reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Jak wyczekiwałam kresek to sie jal na urojoną u suki zachowywałam. Wszystkie objawy ksiazkowe. A jak udany cykl to nawet na bete nie poleciałam tylko zganiałam przez 3 tygodnie że wrzody, refluks, nerki, ciśnienie itp hahaha
Tez latam co chwila ale i wczesnirj latałam. Najgorzej mnie to spanie wieczne męczy bo nie moge normalnie zarządzać firmą. L4 to ja moge co najwyzej na papierze miec
Mam to samo tylko że u nas to drugie dziecko i też się boję czy dam radę fizycznie i psychicznie bo o kasę się nie martwię.

Ja sikam non stop ale ja zawsze sikalam często nawet przed ciąża. Chyba mam mały pęcherz

reklama
Masz racje fiksujesz [emoji23][emoji23][emoji23] jak kazda tutaj na swoj sposob. Wiec wyluzuj. Nie ma za to kazdej z nas z ksiazkowymi objawami. Ja np nie mam.porannych mdlosci tylko popoludniowe i to zawsze chyba ze jem w danym momencie. Ni jak to sie do ksiazkowych objawow nie ma. Nie odrzuca mnie od niczego. Kawa papierosy mieso perfumy sernik. Wszystko moj organizm toleruje. Jedynie spac chce sie [emoji6]
Dziewczyny martwię się czy to normalne że nie chce mi się siusiu non stop. Dzisiaj robiłam siku tylko dwa razy myślicie że to normalne? Że to nie świadczy o tym że coś jest nie tak ze z macica albo z fasolka coś nie tak? Chyba fiksuje już...

Pamietajmy że teraz rządzą nami hormony.
To takie cofnięcie w rozwoju. Pamietajmy o tym i nie dajmy sie temu.
Ja widze po sobie ze zglupiałam. I to.doslownie. ide gdzies zapomina gdzie. Chce skrecic w lewo a i tak jade w prawo. Spie na kazdym postoju, nawet pod sklepem. Rycze na yt nawet.
Nigdy tak nie mialam.
Jestem wlascicielką dosc duzej firmy, a teraz sie czuje tak tępa rura [emoji23][emoji23][emoji23]
Ciąża kochana ciąża [emoji23] potem minie mam ha ha ha

No właśnie dziwne że miała wynik w ten sam dzień. Ja robię w szpitalu w Poznaniu na polnej. I też prywatnie i mówili że ten za 70zl 2 dni się czeka. Dlatego idę 21 na pobranie a 26 do gina na usg.
Chyba jednak mnie oszukała ta koleżanka,bo dziś dzwoniłam do przychodni i Pani powiedziała mi, że najpierw robią usg genetyczne, a po tym jak wyrażę zgodę dopiero pobierają krew na pappa i po tygodniu dopiero są wyniki! To czekanie jest najgorsze!!!!!!

Pamietajmy że teraz rządzą nami hormony.
To takie cofnięcie w rozwoju. Pamietajmy o tym i nie dajmy sie temu.
Ja widze po sobie ze zglupiałam. I to.doslownie. ide gdzies zapomina gdzie. Chce skrecic w lewo a i tak jade w prawo. Spie na kazdym postoju, nawet pod sklepem. Rycze na yt nawet.
Nigdy tak nie mialam.
Jestem wlascicielką dosc duzej firmy, a teraz sie czuje tak tępa rura [emoji23][emoji23][emoji23]
To prawda,ze glupiejemy! Ja ostatnio miałam z klientem anglojezycznym spotkanie, gdzie normalnie mówię po angielsku bardzo biegle - to na spotkaniu wręcz nie mogłam sobie słów przypomnieć i nie umiałam się wyrazić! Mam nadzieję, że to minie!

No tez czuje jakąś ostrą ścieme. Generalnie jest tak że usg genetyczne to zwykle usg tylko wiecej danych lekarz zbiera bo juz moze. Pappa test z krwi mozna zrobic sobie wczesniej samemu nawet w diagnistyce i na usg isc z wynikiem. Wtedy lekarz patrzy z wiekszą uwagą na punkty z pappa. Ale nawet moj mowi ze pappa to statystyka. A na usg dobry lekarz stwierdzic moze wszystko.
Chyba jednak mnie oszukała ta koleżanka,bo dziś dzwoniłam do przychodni i Pani powiedziała mi, że najpierw robią usg genetyczne, a po tym jak wyrażę zgodę dopiero pobierają krew na pappa i po tygodniu dopiero są wyniki! To czekanie jest najgorsze!!!!!!

