakać, a ja się nie obudzę?? Jak wziąć takie maleństwo na rączki??!!
Wszyscy mówią, że będą super mamą! Jestem super ciocią, która potrafi zająć się dziećmi, zrobić przy nich wszystko, a będę bać się wziąć synka na ręcę... Będę, bo boję się dziś!!
O ranyyyy!!
Skąd takie myśli?
Wczoraj po śnie o porodzie byłam w 7 niebie, nie bałam się nic, a nic, a teraz:confused::szok:

Znam te obawy, ale mysle ze jak juz dzidzia bedzie to bedziemy wiedzialy co robic;-) Chociaz ja profilaktycznie mamcie sobie sciagam na pierwszy miesiac:-D

reklama
lilka nastepne USG mam 18 listopada, zobaczymy jakie te wymiary teraz będą, ale na pewno nie myslę, że coś jest nie tak...:no: nasze maluszki wciąż się rozwijają, a wiadomo przecież, jak wygląda maleństwo na początku ciąży prawda? Np w tym 9 tygodniu...wielka głowa (w proporcji do reszty ciała oczywiście) i nikt nie mysli czy to wodogłowie...a teraz jest tak samo...maluszkom wszystko się wyrówna :-) Na prawdę nie ma się czym martwić :-)

Do mojej córci przyszły dziś ksiązki z Klubu książek Kubusia Puchatka, jest taka szczęsliwa, że tylko ogląda je i opowiada co tam widzi, a w prezencie jeszcze była płyta do słuchania z bajką o Kubusiu i plecaczek z Kubusiem, to już w ogóle raj na ziemi :-D

Miałam jutro i w niedzielę jechać do szkoły, ale super się złożyło i nie muszę :-D cieszę się, bo coraz trudniej jest mi jechać...:tak:

Zmykam zaraz do szkoły po brata...a jeszcze córcia nie gotowa...pozdrawiam :-D

Do góry