reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2022r.

@Tree1987 doczytałam i nie piłam wcale szałwi. Kawę zbożową bardzo lubię ale nie widzę, po niej wzrostu laktacji

U nas karmienie mieszane. Podaję pierś i mleko modyfikowane. W dzień mleka z piersi starcza bardziej na przystawkę, później i tak musi wjechać butla 150ml. Jedynie w nocy sprawdza się sama pierś. To jedyny czas, kiedy czuję, że piersi są pełne mleka.
Mała je ostatni posiłek ok 20, a później nad ranem ok 4 i wstaje między 6-8
Od kilku dni można zapomnieć o dłuższych drzemkach. Np wczoraj wstała o 7, zaliczyła turbo drzemkę o 10- uwaga całe 5 minut, później wzięłam ją na spacer o 11:30, a zasnęła mi na nim przed 13, wcześniej to było takie zerkanie na mamę. Pospała godzinkę i kolejna drzemka była o 17 - 15 minut. Spać poszła przed 21.
Chciałabym rozbudzić laktację, żeby mała więcej piła mojego mleka, ale chyba marne szanse.

Co do leżenia na brzuchu, to z każdym dniem idzie nam coraz lepiej, chociaż nadal bardzo tego nie lubi. Jeszcze dobrze jej nie położę, a ona już wraca na plecy.
Uwielbia gaworzyć, teraz jeszcze ze ślinką w buzi, brzmi jakby płukała gardło. Chętnie chwyta się za kolanka, a od wczoraj również za paluszki stóp

reklama
Ile przybrało maleństwo? Liczyłas dobowo? Może były jakieś szczepienie, moja przy szczepieniu uzyskała mniejszy przyrost 80g w tygodniu a potem wróciło do normy. My ważymy co 3 dni i teraz mam lepsza laktację niż wcześniej. W ogóle biorę suple femibion i od tej pory mam lepsza laktację... Nie wiem czy to ma wpływ ale tak się jakoś złożyło. Jutro zwaze mała u fizjoterapeuty bo ma lepszą wagę, nasza jest już mała...
Zwrocilabym uwagę czy przyrost jest cały czas, jak to wygląda? Dlaczego lekarz tak stwierdził? Ja już zeszłam do jednej butelki 50ml i dziecko lepiej funkcjonuje. Jutro napiszę czy mamy dobry przyrost i czy zostaniemy przy tak małej ilości. Jak często ważysz dziecko?
Moja tez mało śpi... Staram się zaprzyjaźnić z łóżeczkiem ale jest wycie 😐 teraz mi śpi na rękach zanim położymy się w łóżku... chce mieć w końcu ręce wolne bo zaczynają boleć stawy.
Dodam że kupiliśmy balon, mała zachwycona i w końcu zaczęła wierzgać nóżkami. Tak to mamy x tym problem, fizjoterapeutla uważa że ma małą ruchliwość przez co nie trenuje brzuszka i daje nam ćwiczenia a tu taki prosty trik ❤️
W miesiąc mała przytyła 480 g. Ważymy raz w tygodniu ale przyrost jest rożny. Raz 100, raz 70 a innym razem 120 itd. Późnym popołudniem mamy problem z mlekiem, tzn. mała się pręży, złości i płacze przy cycu, musiałam więc odciągać mleko. Jednak ostatnio odciągnęłam tylko 20 ml z obu piersi i dało mi to do myślenia, że chyba jest coś nie tak. Pedriatra kazał dokarmiać po każdym karmieniu (tyle ile się uda). Wczoraj przez cały dzień zjadła dodatkowo 2 butle po 100ml. Jak już wcześniej wspominałam usypia przy cycu, więc jest nam ciężko. Ja nie mam sumienia jej budzić by zjadła jeszcze butle, a ona jedząc butle nie potrafi usnąć (tym bardziej, że muszę ją jeszcze odbić). W ogóle mam wrażenie, że czasami to nie ma sensu, bo wiem, że mam jeszcze mleko… Cieszę się, że zabawa z balonem się sprawdza 😁. Nasz balon jest już prawie bez helu i musimy kupić nowy. Jeśli chodzi o ruchliwość to zauważyłam już dawno, że naszej kruszynce przeszkadza ubranie. Gdy jesteśmy w domu mała ubrana jest tylko w body (+skarpety). Żadnych pajacyków, spodenek, rajstop. Wszystko to znacząco krępowało jej ruchy (nawet większy rozmiar). Tylko po kąpieli i na wyjście ubieram cieplej 🙂.

