reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2022r.

Jeszcze tak mi się przypomniało mój początek ciąży - jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży to od razu inna dieta - dużo owoców, warzyw itd., żywiłam się zdrowiej i bardziej pełnowartościowo. Tak było przez pierwszy tydzień, dopóki byłam w stanie jeść, potem przyszły mdłości, wymioty na wszystko, że nawet wodę wymiotowałam, ledwo co jadłam i najbardziej mi smakowały bułki pszenne z pasztetem, serek naturalny kanapkowy i ziemniaki. Od tych rzeczy mnie po prostu nie odrzucało a w domu i w pracy słuchałam o tym, jak bardzo ważne jest zdrowe odżywianie - bo przecież owoce i warzywa trzeba jeść jak najwięcej, o słodyczach zapomnij (nie byłam w stanie nawet na nie patrzeć a uwielbiam słodkie), pić dużo wody no i generalnie każdy coś doradzał i mówił, co powinnam jeść bo to przecież takie ważne. A ja nie byłam w stanie nic przełknąć, nawet zrobienie sobie kanapki było wyczynem a słuchałam o tym, że nie dbam o dziecko bo tak niezdrowo jem...

I tak niby człowiek wie, ze te komentarze to pewnie z dobroci serca, z życzliwości ale czasami chcemy żeby otoczenie zamknęło gęby i dało żyć 🥸

Moja Mama mi kiedyś powiedziała, ze ja taka nieczuła jestem , taka zimna, nie przejmuję się zbytnio otoczeniem. Cóż, może coś w tym jest ale mi z tym dobrze.

reklama
Ja zapytam z innej beczki, choć też blisko... Przeglądam to co potrzebne do szpitala, szczególnie dla mamy i generalnie fajne, że jest wypisane ale kurcze, nie wiem ile tego kupić a wolałabym juz mieć jak najwięcej tego typu rzeczy, ... lista poniżej.
Jeszcze nie miałam spotkania z położną, dopiero pod koniec października a więc stwierdziłam, że dopytam tutaj bardziej doświadczonych mam, ile tych rzeczy brałyście do szpitala i czy przydały się też po powrocie (nie wiem, jak dużo kupić, czy np. 20 szt. podkładów starczy czy w ogóle to za dużo). Albo na przykład te majtki poporodowe to przez ile dni się używa i zmienia tak jak podpaski co 3/4h? Kupić 5, czy 10 a może więcej? Nie wiem po prostu jak ilościowo się te rzeczy zużywa a też nie chcę robić zapasów bo co ja z tymi rzeczami potem zrobię?
Też z pampersami nie chcę kupować na zapas, zamierzam zaopatrzyć się w Dadę, ale nie wiem czy mała nie dostanie jakiegoś uczulenia i po wyjściu ze szpitala dopiero dokupić więcej jeśli się dobrze przyjmą...
  • wkładki poporodowe (większe niż zwykłe podpaski)
  • podkłady na łóżko jednorazowe, chłonne rozm. 90×60 cm
  • majtki poporodowe z siateczki
  • pampersy dla noworodka (w Dadzie chyba jest 23 szt. dla rozmiaru 1 więc czy 2 paczki w szpitalu to nie za mało jeśli taki maluch szybko wymaga ponownego przebrania?)
Tutaj lista, proszę o rady i wasze opinie;) Boję się, że mam skłonności do przesady i zaraz zakupię wszystkiego za dużo :D Z drugiej strony jest mnóstwo rzeczy, które potem w domu mogą okazać się zbędne - np. podkłady do przewijania można zastąpić pieluszką tetrową i wydaje mi się to też ekologiczniejsze. Chyba się za dużo rozpisuję :)
Może ja powiem na moim przykładzie. Co prawda ja w szpitalu spędziłam 39dni z córką.. ale miałam aż za dużo wszystkiego.. wiec połowę rzeczy oddałam mężowi
Ja miałam *majty poporodowe siatecza x4 i mi wystarczały prałam sobie je co drugi dzień,
* podpaski miałam co prawda swojego tak szpital wymagał.. ale były tak spoko panie,że mi przynosiły i tak te co mają w szpitalu.
*Pampersy.. wydaje mi się,że 1 paczka wystarczy jak na 3-4 dni w szpitalu.. ( mi mąż dowoził po prostu jak brakło dla dzidziusia..)
*Podkłady miałam 5 i szczerze.. to pamiętam,że jednak tylko zużyłam
*Ciuchy dla dziecka .. jak już wyszła z inkubatora i mogłam z nią byc na sali ..hmm miałam 8 kompletów czyli body,spodenki,skarpetki + pizamka ok 6 szt (tu wykorzystałam wszystkie)

To myślę,że tyle i chociaż trochę pomogłam :)

Dziewczyny mam pytanie, zaobserwowałam u siebie śluz bezbarwny (mała ilość) ale bardzo sprężysty, dosyć zwarty, rozciągliwy. Kończę 26 tydzień i jestem przerażona, czy to nie jest fragment czopu. Spotkałyście się z czymś takim?

