reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2022r.

a ja do tej pory nie dostałam ani jednego chociaż w 1/4 tak ładnego zdjęcia jak inne mamy 😔😔
Mała leży buzią w łożysko i całe wody płodowe są pod nią z tego co zrozumiałam u lekarza i nici z USG 3D..
normalne zdjęcia tez są jakie są.. prawie nic na nich nie widać :(
Też moje zdjęcia z prenatalnych są słabe a są to te 3d, mała ostatnio nie chciała pozować i wtulala się w łożysko a jak lekarz chciał ją zmotywować do zmiany pozycji to zasłoniła główkę rączka. Wtedy chyba przeżyłam mini traumę bo stwierdziłam z partnerem, że kończymy badanie choć jeszcze zrobił nam doktor zdjęcia. No ale nic na nich prawie nie widać a jak patrzę na nie to od razu mam wyrzuty sumienia, że biedna się zakrywała i tak mi wewnętrznie przykro. Szczególnie, że to takie bezbronne maleństwo.
ja mam też takie jakby wibracje i się zastanawiam skąd to :p ruchy też czuje słabiej ale u mnie mała leży miednicowo i lekarz mówił że to dlatego :p
Ja w pt idę na wizytę i pewnie z USG to może zobaczę juz polozenie i też młoda się mniej rusza, ale takie właśnie wibracje w brzuchu mam. Czasem trochę coś pokopie 😉
rozumiem Cię bo i ja panikuje :p ale ma słodkie sobie pozwalam czasem jak mi się bardzo chce 🤭
Ooo a ja te trzy dni duuuzo za dużo słodkiego. Chyba od jutra zrobię detoks... Jakoś odkąd zrobiłam krzywa to nagle mam ochotę na słodkie czego doświadczałam bardzo rzadko i w mniejszych ilościach.
Któraś jeszcze pisała o zgadze. Mi się czasem taka zgaga pojawia, że o normalnym funkcjonowaniu nie może być mowy. Pomaga mi wtedy herbata liściasta zielona 😉kilka razy już mnie postawiła na nogi jak partner mi ją zrobił a było po prostu tak, że cały dzień czułam ból po prostu. Na szczęście też odkryłam, czego unikać w diecie żeby tej zgagi nie powodować (u mnie twaróg i tłuste, oparte na oleju potrawy).
Za to z drugiej strony męczy mnie refluks, czasem np. wieczorem po kolacji i zbyt szybkim wypiciu herbaty bądź za dużej ilości wody... Męczę się wtedy tak, że nie mogę się położyć spać a dodatkowo raz się zaczęłam dusić jak mi poszedł ten refluks... zrezygnowałam więc ze słodkich herbat owocowych i dużej ilości jedzenia na wieczór plus opijania się. Pęcherz też na tym korzysta.
Powiem wam, że generalnie super jest to forum bo takie drobne rzeczy możemy sobie omówić. Niby każda ciąża inna, ale jak któraś ma podobne spostrzeżenia to zawsze lepiej sobie wszystko układam w głowie i mniej się martwie np. innymi ruchami.
Wiadomo, że na wizycie nie wszystko zapytasz lekarza, a jednak takie coś uspokaja i można o coś interesującego dopytać kogoś, kto przechodzi przez to samo☺️

reklama
Hej dziewczyny!
Wczoraj miałam wizytę. (26+2)
Na szczęście wszystko w porządku a malutka waży już 890 g.❤️
Mam wyniki z testu obciążenia glukoza (67, 98, 92) doktor prowadząca powiedziała ze jest dobrze tylko żebym później jadła kolacje niż dotychczas.
Trzymam kciuki za wasze najbliższe wizyty. :)

A tak z ciekawosci - ile do tej pory przytyłyście?
Ja w pierwszym trymestrze schudłam 5 kg przez mdłości i złe samopoczucie.
Teraz dobiłam do wagi z początku ciąży (zanim schudłam)
Można w dwa sposoby to interpretować:
- nie przytyłam nic od początku ciąży 😂😂
- w ciąży przytyłam 5 kg 😂😂

Hej dziewczyny!
Mam wyniki z testu obciążenia glukoza (67, 98, 92) doktor prowadząca powiedziała ze jest dobrze tylko żebym później jadła kolacje niż dotychczas.

Ojacie zazdro!

Jaaa w pierwszym trymestrze miałam większy apetyt niż teraz nawet hahahah 🙈🙈🙈🙈 przytyłam już 8kg :| a dopiero 25 tydzień.

Nic nie poradzę, na szczęście zrzucić kilogramy to też nie problem u mnie :) więc jak tylko będę mogła będę działać i mam nadzieję że jak to do tej pory było nie będzie z tym problemów 🙈🙈🙈

Hej dziewczyny!

Ja bym powiedziała że nic nie przytyłaś 😁 ja sobie tak to liczę 😜 mam 24 tydzien, też spadłam z wagi ok 2kg na poczatku, ale od wagi normalnej przytyłam 6kg do tego momentu.

