reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2022r.

Normalnie przedstaw lekarzowi sytyacje. U mnie jest tak że lekarz sam mnie pytał jak długo chce pracować. W 1 ciąży sam mnie już wyganiał bo było lato i złe się czułam to był 20tc jak poszłam na zwolnienie a teraz napewno tyle nie wytrzymam bo czuje się o wiele gorzej i jeszcze covid. Nie zdążyłam się zaszczepić a mam dodatkowo choroby współistniejące więc bez problemu mi wypisze, pewnie sam bd nalegał
To moja pierwsza ciąża o którą staraliśmy się kolo 9 lat, gdyby nie covid i inne choroby dzieci chciałabym pracować do póki dałabym radę

reklama
Do dnia dzisiejszego mialam zwolnienie od ginekologa bo miałam transfer, i nie mam pojęcia co robić od poniedziałku. Może wykorzystam 5 dni urlopu zaległego.... potem chciałabym wziac wczasy pod grusza;)

Po transferze to nie dostaniesz kodu B, dopiero po potiwerdzeniu ciąży. Więc albo zwykłe zwolnienie albo urlop.

Od momentu że lekarz stwierdzi że jesteś w ciąży możesz iść na l4 płatne 100% tylko musi tam odpowiednio wpisać. A dużo z was jest już na zwolnieniach?
Ja jestem swieżo po urlopie macieżyńskim, obecnie na zaległym urlopie wypoczynkowym. Synek skończył niedawno rok.
Jest ktos w podobnej sytuacji?

Dziewczyny badające proga w ciąży, mogę zapytać dlaczego badacie? Zaczynam się stresować, ze ja tego nie robię, żaden lekarz mi nie zalecał, czy to ma jakiś związek z poprzednimi stratami czy o co chodzi? Powinnam mierzyć proga?

reklama
Od 4 tygodnia ciąży? A do tej pory pracowałaś czy miałaś inne zwolnienie?
Pracowałam cały czas, jeszcze mialam urlopu włącznie z zaległym prawie 40 dni
Ja pracuje z izotopem promieniotwórczym - Iryd192 w Zakładzie Radioterapii, tam praca dla kobiet w ciąży jest wykluczona przez narażenie, mogłabym dostać jakieś stanowisko administracyjne (musieliby mnie odsunąć od funkcji) ale prościej było iść na zwolnienie. W sumie taka tam jest praktyka jak ktoś zachodzi w ciąże

Do góry