reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Cześć dziewczyny. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.
Jaka u was pogoda bo u mnie zapowiada się bardzo gorący dzień :/ Teoretycznie powinnam wziąć psa na dłuższy spacer do parku ale chyba sobie odpuszczę dalekie wycieczki i zostanę w okolicach domu. Jak jest tak gorąco to nie dość że ja ledwo człapię to mój pupilek zaczyna się pokładać na trawię i za nic nie chce się ruszyć - o ile jakiś czas temu to mnie bawiło to teraz nie mam już siły ciągnąć 20 kg miecha po trawie XD

Mam do was pytanie dziewczyny. Czy kwas foliowy bierze się przez całą ciążę i jak to jest z witaminami - czy można zacząć brać dla ciężarnych czy trzeba poczekać na zezwolenie od lekarza? Ja od paru dni mam problem z drgającymi nerwami w powiece, w prawym oku - jestem w 100 procentach pewna że to kwestia braku magnezu - zaczyna się to robić strasznie upierdliwe ;/. Uważacie że mogę zacząć przyjmować suplement magnezu z witaminą D czy zapytać o konsultacje lekarza?

reklama
lisianna miałam to samo z powieką. Brałam magnez kilka dni i przeszło. Generalnie magnez w ciąży jest ok :) kwas foliowy w I trymestrze, później witaminki. Nie trzeba konsultować.

Szarotka trzymam kciuki za dziadka!

Strasznie dużo piszecie. Jak próbuję nadrobić to coś mi przeszkodzi, później znów jest kilka nowych stron i tak w koło. Nawet nie mam kiedy i jak wbić się w rozmowę. Może jak pójdę na zwolnienie będzie lepiej. Ale to jeszcze 5 tygodni :(

Książek kiedyś też bardzo dużo czytałam, teraz niestety czasu brak. Ale ściągnęłam sobie Lesia za waszą namową i mam zamiar zobaczyć czy ten styl mi pasuje. Może na zwolnieniu zakupię większą ilość jak mi podejdzie. Dziecko do przedszkola a matka do książek :)

@lisianna91 ja biorę witaminy tylko, tam już jest kwas foliowy. Odrugiego trymestru dodatkowo witaminy z kwasami DHA. Od początku typowo dla ciężarnych zestaw witamin.

Co do braku magnezu, bez problemu możesz sobie łykać np MagneB6, raz dziennie. A jak bedziesz u lekarza to mu o tym powiedz, ja przez długi czas brałam 3 razy dziennie. A w pierwszej ciąży pod koniec brałam 3x2 Asparaginian, to największa dawka magnezu. Niedobory magnezu mogą powodować m.in. skurcze macicy a do tego lepiej nie dopuścić.

Tak jak pisze mamaincogito - też biorę kompleks wit dla kobiet w ciąży plus magneb6.
Jeśli chodzi o wit D to jest potrzebna, ale zbyt duże dawki mogą być bardzo szkodliwe, wiec o to najlepiej zapytać lekarza.
Niestety badanie poziomu wit D jest dość drogie i chyba mało kto je robi, bo zakłada się że w naszej strefie klimatycznej wszyscy mamy małe niedobory.

lisianna miałam to samo z powieką. Brałam magnez kilka dni i przeszło. Generalnie magnez w ciąży jest ok :) kwas foliowy w I trymestrze, później witaminki. Nie trzeba konsultować.

Szarotka trzymam kciuki za dziadka!

Strasznie dużo piszecie. Jak próbuję nadrobić to coś mi przeszkodzi, później znów jest kilka nowych stron i tak w koło. Nawet nie mam kiedy i jak wbić się w rozmowę. Może jak pójdę na zwolnienie będzie lepiej. Ale to jeszcze 5 tygodni :(

Książek kiedyś też bardzo dużo czytałam, teraz niestety czasu brak. Ale ściągnęłam sobie Lesia za waszą namową i mam zamiar zobaczyć czy ten styl mi pasuje. Może na zwolnieniu zakupię większą ilość jak mi podejdzie. Dziecko do przedszkola a matka do książek :)
Lesio jest specyficzny. Wszystkie książki Chmielewskiej są super

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji172]

reklama
Ja zapierdzielam od paru dni (taaa wolne), goscie, gotowanie, male zlecenia. Zaopatrzylam sie w witaminy Femibion 2 (od 13 tyg) i krem babydream no i od wczoraj sobie uzywam. Prosilabym o sprawdzony przepis na taki chleb jak kilka stron temu :)

Do góry