Dziewczyny mam pytanie, zaobserwowałam u siebie śluz bezbarwny (mała ilość) ale bardzo sprężysty, dosyć zwarty, rozciągliwy. Kończę 26 tydzień i jestem przerażona, czy to nie jest fragment czopu. Spotkałyście się z czymś takim?

A masz jakieś inne objawy? Ból podbrzusza, pleców itd. ostatnio?
W sumie nie mam doświadczenia, jak wygląda czop, ale zastanowiłabym się, czy nie dzwigalas ostatnio czegoś ciężkiego itd. Jeśli wszystko jest w porządku to nie panikowałabym, tylko obserwowała.

Śluz podczas ciąży może być sygnałem infekcji dróg rodnych lub sygnalizować problemy z rozwojem płodu. Prawidłowy śluz jest przezroczysty lub zabarwiony na żółto i bezzapachowy. Wizyta u lekarza jest niezbędna, jeśli wydzielina ma kolor zielony, brązowy bądź ma twarogową konsystencję

Skopiowane z neta , ale prawdziwe.
Sama byłam przerażona w 1 ciąży co to może być. A miałam tylko infekcje bakteryjną

Czop śluzowy jest zabarwiony krwią.
Jeśli nic Cię nie boli, nie swędzi, nie ma krwi, dziwnego zapachu to raczej nic groźnego. Lekarzami nie jesteśmy i jak masz wątpliwości to skonsultuj to z lekarzem

Ja miałam taki przypadek 2tyg temu i poszłam na wizytę, okazało się że mam infekcję grzybiczą. Żadnych innych objawów typu pieczenie, świąd, nieprzyjemny zapach nie miałam, tylko wydzielina galaretowata koloru kremowo-zielonego była no i zauważyłam ją podczas podcierania się. Za tydzień mam wizytę i będę wiedzieć czy udało się wyleczyć globulkami czy coś jeszcze jest [emoji3526]

Ten mały galaretowaty kawałek, różnił się znacząco od wydzieliny, którą mogę zaobserwować dosyć często. Tutaj mocno się wystraszyłam. Nie mam żadnych dodatkowych objawów. Jedynie od kilku dni łapie mnie jakby skórcz na dole, przy czym mała cały czas celuje w pęcherz.
Mam za trzy godziny zjawić się u ginekologa, zrobią mi też kontrolnie ktg. Położna powiedziała, że niepokojące byłoby, gdyby pojawiła się przy tym woda ale mimo wszystko trzeba sprawę sprawdzić.

reklama
styczniowe mamy :)

01.01.22r. - @Aleksanderka_30, @monnkej
02.01.22r. - @Tree1987, @claudiaa101, @Maszela , @AliceinWonderland
03.01.22r. -
04.01.22r. - @Nati1710, @Paradoksalna, @Martyna2022,
05.01.22r. - @DDominia,
06.01.22r. - @DoMa29, @Kirka28, @Viola1991, @Klauuudia,
07.01.22r. - @Kaskawrr, @Kaja14, @słodka_beza
08.01.22r. - @Margaret10, @Wilga74, @koniczynka00, @Lusia125, @Felczunia,
09.01.22r. - @Dagulina, @Żółtaważka, @Blues, @Mamazbb, @Magdam27, @Karolina2495, @Majula2112,
10.01.22r. - @Kseniaka, @Ami21,
11.01.22r. - @NataliaW93,
12.01.22r. - @Marika92,
13.01.22r. - @Marii6, @Aga87lan, @Mimimka89, @Grabi90,
14.01.22r. - @Lucky <3 @Luna93,
15.01.22r. - @Juusti10, @AniaIainA,
16.01.22r. - @Patii91, @olenaa28,
17.01.22r.
18.01.22r. - @dorotamajrog, @Mona.lisa,
19.01.22r. - @Lenkka28,
20.01.22r. - @AB28, @lexandrA,
21.01.22r. - @Lisek30,