Dziewczyny, które pieluszki na basen polecacie? Wygodne, miękkie, wytrzymałe i nie przepuszczające zawartości? Z tych zwykłych pieluszek używamy Pampers Premium Care od urodzenia i na basen też się nad Pampersami zastanawiałam, ale opinie są różne akurat na temat Splashersów.

Dziewczyny, które pieluszki na basen polecacie? Wygodne, miękkie, wytrzymałe i nie przepuszczające zawartości? Z tych zwykłych pieluszek używamy Pampers Premium Care od urodzenia i na basen też się nad Pampersami zastanawiałam, ale opinie są różne akurat na temat Splashersów.
huggies :)

Zmień pediatre i nie dwaj butelki. Jeżeli dziecko ja spadło w siatce centylowej, to nie ma sensu dokarmiac
Ciężko nie dokarmiać dziecka jeśli się widzi, że nie tyje. Ja od początku walczyłam z laktacja i nadal walczę. Od poniedziałku nie podaje butli i zobaczymy. Ciągle ważę.
Moim zdaniem widać czy dziecko dojada czy po 1h jest znów głodne. Moja wytrzymuje po nakarmieniu 2.5h. dokarmialam 100ml-120ml dziennie, później bardziej dla spokoju psychicznego bo ciągle liczyłam gramy czy dobrze przybiera. Ja radzę jednak nie dawać butli co chwila co karmienie bo idzie się zajechać z tym myciem,wyparzaniem i podawaniem/odbijaniem szczególnie kiedy byłam sama. Mi było wygodniej dać dwa razy dziennie np. nakarmić cyckiem, ogarnąć na spacer siebie i dziecko i podać butle po 1h, odbić i iść na spacer. Wtedy cycki zdążyły się napełnić a przy spacerze w zimie i tak słabo cycka podać. Potem butla wieczorem jak już młoda ciągle wisiała i płakała z głodu, ale najlepiej nie na noc bo potem śpi z 5h i laktacja znowu gorsza. Też jak dużo dawałam mleka to mała była niespokojna. Teraz tydzień nie daje i jest lepiej bo się nie pręży i tak dużo nie ulewa. Będziemy patrzeć.

Ciężko nie dokarmiać dziecka jeśli się widzi, że nie tyje. Ja od początku walczyłam z laktacja i nadal walczę. Od poniedziałku nie podaje butli i zobaczymy. Ciągle ważę.
Moim zdaniem widać czy dziecko dojada czy po 1h jest znów głodne. Moja wytrzymuje po nakarmieniu 2.5h. dokarmialam 100ml-120ml dziennie, później bardziej dla spokoju psychicznego bo ciągle liczyłam gramy czy dobrze przybiera. Ja radzę jednak nie dawać butli co chwila co karmienie bo idzie się zajechać z tym myciem,wyparzaniem i podawaniem/odbijaniem szczególnie kiedy byłam sama. Mi było wygodniej dać dwa razy dziennie np. nakarmić cyckiem, ogarnąć na spacer siebie i dziecko i podać butle po 1h, odbić i iść na spacer. Wtedy cycki zdążyły się napełnić a przy spacerze w zimie i tak słabo cycka podać. Potem butla wieczorem jak już młoda ciągle wisiała i płakała z głodu, ale najlepiej nie na noc bo potem śpi z 5h i laktacja znowu gorsza. Też jak dużo dawałam mleka to mała była niespokojna. Teraz tydzień nie daje i jest lepiej bo się nie pręży i tak dużo nie ulewa. Będziemy patrzeć.
Mała zjada 2-3 butle dodatkowo, ale nie po każdym karmieniu. Robię tak samo, karmie cycem a potem w między czasie butlą. Chociaż nie zawsze chce jeść butle. Jutro będę ważyć, a w czwartek idziemy do pediatry.

Cześć Dziewczyny
Jak Wasza majóweczka?
My większość czasu spędzamy na dworze. Pogoda piękna i jedyny dylemat, to jak ubrać małą.

reklama
Do góry