Cześć Dziewczyny
U mnie z ruchami maluszka jest podobnie. W weekend mała była tak aktywna, że mało mi z brzucha nie wyskoczyła. Nie mogłam znaleźć dobrej pozycji do leżenia, czy siedzenia. Ułożona jest miednicowo i nie wiem, czy czasem nie zmieniała pozycji. Obecnie ruchy są łagodniejsze ale z mocniejszym naciskiem na pęcherz.
Czy zdarzyła Wam się taka sytuacja, że przy zmianie pozycji siedzenia lub leżenia, dzidzia wykonała jakiś mocny manewr w brzuchu? Ja tak miałam kilka razy. Najczęściej taką mocną przewrotkę czułam na początku długiego trymestru. Dzisiaj była powtórka. Siedząc, chciałam się poprawić na bok i mocno poczułam maluszka po prawej stronie.
Co do zgagi, to ja często się z nią spotykam. W pierwszej ciąży, też mocno mi towarzyszyła. Wspieram się wtedy mlekiem. Zawsze mnie uratuje 😊
Odnośnie wagi, to ja niestety w pierwszym trymestrze za wiele nie zgubiłam. Moja waga do tej pory wzrosła o 8kg. Chciałabym mało przytyć w ciąży. W pierwszej mocno się powiększyłam, bo o 30kg. Tym razem liczę na rozsądniejsze podejście. Co do zdjęć maluszków na USG. To moja malutka na prenatalnych chowała się za moją blizną po cc lub zasłaniała rączką. Pan doktor do niej mówił, żeby trochę się nam pokazała, ale nie miała ochoty nikogo słuchać.
Dziewczyny odczuwacie może bóle w podbrzuszu, tak po bokach?
Pozdrawiam

Hej dziewczyny!

ja jak zaszłam w ciążę schudłam 4kg, obecnie zaczęłam 25 tydzień i te 4kg na plusie czyli można powiedzieć że też nic nie przytyłam 😄🤭

ja jak zaszłam w ciążę schudłam 4kg, obecnie zaczęłam 25 tydzień i te 4kg na plusie czyli można powiedzieć że też nic nie przytyłam 😄🤭

Ja do 5go miesiąca straciłam 4,5kg od wagi wyjściowej . dalej jestem na minusie chociaż nie wiem jakim cudem 🙈 apetyt to mi NIESTETY dopisuje za dwoje .. największą chęć mam oczyścicie na to co niezdrowe. Jak żyć? 🙈

Glukoza w normie bo nikt nie dzwonił, wiec to tez szok.
Wizyta dopiero za 2,5tyg i to już będzie 30ty tydzień ! Niemożliwe jak ten czas leci .

Tak bym chciała żeby Malutka urodziła się jeszcze przed świetami albo dopiero po nowym roku 🥺 nie wyobrażam sobie w święta leżeć w szpitalu .

Ja do 5go miesiąca straciłam 4,5kg od wagi wyjściowej . dalej jestem na minusie chociaż nie wiem jakim cudem 🙈 apetyt to mi NIESTETY dopisuje za dwoje .. największą chęć mam oczyścicie na to co niezdrowe. Jak żyć? 🙈

Glukoza w normie bo nikt nie dzwonił, wiec to tez szok.
Wizyta dopiero za 2,5tyg i to już będzie 30ty tydzień ! Niemożliwe jak ten czas leci .

Tak bym chciała żeby Malutka urodziła się jeszcze przed świetami albo dopiero po nowym roku 🥺 nie wyobrażam sobie w święta leżeć w szpitalu .
no ja się chamuję z jedzeniem przez cukrzycę ciążowa,ale też nie popadam w paranoję 🤭 to trzymam kciuki żebyś nie urodziła w święta hehe

Ja przed ciążą przytyłam 2kg i już myślałam o powrocie na zajęcia sportowe coby nie przytyć... A tu niespodzianka ☺️
Potem zeszłam o jakieś 4kg i nadrobiłam już z 10kg więc jakby od wagi początkowej to z 6kg, od zwykłej 8 a biorąc skrajnie to nagle 10... Ale zawsze byłam szczupła i nie wyglądam źle. Przynajmniej tak jak patrzę w lustrze.
Mam dziewczyny pytanie bo w sumie chce kupić z jednego sklepu rożek, otulacz samochodowy plus kokon w jednej kolorystyce. O ile rożek ok, przyda się bądź nie ale chcę kupić tak o otulaczu zastanawiam się czy warto czy lepiej śpiworek do samochodu. Do wózka mam już kombinezony tylko myślę czy taki zwykły otulacz przy np. wyjściu ze szpitala i wykorzystany tylko w samochodzie będzie ok bo to będzie jednak styczeń... w sumie bardziej na wiosnę myślęjest ok, w zimę czy nie będzie za chłodny bo nie ma dodatkowych jakiś zimowych wkładek. Z drugiej strony w samochodzie jest ciepło a nie mam zamiaru maluszka wozic na początku za dużo.
Z drugiej strony też kokon, wybrałam ale jest możliwość kupienia w zestawie z jakimis motylkowymi poduszkami, kocykiem, poduszka materacykiem... O ile ten materscyk może mi się przydać żeby włożyć do wózka tak o reszcie nie wiem czy jest sens. Dziecko takie malutkie ma nie mieć poduszek, kocyk wolalabym dać jakiś grubszy, ta poduszka antywstrząsowa nie wiem jakoś mnie nie przekonuje. Nie chce po prostu kupować głupot i tak się zastanawiam co wy o tym myślicie, szczególnie doświadczone już mamy. Teraz jest taki zasyp tych rzeczy, a też nie chce przesadzać żeby kupować wszystko...bo w sumie nie lubię zbędnych gadżetów i gdy coś się kurzy i bardziej przeszkadza niż pomaga.

reklama
Do góry