reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Owszem dobre, duże auto przejmuje część siły uderzenia to fakt. Ale te siły są tak ogromne, że foteliki że "spajdermajtem" składają się jak domki z kart. Skoro stać nas na dobre auto to totalnie nie rozumiem oszczędzania na foteliku. Trochę mi się zagotowalo :)
U rodziców w miejscowości był taki wypadek, że na światłach stal tir, za nim 2 osobowe i w te osobowe z całym impetem (kierowca zasnął) wjechał kolejny tir. Zginęło 6 osób, przeżyło niemowlę w drugim aucie w łupince, bo gdzie się ten fotelik wcisnął... To też drugi temat, który mnie trochę irytuje, chociaż staram się jak mogę powstrzymywać, w końcu czyjeś dzieci to nie moja sprawa niby, ale przesadzanie za wcześnie dzieci do fotelików następnych. Tutaj już fizjonomia dochodzi i to, że dziecko silne, rwie się do siadania itd nie znaczy, że przy gwałtownym hamowaniu nawet bez stłuczki w za dużym foteliku, nieodpowiednim dla wieku może dojść do trwałego uszkodzenia kręgów szyjnych kręgosłupa. Ale to już temat rzeka :)

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Tak na koniec, w fotelikach też nie chodzi tylko o to, co zostaje z auta czy z fotelika w razie wypadku, ale o to jak zachowuje się ciało dziecka w takim foteliku. Dlatego ważne są pasy, kierunek jazdy, kat ustawienia fotelika (jego pochyłości), te wszystkie parametry mają za zadanie zminimalizować działanie sił w razie zderzenia. Dlatego to tak istotne, np wsadzając 9-miesieczne dziecko do fotelika przodem do kierunku jazdy, pod kątem, gdzie dziecko prawie siedzi prosto, może spowodowac, że przy zwykłym dzwonie w tyłek, gdzie dojdzie do lekkiego (z naszego punktu widzenia) szarpnięcia, może dojść do nieodwracalnych urazów w odcinku szyjnym kręgosłupa i dziecko może zostać kaleką. I to nawet nie trzeba dużo wypadku, a auto może być w ogóle jak Rudy 102.

Mamaincogito, ja nie napisałam, że będziemy wozić w Spidermanie czy innym Hello Kitty, tylko, ze M ma taki swój argument, że w bezpiecznym aucie nie musimy mieć naj-extra fotelika, a ja jeszcze nie podjęłam decyzji absolutnie ;) na pewno nie wzięłabym jakiejś tandety z modnym obrazkiem, pewne kryteria musza być zachowane, Obecnie nasza córa jeździ w porządnym fotelu, poprzedni też był bezpieczny. Tyle, ze na pewno nie będę mieć wariacji, ze to musi być nie wiadomo jakie cudo 10* w testach. Ale Twoje rady wezmę pod uwagę no i M pokażę, to mu trochę ten argument wytrącę z ręki ;)
Także spokojnie :biggrin2:

Już czytałam dobre opinie o maxi cosi właśnie pod względem testów i @mamaincogito tylko mnie upewniła, że to dobry kierunek. Od września planuje zacząć zakupy więc poglądam sobie foteliki w sklepie.

Mamaincogito, ja nie napisałam, że będziemy wozić w Spidermanie czy innym Hello Kitty, tylko, ze M ma taki swój argument, że w bezpiecznym aucie nie musimy mieć naj-extra fotelika, a ja jeszcze nie podjęłam decyzji absolutnie ;) na pewno nie wzięłabym jakiejś tandety z modnym obrazkiem, pewne kryteria musza być zachowane, Obecnie nasza córa jeździ w porządnym fotelu, poprzedni też był bezpieczny. Tyle, ze na pewno nie będę mieć wariacji, ze to musi być nie wiadomo jakie cudo 10* w testach. Ale Twoje rady wezmę pod uwagę no i M pokażę, to mu trochę ten argument wytrącę z ręki ;)
Także spokojnie :biggrin2:
Nie no ja wiem, wiem :) tylko taki skrajny przykład podałam, mam do tego tendencje niestety :)
I tak, jak pisałam wcześniej, nie każdy fotelik z mnóstwem gwiazdek jest lepszy od fotelika, który np w ogóle do takich testów nie podszedł. Tak samo nie każdy fotelik za milion monet jest lepszy od fotelika za kilkaset złotych :)

Ale argument, że auto ma bezpieczne to fotelik może być mniej bezpieczny jest głupi po prostu :) jeśli masz bezpieczne auto to powinien mieć również bezpieczny fotelik.

Moja jeździ tyłem, wszystkie fotelików tyłem do kierunku jazdy pasy 5-punktowe.
Największe, tzn największy przedział mają do 25 kg i ok. 120 cm wzrostu.
Celowałabym obecnie w Axkid Wolmax (1000 zł) albo Axkid Minikid (1600 zł). Minikid wystarczy nawet do 125 cm wzrostu. Wolmax jest mniejszy, ale oba posiadają certyfikat Test Plus (ADAC przy tym to nic ;) ). Ja mam obecnie Joie Stages, bo jak kupowaliśmy to był jedyny fotelik tyłem, który mieścił się w naszym budżecie. On jest tyłem do 18 kg, więc jak córka z niego wyrośnie to właśnie kupię jeden z tych dwóch, które wymieniłam, w zależności od budżetu.
Jest jeszcze Britax Max Way (1200 zł) on też tyłem i też ma Test Plus.

Natomiast przodem z pasem 5-punktowym jest chyba tylko dwa modele, ale nie kojarzę niestety jakie.

Sent from my NEM-L21 using Forum BabyBoom mobile app
Dziękuję! Jutro się rozejrzę bo chciałabym w tym miesiącu kupic

Kasiapfin - ja polecam Recaro Young Sport, mój obecny 7 latek z hakiem, ważący 19 kg i mający 124 cm wzrostu nadal jeździ na 5 punktowych pasach z fotelika( oczywiście bez wkładki ), co prawda na zimę będę musiała zdjąć je bo raczej w zimowej kurtce się nie zmieści ( tak, wiem że dziecko powinno jeździć bez kurtki, ale do przychodni 5 minut nie będę go rozbierała i ubierała zwłaszcza chorego). Dla nas jest super, materiał świetny, mamy go 3 lata codziennie używany wygląda jak nowy.
Mój ma 3 lata i 16kg, :/ wzrostowo już wyrasta z tego fotelika do 18kg

Czytam o tych fotelikach i w obydwu dziecko ważące powyżej 15kg jest zacięte pasami samochodowymi :(
W Axkidach? Coś Ty :) fotelik jest zapięty pasami, dziecko jedzie tyłem do kierunku jazdy, nie ma fizycznej możliwości go zapiąć pasami samochodowymi. Do samego końca jest zapięty pasami w foteliku

reklama
Wolmax, Minikid i Max Way są montowane 3-punktowym pasem samochodowym plus pasy kotwiczące (Max Way może być też montowany 2-punktowym pasem np na środku kanapy). Dziecko zapinane jest uprzężą wewnątrz fotelika, w Axkidach napewno 5-punktowa.

Do góry