reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2022r.

Obawiam się, że do końca ciąży plus polog. Przynajmniej ja tak mam zalecone.
Również tak będę musiała przyjmować heparynę. Jeżeli mogę poradzić dziewczyny aby nie robiły się siniaki i nie bolało: weźcie w dwa palce skórę i ją ściśnięcie, żeby zrobiła się twarda. Dzięki temu igła „nie zatapia się” i wchodzi gładko. Ja dzięki temu nie mam siniaków, choć oczywiście od czasu do czasu się zrobi i nie boli mnie wkucie jak i wstrzykiwanie preparatu.

reklama
Wiecie co dziewczyny, tak sobie dzisiaj siedzę, leżę z mdłościami i myślę. Porównywałam sobie zdjęcia z USG z wcześniejszych ciąż, gdzie dzieciaczki umiejscowione były z prawej strony macicy, a głowka ich była po lewej stronie. Wiecie o co chodzi?😁 Jak już były większe i obraz wyraźniejszy to widać było, że głowa dzieciaczka jest po lewej stronie a pupa po prawej. Teraz też mam taki układ bobaska i ciekawe czy to oznacza że będę mieć trzeciego synusia ❤️❤️ tak sobie rozkimiam, czy to w ogóle możliwe żeby poznać płeć po układzie dzidzi :)

Pielęgniarka polecala zacząć w jednym miejscu niedaleko pepka- ale nie za blisko i tak dookola pępka. Zanim zrobisz pełne koło to skóra w miejscu pierwszego zastrzyku zdąży "odpoczac "[emoji846]
ja też mam problem z tą heparyną. Coraz bardziej zastrzyki bolą, na wieczór szukam miejsca kilka razy to wkłucia. Mam jednego dużego siniaka i okolice jego są nie do wkłucia ze względu na ból. Muszę zapytać na wizycie gin jak długo będzie trzeba ją podawać.

Dziewczyny a co jest wskazaniem do stosowania tej heparyny ? To znaczy chodzi mi o to czy z morfologi już widać ze trzeba brać ?
Wiesz co ja się zabardzo nie dopytywałam ale u mnie po morfologi 2 krotnie powtarzanej lekarka przepisała . stosuje Neoparin i zapobiega on zakrzepicy . Lekarka mówiła ze lepiej się nią zabezpieczyć ale nie każdy lekarz jest skłonny ja przepisać . Jakieś podstawy jednak musza byc .

Ja mam ciążę patologiczną, a zarazem zagrożoną.
Dlatego muszę iść na zwolnienie, nie chcę aby sytuacja się powtórzyła.
Praca na kuchni jest ciężka, dużo trzeba się na dźwigać, więc o poronienie nie trudno. 😫😞

Dziewczyny tak mnie to teraz trochę zastanawia, bo gdzie przeglądając nasze forum zobaczyłam informacje o kształcie pęcherzyka ciążowego. Popatrzyłam na swój i nie jest on okrągły, tylko trochę jak fasolka. Myślicie że to normalne? Lekarz nic nie wspomniał, ale ja sama jakoś zaczęłam się temu przyglądać. Zobaczcie
Moja pierwsza udana ciąża - pęcherzyk podłużny wykrzywiony.
Druga poroniona ciąża - pęcherzyk okrągły.
Obecna ciąża- pęcherzyk podłużny wykrzywiony.
Wiec ja z takiego cieszę się bardzo ☺️☺️☺️☺️

Dokładnie robię tak samo i jedynie ślady po wkłuciu zostają ale szybko giną. Siniaków nie mam
Również tak będę musiała przyjmować heparynę. Jeżeli mogę poradzić dziewczyny aby nie robiły się siniaki i nie bolało: weźcie w dwa palce skórę i ją ściśnięcie, żeby zrobiła się twarda. Dzięki temu igła „nie zatapia się” i wchodzi gładko. Ja dzięki temu nie mam siniaków, choć oczywiście od czasu do czasu się zrobi i nie boli mnie wkucie jak i wstrzykiwanie preparatu.

reklama
Niee heparyne biorą osoby z jakimiś mutacją i szczególnie jak w rodzinie coś się działo. Moja mama ma trombofilia i zakrzepice ja również jestem obciążona bo miałam badania genetyczne, również po poronieniach zapisują.
Dziewczyny a co jest wskazaniem do stosowania tej heparyny ? To znaczy chodzi mi o to czy z morfologi już widać ze trzeba brać ?

Do góry