reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

To zależy co lubisz:) Ja ostatnio robiłam łososia w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym, proste, bo się samo robi w piekarniku. Jak mam lenia to robię naleśniki z białym serem albo z żółtym serem i parówką. A jak mam jeszcze większego lenia to robię makaron z jakimś włoskim sosem. Z takich typowo polskich dań to polecam polędwiczki z pieczarkami w sosie śmietanowym z estragonem (+ kluski śląskie), taki rondel mam na dwa dni. Kurcze ja o gotowaniu to mogłabym pisać i pisać, także nie prowokujcie:)
podeślij przepis na łososia :)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Co robicie na obiady?? Dajcie pomysł
Bo mi juz wszystko obżydlo
A kurczak to na sama mysl mnie mdli
Ostatnio mieliśmy gulasz, teraz ogórkowa
I nie wiem co dalej

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jak mamy wszystkiego dość to w ruch ida pierogi i nalesniki albo makaron/ksza gryczana z bialym serem (I skwarkimi jak ktoś lubi)a ja polecam pieczona wolowine albo steki wolowe.
Makaron z sosem carbonara, bolonaise, kremowo pomidorowym. Jajko sadzone z ziemniakami I brokulem.
Jak sie przeprosisz z kurczakiem to moge dac kilka sugestii.
Makaron ze szpinakiem I pieczarkami (kupuje mrozony ale mysle ze da sie zrobic w domu)

Hej,
Popołudnie już dużo lepsze. Przemyślałam sobie wszystko, stwierdziłam że mam wspaniałe dziecko a jego bunt to kolejny etap rozwoju z którego powinnam być dumna :p, wzięłam go na rower i wypasiony plac zabaw i było fajnie.

Martyna a podmywasz się dokładnie przed pobraniem moczu i nie trzymasz go później zbyt długo przed oddaniem? WIem że to głupio brzmi, ale ja np w pierwszej ciąży jakoś nie pomyślałam że to takie ważne i też mi wyszły liczne bakterie, a posiew ok. Dopiero jak przeczytałam dokładną instrukcję pobrania próbki moczu na badanie to się walnęłam w głowe... :p

MiMeMi, lęk separacyjny myślałam że już mamy za sobą, ale faktycznie co jakiś czas mu się wraca. Ogólnie on jest bardzo do mnie przywiązany, to fakt. Gratuluję wizyty :) dobrze, że nie martwisz się na zapas, trzymam kciuki.

Maryqska, nie wymagaj od siebie za dużo. Pracujesz, masz dziecko i dom na głowie, a przede wszystkim cały czas tworzysz nowego człowieka! To normalne że nie masz siły wieczorem :)
Co do obiadów, to właśnie u nas dzisiaj była pizza na mące ryżowej. Jak nie mam pomysłu to robię spaghetti z suszonymi pomidorami, cukinią i parmezanem, lub ze szpinakiem, tuńczykiem i śmietaną, lub z grzybkami na winie i ze śmietaną. Albo kaszę jaglaną z pieczarkami, porem, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Albo jakieś zapiekanki - na spód podgotowany makaron lub ziemniaki w talarki, później to co akurat znajdę w lodówce :p i wszystko polewam sosem beszamelowym i posypuję tartym serem. A jak chcę coś co się samo zrobi to świeża ryba (pstrąg, łosoś itp) z masłem, czosnkiem, cytryną i przyprawami i do piekarnika. Do tego ryż lub ziemniaki z piekarnika (robią się same razem z rybą :p). A jak chce mi się gotować ale nie mam pomysłu to wchodzę na Jadłonomię i szukam inspiracji wśród nowych sezonowych przepisów :) Dobra tyle, bo też mogłabym pisać i pisać :p

Z jedzeniem to juz w tamtym tygodniu były pierogi, kasza co drugi dzien
Moze faktycznie naleśniki zrobię na piątek
A na weekend cos na dwa dni
Musze gotować na dwa dni inaczej nie wyrobie

No i ostatnio mysle bardziej tak co przygotować wieczorem, zeby było na drugi dzien,
Zupę wczoraj ugotowałam, zeby dzis ranek miec wolny, choc piekłam, a zaraz do pracy;
Jutro rano lekarz, pózniej centrum nauki i zakupy ufff nie mysle o tym nawet

Aniay a jak robisz carbonare? Ostatnio mam właśnie ochotę na taką dobrą a jak zamówiłam na dowóz to mi przywieźli makaron z sadzonym jajkiem masakra

No i w końcu co u nas.
Młoda ma prawie 450 gram. Wszystkie wymiary adekwatne do wieku (nawet termin porodu zgodny z OM ;-)). Za 3 tygodnie mamy jeszcze echo serduszka. Jest podejrzenie, że jest malutka dziurka, ale jeszcze nic pewnego. Narazie nie zaprzątam sobie tym głowy, żeby się nie denerwować. Badanie trwało ok 40 minut i lekarz dokładnie opisywał co sprawdza i mierzy.
No i drugi lekarz zaleca cc. Blizna nie zmierzona, bo trzeba mieć pełny pęcherz. Ale ryzyko z blizną jest dopiero na końcówce ciąży, więc teraz nie mierzą.
Miłego wieczoru

MiMeMi gratuluję córeczki [emoji4] na tym etapie wiele rzeczy moze wyglądać na podejrzane a to jeszcze samo moze się wchłonąć w życiu płodowym. Wczoraj to tez mówił mi lekarz. Na polowkowym wskazano na pielektazję u mojego maluszka a wczoraj, juz po 3 tyg, nie było po niej śladu i lekarz kazał mi ten termin zapomnieć. Trzymam kciuki ,jesli nawet ta dziurka faktycznie jest, zeby się zasklepiła i tak, jak piszesz, absolutnie nie ma sensu się tym teraz przejmować ale cieszyć ze mała ładnie rośnie [emoji4]

reklama
Do góry