reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Ja mogę spać tylko na prawym boku , bo mam problem z lewym barkiem ( potrafi wypaść jak źle się ułożę :() śpię tez na wznak ale musze mieć wysoko głowę . Od tego spania na prawym boku boli mnie biodro. W nocy tez wstaje 3-4 razy na siku i picie . Rano o 7 pobudka bo musze starszego synka do szkoły wyprawić . Po obiedzie musze się położyć na godzinkę bo nie mogę dać rady;)
Jeeeej, ja śpię na prawym ale nie wstaje w nocy ani razu siku za to w dzień chyba z 15 razy, ale też wypijam z 4 litry wody

reklama
Dziewczyny a jak u Was ze spaniem? Mnie już to leżenie na lewym boku doprowadza do szału (pomijam już fakt że wstaje w ciągu nocy 3-4 razy siku, pić , jeść) teraz jeszcze jak jestem mega przeziębiona to czuję się taka zesztywniała w tej jednej pozycji a jak się tylko położę na plecach to zasypiam momentalnie nie wiem kiedy. Macie poduszki ciążowe do spania? Warto się w nie zaopatrzyć? Jakie polecacie?
Swoja poduszke kupilam za wczesnie i na poczatku tylko mnie wkurzała bo była niewygodna, ale teraz jak już brzuch czuję to rzeczywiście pomaga. Ja mam taką w kształcie litery C ale nie śpię w niej jak to pokazane jest na opakowaniu ale zarzucam jedną nogę - mi to bardzo pomaga. Też wstaję siku około 3x w nocy i czasami zdarza się, że śpię na lewej, pozniej na prawej a nawet troche na plecach...

Dziewczyny a jak u Was ze spaniem? Mnie już to leżenie na lewym boku doprowadza do szału (pomijam już fakt że wstaje w ciągu nocy 3-4 razy siku, pić , jeść) teraz jeszcze jak jestem mega przeziębiona to czuję się taka zesztywniała w tej jednej pozycji a jak się tylko położę na plecach to zasypiam momentalnie nie wiem kiedy. Macie poduszki ciążowe do spania? Warto się w nie zaopatrzyć? Jakie polecacie?
A dlaczego leżysz tylko na lewym boku?
Mi położna w szkole rodzenia mówiła, że można spać jak się chce. Nakaz leżenia na lewym boku mają podobno kobiety przed porodem u których stwierdzono kłopoty z dotlenieniem dziecka. Przynajmniej tak mówiła. Ja głównie śpie na plecach, bo dziecku tak wygodnie, jak położe się na boku to mały zaraz się wypręża i kopie. Czasem pozwala mi poleżeć na lewym boku, prawego bardzo nie lubi ;)
Ze snem to mam taki problem, że ciężko mi zasnąć czasem do 3:00 nie mogę zasnać, a jak już śpie to jakos tak bardzo czujnie, że wszystko mnie wybudza, no i często się budze. Dawno nie spałam tak rzeczywiście głęboko. Masakra z tym snem w ciąży najpierw mogłabym spać przez całą dobę, a teraz wcale;)

Dziś się wkurzyłam...byłam na wizycie u mojej gin i ona mi mówi, że za dużo przytyłam. Jestem w 26 tygodniu i przytyłam 6 kg. Według kalkulatora wagi w ciąży przy moim wzroście powinnam przytyć w tym tygodniu między 6,7kg a 9,4kg, czyli przytyłam mniej niż minimum, a i tak źle:dry:
Z dobrych wieści to obciążenie glukozą wyszło mi 89,57 / 127,34 / 115,59.
Reszta wyników też chyba ok. Hemoglobina 12,1 bez przyjmowania żadnego żelaza, więc chyba nie jest źle:)

A dlaczego leżysz tylko na lewym boku?
Mi położna w szkole rodzenia mówiła, że można spać jak się chce. Nakaz leżenia na lewym boku mają podobno kobiety przed porodem u których stwierdzono kłopoty z dotlenieniem dziecka. Przynajmniej tak mówiła. Ja głównie śpie na plecach, bo dziecku tak wygodnie, jak położe się na boku to mały zaraz się wypręża i kopie. Czasem pozwala mi poleżeć na lewym boku, prawego bardzo nie lubi ;)
Ze snem to mam taki problem, że ciężko mi zasnąć czasem do 3:00 nie mogę zasnać, a jak już śpie to jakos tak bardzo czujnie, że wszystko mnie wybudza, no i często się budze. Dawno nie spałam tak rzeczywiście głęboko. Masakra z tym snem w ciąży najpierw mogłabym spać przez całą dobę, a teraz wcale;)
Ja zaś musze spac ns prawym przez nerke :) przepływy jak na razie ok spie tez na plecach rzadko na lewym boku :)

Wszytko ok mała warzy 680g. Mam nie brać witamin już. Tylko żelazo. A to co wystaje to fald skóry który wystaje. Macica się obniża ale to nie groźne on powiedział że to dlatego że już był poród, że mam swój wiek ale nic mi nie wypadnie. Według usg 24+5tc. Ma kolano przy buzi.
1569340959801.jpeg

A nie mówiłam że to nie szyjka :p ale człowiek stresu się naje. Ja znów dramatyzuje bo mimo płaszcza i legionistów mam po grzybach lodowaty brzuch. Fakt że uda i dupe też ale już mam wizję przeziębienia ciąży ... albo czegoś tam xd byłam aż godzinę na dworze.

Dlaczego na lewym boku tylko? A no bo się naczytałam w internecie,że na plecach i na prawym boku uciska się jakaś żyle utrudnia to dotlenienie dziecka ale całe szczęście mnie uspokoilyscie i nie ma co fiksowac ,.od czasu do czasu na plecach się wyspać :p
Brońcie się przed przeziębieniem jak tylko możecie ja już kolejny dzień zdycham, zatoki mam tak zawalone ale liczę że lada dzień to przejdzie bo idzie oszaleć :(
Mój synuś w 22 tygodniu ważył 500g teraz mam 24+5 ciekawa jestem ile już waży a wizyta dopiero za tydzień

reklama
Dlaczego na lewym boku tylko? A no bo się naczytałam w internecie,że na plecach i na prawym boku uciska się jakaś żyle utrudnia to dotlenienie dziecka ale całe szczęście mnie uspokoilyscie i nie ma co fiksowac ,.od czasu do czasu na plecach się wyspać :p
Brońcie się przed przeziębieniem jak tylko możecie ja już kolejny dzień zdycham, zatoki mam tak zawalone ale liczę że lada dzień to przejdzie bo idzie oszaleć :(
Mój synuś w 22 tygodniu ważył 500g teraz mam 24+5 ciekawa jestem ile już waży a wizyta dopiero za tydzień
Ja zarlam maliny z mrożonki. Oczywiście rozgrzane z cukrem. Ooo słodkie i kwaśne ale lepiej mi po nich było, rutinoskorbin, wodą morską nosek, i zatyczki żeby nie cieklo, mleko z miodem i herbata z miodem i sokiem malinowym marki biedro. Magicznie ozdrowialam.

Do góry