reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
@Torunianka93 on tak ma, że jest taki opiekuńczy, a to jeszcze pierwsze dziecko więc może to dlatego. Chociaż ma ponad 10 lat młodszą siostrę i z tego co wiem od teściowej, mimo wtedy kilkunastu lat był bardzo opiekuńczy i dla niej i dla siostry :-)

Ja dzisiaj zebrałam się na badania. Całe szczęście nie było kolejki, w torbie miałam suchą bułkę i wodę, ale dzisiaj nie jest tragicznie więc zbierałam się czym prędzej żeby to załatwić :D Przeżyłam- pani wkuła się bez problemu, wszystkie wyniki w poniedziałek, ale mam już z głowy. Jeszcze tylko USG piersi za tydzień i mam komplet badań na wizytę.

reklama
A jak i Was Dziewczyny że skurczami np. łydek, mnie dziś rano straszne obudziły.

Z powiedzeniem rodzinie czekałam do USG, na którym widziałam serduszko tylko swojej mamie powiedziałam wcześniej. W sumie rodzinie mówi moja mama, bo nie wytrzymuje tylko się spytała czy może, jak się zgodziłam to już wszystkim kogo spotka opowiada. Pierwszy wnuk :)
Dziś mamy zamiar powiedzieć teściowej, tam pewnie takiej euforii nie będzie, bo już czwórkę wnucząt ma.

Jeśli chodzi o stresy to staram się wszystko brać na spokojnie, ale wiadomo że się nie da. Przy pierwszym dziecku to wszystko się wywróci do góry nogami, niby planowane i wystarane ale strach jest. Jest strach żeby wszystko z Fasloiną było dobrze, żeby była zdrowa przedewszystkim.

Mój Luby chciałby syna (najlepiej już takiego 3-letniego xD) ja chyba też, w sumie zawsze marzyłam o parce więc przy pierwszym to wszystko mi jedno :) byle zdrowe.
Słyszeliście o chińskim kalendarzu płci? Mi z niego wychodzi właśnie syn ale biorę to z duuużym przymrużeniem oka :)

Mi i moim dwum kuzynkom sprawdził się ten kalendarz ;) teraz wychodzi mi drugi dziewczynka, wiem że mąż chciałby syna, ale ja jakoś czuje, że to może być dziewczynka, mimo że smaki mam totalnie inne, o ile już mam tę smaki :D

Z brzuchem mam podobnie jak Mamaincognito minimum 5 miesiąc [emoji50]

Agi gratuluje wizyty i serduszka ;)

Parolka przechodziłam przez to w pierwszej ciazy, ale u mnie skurcze pojawiały sie dopiero w 3 trymestrze jak za dużo chodziłam to w nocy nawet po 10 razy skurcz łapał mnie w nogi...

Mi z córka z tego chińskiego kalendarza wychodził syn a mam córeczkę, teraz te syn wychodzi zobaczymy. Dla mnie nieważna płeć, ale mężowi zależy na synku, choć mówi ze czuje ze będzie druga coreczka, z córka ma super kontakt świata po za nią niewidzi ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Z brzuchem mam podobnie jak Mamaincognito minimum 5 miesiąc [emoji50]

Agi gratuluje wizyty i serduszka ;)

Parolka przechodziłam przez to w pierwszej ciazy, ale u mnie skurcze pojawiały sie dopiero w 3 trymestrze jak za dużo chodziłam to w nocy nawet po 10 razy skurcz łapał mnie w nogi...

Mi z córka z tego chińskiego kalendarza wychodził syn a mam córeczkę, teraz te syn wychodzi zobaczymy. Dla mnie nieważna płeć, ale mężowi zależy na synku, choć mówi ze czuje ze będzie druga coreczka, z córka ma super kontakt świata po za nią niewidzi ;)

To tak jak mój, córka to jego oczko w głowie, a jeszcze teraz gdy prawie całkiem przejął opiekę nad nią to już w ogóle, mają taki kontakt, że aż im zazdroszczę. Uwielbia ja, zresztą marzył o córeczce, pamiętam jak się dowiedzieliśmy że to córka. Niby mówił, że najważniejsze że zdrowe, ale widziałam że się prawie nad ziemią unosi że szczęścia :D
Teraz no mówił coś o synu, ale w sumie nie wiem czy ma jakieś duże parcie, myślę że z córeczki też by się ucieszył :)

@szarotka27 mam pytanie Ty miałaś jakieś wskazanie do usg piersi ? czy to w ciąży się normalnie robi ?

Powinno się zrobić profilaktycznie, ja robię raz w roku. W pierwszej ciąży robiłam jakoś w 7 tygodniu, teraz robiłam miesiąc przed tym jak zaszłam w ciążę, więc już nie muszę.
No i 3 miesiące po zakończeniu karmienia piersią należy zrobić

Powinno się zrobić profilaktycznie, ja robię raz w roku. W pierwszej ciąży robiłam jakoś w 7 tygodniu, teraz robiłam miesiąc przed tym jak zaszłam w ciążę, więc już nie muszę.
No i 3 miesiące po zakończeniu karmienia piersią należy zrobić

Dziękuje za odpowiedź ☺ powiem szczerze że pierwszy raz się z tym spotykam i jestem w szoku bo nigdy nikt mi o tym nie mówił. u mnie zawsze samobadanie piersi sugerowali. jutro zapytam lekarza ☺

Dziękuje za odpowiedź ☺ powiem szczerze że pierwszy raz się z tym spotykam i jestem w szoku bo nigdy nikt mi o tym nie mówił. u mnie zawsze samobadanie piersi sugerowali. jutro zapytam lekarza ☺

Kurcze to jest właśnie straszne :( że mimo bębnienia o profilaktyce itd, mimo tylu kampanii społecznych o chorobach kobiecych, nadal są lekarze, którzy nie zlecają podstawowych badań :( cytologia, USG piersi, USG transvaginalne (macica, jajniki, etc.) to są badania, które minimum raz w roku powinna wykonać kobieta, która współżyje.

Cześć dziewczyny ja właśnie się dowiedziałam że moje pierwsze usg będę miała 23 czerwca więc trochę czekania.

W UK straszny upał chyba ze 30° w słońcu moja mała chora ma bardzo wysoką gorączkę od przedwczoraj dzisiejszą noc miałyśmy koszmarna prawie w ogóle nie spałam jestem nie do życia nie mówiąc o małej musi siedzieć w domu mimo że taka piękna pogoda.

reklama
@Lake882
@mamaincogito

U mnie dziewczyny jest trochę inna sytuacja z tym USG piersi. 1,5 roku temu wymacałam sobie dość duże coś i od tamtej pory jestem pod stałą obserwacją i muszę biegać na kontrole. Jak byłam u mojej pani doktor to prosiła żebym zrobiła świeże, bo zbliża się czas kolejnej kontroli i dobrze byłoby żeby zobaczyła wyniki na kolejnej wizycie. Dlatego ja chodziłam co 3 miesiące początkowo, teraz co rok na USG. Z tego co wiem przy zajściu w ciążę lekarz też powinien obejrzeć piersi, nie wiem jak z koniecznością USG.

U mnie dziś deszcz od rana, niebo zachmurzone chociaż słońce też się przebijało. Rano było kilka grzmotów słychać, a teraz się robi ciemno, parno i chyba burza się zbliża.

Do góry