reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Zwolnienie idzie elektronicznie.
Pracodawca jesli juz nie wypłaca tylko zus, musi w platformie E-płatnik wyslac odpowiednie zgloszenie Z3.
Nic nie da przekazanie papierów osobiscie bo system tego nie akceptuje.
Co do samego formularza Z3 to żadne przepisy nie okreslają a tym bardziej nie narzucają terminu obowiązku jego dostarczenia. Określenie "bez zbędnej zwłoki" w praktyce nie ma żadnej mocy prawnej.
@MartaSx Co moge poradzic w takiej sytuacji- grzecznie (!) zadzwonic do ksiegowej obsługującej zusy (z dostępem do platnika) i poprosic, ze wzgledu na trudna sytuacje finansową o zrobienie tego jak najszybciej.
Już dzwoniłam
Tego druku nie zobaczysz. On idzie z platformy E-płatnika pracodawcy bezposrednio do zusu.
Ty masz info tylko o zwolnieniu, okresie niedyspozycji czyli podstawowe dane
Gościu na infolinii zusu powiedział że ten druk zobaczę na platformie.

reklama
Zwolnienie idzie elektronicznie.
Pracodawca jesli juz nie wypłaca tylko zus, musi w platformie E-płatnik wyslac odpowiednie zgloszenie Z3.
Nic nie da przekazanie papierów osobiscie bo system tego nie akceptuje.
Co do samego formularza Z3 to żadne przepisy nie okreslają a tym bardziej nie narzucają terminu obowiązku jego dostarczenia. Określenie "bez zbędnej zwłoki" w praktyce nie ma żadnej mocy prawnej.
@MartaSx Co moge poradzic w takiej sytuacji- grzecznie (!) zadzwonic do ksiegowej obsługującej zusy (z dostępem do platnika) i poprosic, ze wzgledu na trudna sytuacje finansową o zrobienie tego jak najszybciej.
Ja mialam teraz taki problem z pracodawcą..od czerwca niw dostarczal dokumwntow ani deukow z3
Nie wiem po co to robić jeśli elektroniczne L4 po godzinie jest w ZUS. Można to sprawdzić na platformie elektronicznej ZUS PUE. Bez druku od pracodawcy i tak nic nie wypłacą.
Ja mialam problem z pracodawca...od czerwca nie wysylali dokumentów..za moja prosba..zostaly wyslane dwa upomnienia..jedno normalne deugie z grozba grzywny..gdy pytalam w zus co moge z robic by dostac pieniądze..tak jak mowilam wczesniej napisac pismo....na podstawie ktorego zus nalicza l4...a na pytanie co jezeli za miesiac pracodawca nadal nie bedzie przekazywal dokumentów(druk z12 jezeli jest ciągłość l4) to powiedzieli by za kazdym razem brac dodatkowo l4 na druku i przysylac..a zus tak czy siak to od nich sciagnie

Ja mialam teraz taki problem z pracodawcą..od czerwca niw dostarczal dokumwntow ani deukow z3

Ja mialam problem z pracodawca...od czerwca nie wysylali dokumentów..za moja prosba..zostaly wyslane dwa upomnienia..jedno normalne deugie z grozba grzywny..gdy pytalam w zus co moge z robic by dostac pieniądze..tak jak mowilam wczesniej napisac pismo....na podstawie ktorego zus nalicza l4...a na pytanie co jezeli za miesiac pracodawca nadal nie bedzie przekazywal dokumentów(druk z12 jezeli jest ciągłość l4) to powiedzieli by za kazdym razem brac dodatkowo l4 na druku i przysylac..a zus tak czy siak to od nich sciagnie
Ale to Ty wysyłałaś pismo do pracodawcy czy zus w Twoim imieniu?

aktualizacja - 29.08.2019

Proszę luknijcie czy nie ominęłam - ponad 200 postów przerzuciłam, bo nie wyświetla przypomnień :/
S 30.12 @Buba88
C 31.12 @Marchewka84
C 30.12 @aneczka1508
C 01.01 @zuza9292
S 01.01 @Koteczka01
S 01.01 @Ola2609
C 02.01 @agatka_ok
C 01.01 @Animowana88
S 02.01 @Glo
S 06.01 @malagga_89
C 07.01 @Diana_
C 07.01 @MartaSx
S 08.01 @Balbinka30
S 08.01 @Jarzynka
09.01 @Sniezynka
10.01 @marta021993
S 13.01 @SalsaPL
S 13.01 @Kasik1p3
C 15.01 @Bosiek
C 16.01 @Malami1303
C 16.01 @Aguara
C 18.01 @lucyna1234
18.01 @Celia89
C 20.01 @Kundzia093
S 22.01 @justyn.ka
23.01 @Be1992
S 26.01 @Alex811
S 28.01 @NataliaSkk
S 29.01 @Bratka
S 29.01 @Malinkaa123
30.01 @Wika320
S 29.01 @wesola_mamusia
S 31.01 @Kokniodla
Jeszcze ja ;))) chłopak 20.01.2020

Świetne rzeczy! Powiesz skąd i co tam wybrałas? :-)

Na www.miminu.pl - są też w smyku- ale nie wszystko
a tak to w komplecie 24 elementowym, jest najważniejsza wyprawka do której "trochę" dokupiłam ;)
Wyprawka składa się z 24 elementów:
- poduszka - kołderka - poszewka na poduszeczkę - poszwa na kołderkę - ochraniacz do łóżeczka - prześcieradełko bawełna - przybornik pionowy z 6 kieszeniami - rożek niemowlęcy - girlanda ozdobna - śpiworek do spania na napki - okrycie kąpielowe z kapturkiem - myjka kąpielowa termofrotte- śliniaczek- pieluszka tetra biała - - zestaw pikowany - podróżny niezbędnik (etui na książeczkę zdrowia, saszetka na pieluchy, kosmetyczka)- mufka do karmienia - kocyk

Do tego dobrałam: kokon, kocyk zimowy, ochraniacz na łóżeczko z poduszek , koszyki 3 na zabawki, podunie motylki, dwa prześcieradełka do wózeczka, pościel do wózka: kołdra z podunią i powłoczki, podunie z uszkami, śpiworek do wózeczka, dodatkowe okrycie kąpielowe.
Czyli - mam już wszystko :)

reklama
Do góry