reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
A jak i Was Dziewczyny że skurczami np. łydek, mnie dziś rano straszne obudziły.

Z powiedzeniem rodzinie czekałam do USG, na którym widziałam serduszko tylko swojej mamie powiedziałam wcześniej. W sumie rodzinie mówi moja mama, bo nie wytrzymuje tylko się spytała czy może, jak się zgodziłam to już wszystkim kogo spotka opowiada. Pierwszy wnuk :)
Dziś mamy zamiar powiedzieć teściowej, tam pewnie takiej euforii nie będzie, bo już czwórkę wnucząt ma.

Jeśli chodzi o stresy to staram się wszystko brać na spokojnie, ale wiadomo że się nie da. Przy pierwszym dziecku to wszystko się wywróci do góry nogami, niby planowane i wystarane ale strach jest. Jest strach żeby wszystko z Fasloiną było dobrze, żeby była zdrowa przedewszystkim.

Mój Luby chciałby syna (najlepiej już takiego 3-letniego xD) ja chyba też, w sumie zawsze marzyłam o parce więc przy pierwszym to wszystko mi jedno :) byle zdrowe.
Słyszeliście o chińskim kalendarzu płci? Mi z niego wychodzi właśnie syn ale biorę to z duuużym przymrużeniem oka :)
Ja w pierwszej ciąży na skurcze brałam żelazo lub magnez. Powiedz o skurczach dr. Na pewno coś zleci.
Ja o tym kalendarzu czytałam. Z pierwszej ciąży syn się sprawdził. A teraz wychodzi córka :))

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja z informacjami dalszej rodzinie i... teściowej też czekałam do serduszka. W pierwszej i w tej ciąży.
Zresztą teraz to mam taki brzuchol, że nie da się ukryć :/ więc nie ma co wmawiać sąsiadom, że na urlopie jestem :D

Też mam brzuch jakbym w 4 czy piątym miesiącu była, a jeszcze dwa tygodnie temu zastanawiałam się czy nie kupić rozmiar mniejszych spodni bo bez paska to mi spadały a teraz te same spodnie opiete na brzuchu, a to dopiero początek ciąży... W sumie to moja trzecia ciąża to może dlatego...

Z zaxhcianek to mnie do śledzi ciągnie od paru dni, mogłabym na śniadanie obiad i kolacje ;)

Mamy dwie dziewczynki więc fajnie by było jakby chłopak się trafił, no ale zobaczymy. U mnie e poprzednich ciążach chiński kalendarz się nie sprawdził więc teraz nawet nie patrzyłam

Mamaincogito a to od lekarza pierwszego kontaktu dostajesz usg czy ginekolog?
Parkolka mi i mojej kuzynce wyszło z chińskiego. Niby częstość przytulanek ma znaczenie że częściej kochające się pary maja synka a rzadziej dziewczynki..tak mówią..

Dziękuje za odpowiedź [emoji5] powiem szczerze że pierwszy raz się z tym spotykam i jestem w szoku bo nigdy nikt mi o tym nie mówił. u mnie zawsze samobadanie piersi sugerowali. jutro zapytam lekarza [emoji5]
Jak leżałam przed porodem tydz w szpitalu to dr wszystkie panie prosił na badania. Ja na szczęście miałam już wcześniej zrobione i pokazałam mu. A dr takie ciacho był ze bym się wstydziła hehe

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

@marta64
U nas tez 2 dziewczynki i wszyscy licza na chlopaka teraz .... ja do kocnca nie wiem co bym chciala tak na prawde :-)

Co do kalendarzyka chinskiego to u mnir w 2 ciazach sie sprawdzil, teraz tez wskazuje na dziewczynke, ale A bardzo sie tym nie sugeruje

Kurcze to jest właśnie straszne :( że mimo bębnienia o profilaktyce itd, mimo tylu kampanii społecznych o chorobach kobiecych, nadal są lekarze, którzy nie zlecają podstawowych badań :( cytologia, USG piersi, USG transvaginalne (macica, jajniki, etc.) to są badania, które minimum raz w roku powinna wykonać kobieta, która współżyje.

Powiem tak : o cytologii, usg trans to jak najbardziej wiedziałam juz w sumie od długiego czasu ☺ a z tym USG to jestem tak zdziwiona ze czuje się jak zacofana ! nigdy żaden lekarz mi o tym nie wspomniał !!
Mnie osobiście zadziwiają kobiety, które do ginekologa wybrały się dopiero jak zaszły w ciążę...

Parkolka mi i mojej kuzynce wyszło z chińskiego. Niby częstość przytulanek ma znaczenie że częściej kochające się pary maja synka a rzadziej dziewczynki..tak mówią..
Tym powinien się wg. mnie zainteresować ginekolog... W moim przypadku poszłam najpierw do internisty, bo przyjął mnie od ręki, kolejka do mojej pani ginekolog była na 2 tygodnie czekania, na cito dostałam skierowanie na USG, ale chcieli robić mi je za miesiąc więc wylądowałam prywatnie u kolejnego lekarza, który miał aparat do USG, a potem trafiłam prywatnie, ale już tam gdzie zajmują się tylko USG do pani specjalizującej się w USG piersi, potem był onkolog i na końcu ginekolog. Ogólnie moja pani ginekolog się tym interesuje odkąd do niej trafiłam, chociaż ja sama tego też pilnuje. Warto tego pilnować.

@Lake882 nie wiem czy to Ty powinnaś czuć się zacofana, moim zdaniem mało który lekarz interesuje się tym sam z siebie, a moim zdaniem powinien każdy... nawet ten pierwszego kontaktu jeśli nie ginekolog.

Ostatnia edycja:
Kiedyś chodziłam do pani ginekolog, która raz w roku badała mi piersi i było to w cenie usg, w dodatku wcale o to nie prosiłam, sama od siebie to kontrolowała.

Ps. Wg kalendarza chińskiego będzie chłopczyk [emoji7] I w sumie tak jakoś czuje, ale nie nastawiam się :)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Od ginekologa. Jak przychodzę na wizytę raz w roku to zawsze dostaje pełen pakiet tj. cytologia, USG piersi, USG transvaginalne robi mi w gabinecie na wizycie już.
Ogólnie wizyta u ginekologa raz w roku to jest mus moim zdaniem, a jak już się ma dzieci to w ogóle dziewczyny, dbajmy o siebie, mamy dla kogo. Jak Wasi lekarze nie są skorzy do wystawiania takich skierowań - poszukajcie innych, lepszych. Profilaktyka to podstawa, rak nie boli, a w szczególności jajnika... To jest straszne *****, potrafi w kilka miesięcy zrobić takie spustoszenie...

reklama
Tym bardziej, że USG piersi obejmuje również USG węzłów chłonnych w pachach i okolicach. To naprawdę kompleksowe badanie, ja się umawiam na nie do takiego lekarza ,który sam z siebie jeszcze zawsze głowica mi na tarczycę jedzie mówi przy tym "Niby nie ma w skierowaniu, ale już i tak Pani leży to sprawdźmy"
Tacy lekarze to skarb, szkoda że nie wszyscy tacy są.

Do góry