reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
reklama
U nas jest publiczne przedszkole ale żłobek chyba nie. Niestety umowę mialam na 5 lat i jak wrócę liczę ze mi przedłuża. Nie mogę iść na wychowawczy

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu
Tylko, że przedszkole to dopiero od 2,5-3 lat. A macierzynski masz rok, więc albo prywatny żłobek albo niania

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Jeśli chcesz zapisać do publicznego żłobka to polecam to zrobić od razu po otrzymaniu PESEL.
Ja męża z porodówki wysyłam od razu do USC a potem do żłobków :D wnioski mu w szpitalu wypełnię jeszcze [emoji23][emoji23][emoji23]

Do przedszkoli też tyle Wcześniej się zapisujecie?

1502192365-aaaaaa.png
hehe

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu

Do przedszkoli też tyle Wcześniej się zapisujecie?
Tego nie wiem, bo mam 500 od domu przedszkole prywatne tylko 100 zł drozsze od państwowego, więc tutaj będą chodzić. Nieintreresowalam się przedszkolami panstwowymi, ale wiem że w tym roku była jakaś masakra, mnóstwo 3-latkow, które teoretycznie powinny się dostać nie dostało się nigdzie... Prywatne przedszkola też przepełnione.
Zresztą po naszym żłobku widzę nawet, najpierw był jeden oddział miejscowość obok, później otworzyli drugi oddział w kolejnej miejscowości, a w kwietniu podzielili dzieci na dwie grupy i obie są pełne, tj. 16 dzieci w grupie.

Wygląda na to, że będę miała synka, (juz mam córeczkę, która cieszy sie bardzo ,że będzie braciszek), termin porodu 13.01.2018. :)

Dziewczyny, piszę bo od jakiegoś tygodnia czuję, że oszaleję.

W usg genetycznym wszystko ok12t2d, dzidzia ciut wieksza bo wedlug USG 12t4d. NT : 1.5 mm; CRL:61mm,
test pappa już gorzej. wolne beta 1,14 Mom, Pappa 0.353 MoM. Teoretycznie tylko białko pappa zaniżone.
z racji wieku (33lata) ryzyko podstawowe1:351, skorygowane 1:382.
Jak otrzymałam wyniki to stwierdziłam: "szkoda, że nie mnejsze ryzyko ale tragedii nie ma". Dopiero tydzien temu na wizycie u ginekologa on zaczął drążyć temat tych badań. nastraszył mnie przeogromnie. wczoraj poszłam na usg (17t2d) wiec niezawiele jeszcze bylo widac, i znów mnie lekarz nastraszył. nasłuchałam się , że są wady przy jednym markerze a nawet braku markerów i te wyniki nieciekawe mi z Pappa wyszły więc on by zrobił dodatkowe badania. Ja amniopunkcji sie boje, ryzyko mam mniejsze niż ryzyko poronienia więc zdecydowałam sie na Nifty.
Ale jestem wściekła bo to przerażenie i stres, które zasiali we mnie lekarze jest ostatnią rzeczą jakiej ciężarna potrzebuje. Logika mi podpowiada,że szansa choroby u dzieciątka jest faktycznie bardzo niska (z testu pappa 0.26% ) ale w praktyce jestem rozstrzęsiona na maksa.
Może nawet jeszcze dzis uda mi sie zrobić NIFTY lub jutro. chociaż większość opini genetyków jak wyczytałam jest ze przy niskim Pappa jedynie nie ma sie co martwić a ja umieram ze strachu.
Potrzebuje się wygadać więc z góry przepraszam, że wam truje :p Staram się wyciszyć i cieszyć ciążą ;)

Tego nie wiem, bo mam 500 od domu przedszkole prywatne tylko 100 zł drozsze od państwowego, więc tutaj będą chodzić. Nieintreresowalam się przedszkolami panstwowymi, ale wiem że w tym roku była jakaś masakra, mnóstwo 3-latkow, które teoretycznie powinny się dostać nie dostało się nigdzie... Prywatne przedszkola też przepełnione.
Zresztą po naszym żłobku widzę nawet, najpierw był jeden oddział miejscowość obok, później otworzyli drugi oddział w kolejnej miejscowości, a w kwietniu podzielili dzieci na dwie grupy i obie są pełne, tj. 16 dzieci w grupie.

U nas w Przedszkolach prawie wszystkich poptwierali dodatkowe Oddziały

reklama
Wygląda na to, że będę miała synka, (juz mam córeczkę, która cieszy sie bardzo ,że będzie braciszek), termin porodu 13.01.2018. :)

Dziewczyny, piszę bo od jakiegoś tygodnia czuję, że oszaleję.

W usg genetycznym wszystko ok12t2d, dzidzia ciut wieksza bo wedlug USG 12t4d. NT : 1.5 mm; CRL:61mm,
test pappa już gorzej. wolne beta 1,14 Mom, Pappa 0.353 MoM. Teoretycznie tylko białko pappa zaniżone.
z racji wieku (33lata) ryzyko podstawowe1:351, skorygowane 1:382.
Jak otrzymałam wyniki to stwierdziłam: "szkoda, że nie mnejsze ryzyko ale tragedii nie ma". Dopiero tydzien temu na wizycie u ginekologa on zaczął drążyć temat tych badań. nastraszył mnie przeogromnie. wczoraj poszłam na usg (17t2d) wiec niezawiele jeszcze bylo widac, i znów mnie lekarz nastraszył. nasłuchałam się , że są wady przy jednym markerze a nawet braku markerów i te wyniki nieciekawe mi z Pappa wyszły więc on by zrobił dodatkowe badania. Ja amniopunkcji sie boje, ryzyko mam mniejsze niż ryzyko poronienia więc zdecydowałam sie na Nifty.
Ale jestem wściekła bo to przerażenie i stres, które zasiali we mnie lekarze jest ostatnią rzeczą jakiej ciężarna potrzebuje. Logika mi podpowiada,że szansa choroby u dzieciątka jest faktycznie bardzo niska (z testu pappa 0.26% ) ale w praktyce jestem rozstrzęsiona na maksa.
Może nawet jeszcze dzis uda mi sie zrobić NIFTY lub jutro. chociaż większość opini genetyków jak wyczytałam jest ze przy niskim Pappa jedynie nie ma sie co martwić a ja umieram ze strachu.
Potrzebuje się wygadać więc z góry przepraszam, że wam truje [emoji14] Staram się wyciszyć i cieszyć ciążą ;)
Znajoma miała amniopunkcje i dzidziuś urodził się zdrowy, ma już 2 lata

Do góry