Co do prenatalnych badań to zgłębiłam temat po ostatniej wizycie u gina. Wtedy gin mi powiedziała, że usg prenatalne nie należy się wszystkim ciężarnym, a ja na nią ogromne oczy, bo byłam tym zaskoczona. Myślałam, że może specjalnie nie chce mi dać skierowania czy coś innego kręci, więc poszukałam i okazało się, że usg prenatalne na nfz należy się:
- od 35 roku życia
- lub jeśli kobieta wcześniej kilka razy poroniła
- lub jeśli urodziła już wcześniej chore dziecko
- lub jeśli w badaniach ona albo ojciec mają strwierdzone nieprawidłowości w chromosomach
- lub jeśli lekarz stwierdził podczas badania usg jakieś nieprawidłowości.
Bez tych wymienionych powyżej przyczyn należą się w ciąży 3 badania usg (ok.12, 20 i 30 tygodnia), ale tylko i wyłącznie zwykłe badania usg, czyli bez dokładnych pomiarów całego dziecka i robione przez lekarza, który nie musi mieć uprawnień do wykonywania usg.
No paranoja w tym kraju, aby kobieta w ciąży nie miała prawa do badań. Zwłaszcza, że gdzieś czytałam, że 95% dzieci rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. A podobno wśród chorych dzieci 75% to dzieci matek przed 35 rokiem życia, którym badania się nie należały. Chyba w zeszłym roku została wysłana petycja do ministra zdrowia o to aby badaniami były objęte wszystkie kobiety. Niestety stwierdzono, że będzie to za drogie dla budżetu.
Niestety trzeba za wszystko płacić samemu. Państwo ma prawo przymusowo ściągać z nas składki, ale już obowiązków to nie ma żadnych. Jak widzę ile mi miesięcznie ściągają za składkę zdrowotną to mogłabym za to zrobić dwa takie usg prenatalne.

Dla zainteresowanych :
Cenniki badań w diagnostyce i terminy wynikow. Wyniki pdbiera sie na necie. Od ponad roku tam latam i polecam
20190121_080541.jpeg
20190121_080548.jpeg
20190121_080557.jpeg

reklama
No niestety ale świata nie zmienimy. Ja dla świętego spokoju wolę zrobić te prenatalne. Chcę być pewna że wszystko jest okej.

Dzięki dziewczyny, muszę wyluzowac na to wychodzi. W środę idę na pierwsze usg więc jak będzie wszystko okej to wtedy pewnie trochę się uspokoje [emoji6]
Co do prenatalnych badań to zgłębiłam temat po ostatniej wizycie u gina. Wtedy gin mi powiedziała, że usg prenatalne nie należy się wszystkim ciężarnym, a ja na nią ogromne oczy, bo byłam tym zaskoczona. Myślałam, że może specjalnie nie chce mi dać skierowania czy coś innego kręci, więc poszukałam i okazało się, że usg prenatalne na nfz należy się:
- od 35 roku życia
- lub jeśli kobieta wcześniej kilka razy poroniła
- lub jeśli urodziła już wcześniej chore dziecko
- lub jeśli w badaniach ona albo ojciec mają strwierdzone nieprawidłowości w chromosomach
- lub jeśli lekarz stwierdził podczas badania usg jakieś nieprawidłowości.
Bez tych wymienionych powyżej przyczyn należą się w ciąży 3 badania usg (ok.12, 20 i 30 tygodnia), ale tylko i wyłącznie zwykłe badania usg, czyli bez dokładnych pomiarów całego dziecka i robione przez lekarza, który nie musi mieć uprawnień do wykonywania usg.
No paranoja w tym kraju, aby kobieta w ciąży nie miała prawa do badań. Zwłaszcza, że gdzieś czytałam, że 95% dzieci rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. A podobno wśród chorych dzieci 75% to dzieci matek przed 35 rokiem życia, którym badania się nie należały. Chyba w zeszłym roku została wysłana petycja do ministra zdrowia o to aby badaniami były objęte wszystkie kobiety. Niestety stwierdzono, że będzie to za drogie dla budżetu.
Niestety trzeba za wszystko płacić samemu. Państwo ma prawo przymusowo ściągać z nas składki, ale już obowiązków to nie ma żadnych. Jak widzę ile mi miesięcznie ściągają za składkę zdrowotną to mogłabym za to zrobić dwa takie usg prenatalne.

Do góry