reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniowe mamy 2022r.

Normalnie przedstaw lekarzowi sytyacje. U mnie jest tak że lekarz sam mnie pytał jak długo chce pracować. W 1 ciąży sam mnie już wyganiał bo było lato i złe się czułam to był 20tc jak poszłam na zwolnienie a teraz napewno tyle nie wytrzymam bo czuje się o wiele gorzej i jeszcze covid. Nie zdążyłam się zaszczepić a mam dodatkowo choroby współistniejące więc bez problemu mi wypisze, pewnie sam bd nalegał
To moja pierwsza ciąża o którą staraliśmy się kolo 9 lat, gdyby nie covid i inne choroby dzieci chciałabym pracować do póki dałabym radę

reklama
Do dnia dzisiejszego mialam zwolnienie od ginekologa bo miałam transfer, i nie mam pojęcia co robić od poniedziałku. Może wykorzystam 5 dni urlopu zaległego.... potem chciałabym wziac wczasy pod grusza;)

Po transferze to nie dostaniesz kodu B, dopiero po potiwerdzeniu ciąży. Więc albo zwykłe zwolnienie albo urlop.

Od momentu że lekarz stwierdzi że jesteś w ciąży możesz iść na l4 płatne 100% tylko musi tam odpowiednio wpisać. A dużo z was jest już na zwolnieniach?
Ja jestem swieżo po urlopie macieżyńskim, obecnie na zaległym urlopie wypoczynkowym. Synek skończył niedawno rok.
Jest ktos w podobnej sytuacji?

Dziewczyny badające proga w ciąży, mogę zapytać dlaczego badacie? Zaczynam się stresować, ze ja tego nie robię, żaden lekarz mi nie zalecał, czy to ma jakiś związek z poprzednimi stratami czy o co chodzi? Powinnam mierzyć proga?

reklama
Od 4 tygodnia ciąży? A do tej pory pracowałaś czy miałaś inne zwolnienie?
Pracowałam cały czas, jeszcze mialam urlopu włącznie z zaległym prawie 40 dni
Ja pracuje z izotopem promieniotwórczym - Iryd192 w Zakładzie Radioterapii, tam praca dla kobiet w ciąży jest wykluczona przez narażenie, mogłabym dostać jakieś stanowisko administracyjne (musieliby mnie odsunąć od funkcji) ale prościej było iść na zwolnienie. W sumie taka tam jest praktyka jak ktoś zachodzi w ciąże

Do góry