reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2022r.

A ja według zaleceń lekarza pędzę dziś na papp test i całkowita bete do badań prenatalnych które mam za tydzień. Czy ktoś z was miał już ten test? Naczytałam się że potrafi zasiać dużo niepewności.. Ale mimo wszystko zdecydowałam się. Leczę się z klinice niepłodności która pomogła mi bardzo uzyskać ciążę, stąd też zaufanie do lekarza.
Hej
Ja w pierwszej ciąży mimo dobrego usg, test pappa wyszlo podwyższone ryzyko 1.do 230. Poniżej 300 zalecane jest pogłębienie diagnostyki. Miałam do wyboru nifty i amniopunkcje. Wybrałam amniopunkcje jako 100%potwierdzenie bo test nifty gdyby nie wyszedl jednoznacznie tez oznaczałoby konieczność amnio. Ja chciałam wiedziec.
Obecnie mam 35 lat i boje sie powtórki 😞

reklama
ja mialam pappe w czwartek, razem z usg prenatalnym. W tym tyg mam miec wyniki. No ja na pewno nie bede miec cudownych, chociazby ze wzgledu na wiek, mam 35 lat. Ale przy pierwszej ciazy tez robilam, zeby wiedziec jak sprawy wygladaja.

Ja sie teraz tak zastanawiam, skoro zaostrzone jest prawo aborcyjne. Czemu duza ilosc z was robi te dokladne badania (nifty itd). Nawet jak wyjdzie na pewno jakas choroba, to oficjalnie nie mozna przeprowadzic terminacji. Dla mnie teraz te wszytskie badabia traca troche sens.. lacznie z pappa, ktora sama robilam. Kiedys mialysmy wybor, teraz nam go zabrano. Jedynw co to kwestia mozliwego leczenia plodu, ale tu tez slyszalam, ze lekarze twraz sie moga bac, bo moga jednak plod usmiercic w trakcie jakiejs operacji.
Żyjemy w wolnym świecie... Za naszą granicą sa kliniki w 100%polskie... Niestety to straszne ze we wlasnym kraju nie mozna liczyc na pomoc.

ja mialam pappe w czwartek, razem z usg prenatalnym. W tym tyg mam miec wyniki. No ja na pewno nie bede miec cudownych, chociazby ze wzgledu na wiek, mam 35 lat. Ale przy pierwszej ciazy tez robilam, zeby wiedziec jak sprawy wygladaja.

Ja sie teraz tak zastanawiam, skoro zaostrzone jest prawo aborcyjne. Czemu duza ilosc z was robi te dokladne badania (nifty itd). Nawet jak wyjdzie na pewno jakas choroba, to oficjalnie nie mozna przeprowadzic terminacji. Dla mnie teraz te wszytskie badabia traca troche sens.. lacznie z pappa, ktora sama robilam. Kiedys mialysmy wybor, teraz nam go zabrano. Jedynw co to kwestia mozliwego leczenia plodu, ale tu tez slyszalam, ze lekarze twraz sie moga bac, bo moga jednak plod usmiercic w trakcie jakiejs operacji.
Wiesz co ja się zdecydowałam nie ze względu na czy będę mogła usunąć bo tę decyzję zostawiam naturze, nie byłabym w stanie podjąć innej decyzji jak urodzić, zbyt dużo też jest wyników "fałszywie dodatnich". Chcę zrobić by wiedzieć z czym będę być może musiała się borykać przygotować psychicznie, być może więcej poczytać o poszczególnych wadach. Bo generalnie przy tych badaniach wady które wyjdą raczej wpływu już nie mamy. Co innego jak wady, które może jeszcze w czasie ciąży leczyć lub by być przygotowanym od razu po urodzeniu na walkę z chorobą. Przynajmniej tak z grubsza. Ja tam wole wiedzieć więcej, niż mniej. I potem milo się zaskoczyć jeśli oczywiście wyniki wyjdą źle a urodziło się zdrowiutkie.

Ja będę robić nifty itd jak pappa wyjdzie zle/podejrzanie. Nie mam pojęcia co by było gdyby, wierze ze dzieciątko będzie zdrowe. Wybór nam zabrano ale wierzę w to że są lekarze którzy pomagają kobietom....

Ja będę robić nifty itd jak pappa wyjdzie zle/podejrzanie. Nie mam pojęcia co by było gdyby, wierze ze dzieciątko będzie zdrowe. Wybór nam zabrano ale wierzę w to że są lekarze którzy pomagają kobietom....

Ja to samo jak będzie coś źle to pójdę w nifty. Oby nie musiałyśmy iść w dodatkowe badania ✊ Krew oddana, moje wyniki za tydzień i za tydzień prenatalne :)

Ja to samo jak będzie coś źle to pójdę w nifty. Oby nie musiałyśmy iść w dodatkowe badania ✊ Krew oddana, moje wyniki za tydzień i za tydzień prenatalne :)
Trzymam kciuki. Ja za tydzień usg i pappa ale będę musiała pewnie czekać na wynik. 😭 trochę się stresuje a trochę chce mieć to z głowy juz.

Ja robię po to, aby wiedzieć. Przygotować się psychicznie. A w przypadku bardzo ciężkiej wady i sugestii terminacji od lekarza (wciąż można je uzyskiwać, to nie jest karane), zmierzyć się z trudną decyzją i w razie konieczności, szukać możliwości na jej realizację (poza PL).

reklama
Ja robię po to, aby wiedzieć. Przygotować się psychicznie. A w przypadku bardzo ciężkiej wady i sugestii terminacji od lekarza (wciąż można je uzyskiwać, to nie jest karane), zmierzyć się z trudną decyzją i w razie konieczności, szukać możliwości na jej realizację (poza PL).
Zgadzam się w 100%, mam takie samo zdanie.

Do góry