olka11135
Fanka BB :)
Hmm no ja znalazłam inne info, nie wie. Na ile wiarygodne, że jeśli zatrudnia ponad 20 pracowników to dalej płaci pracodawca
Hmm to może nie zrozumiałam Twojego pytania.
Chodzi o to że powyżej 20 pracowników nadal dostajesz pensję bezpośrednio od pracodawcy, a on rozlicza się z ZUS później. W momencie tych 20 pracowników po 33 dniach zasiłek wpływa Ci od ZUS (od niego masz przelew tak jak np. z 500 plus). Natomiast to nie jest tak, że ZUS nie ma z Toba nic wspólnego - ma bo musi Twojemu pracodawcy te hajsy zwrócić więc ma prawo do kontroli takiego zwolnienia
"Przez pierwsze 33 dni zwolnienia wynagrodzenie opłaca pracodawca, a następnie ZUS. Inaczej jest w firmach zatrudniających ponad 21 pracowników, wówczas wyłącznym płatnikiem zasiłku chorobowego zostaje pracodawca, chociaż w ostatecznym rozliczeniu koszty zasiłku i tak ponosi ZUS. "
"Każdy, kto przebywa na zwolnieniu lekarskim, może spodziewać się kontroli czy to ze strony pracodawcy, czy też pracownika ZUS. Tego typu wizyty w miejscu zamieszkania ciężarnej zwykle są niespodziewane. Jeśli w czasie kontroli ciężarnej akurat nie będzie w domu, może zostać poproszona o złożenie wyjaśnień."