reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

To zależy co lubisz:) Ja ostatnio robiłam łososia w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym, proste, bo się samo robi w piekarniku. Jak mam lenia to robię naleśniki z białym serem albo z żółtym serem i parówką. A jak mam jeszcze większego lenia to robię makaron z jakimś włoskim sosem. Z takich typowo polskich dań to polecam polędwiczki z pieczarkami w sosie śmietanowym z estragonem (+ kluski śląskie), taki rondel mam na dwa dni. Kurcze ja o gotowaniu to mogłabym pisać i pisać, także nie prowokujcie:)
podeślij przepis na łososia :)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Co robicie na obiady?? Dajcie pomysł
Bo mi juz wszystko obżydlo
A kurczak to na sama mysl mnie mdli
Ostatnio mieliśmy gulasz, teraz ogórkowa
I nie wiem co dalej

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jak mamy wszystkiego dość to w ruch ida pierogi i nalesniki albo makaron/ksza gryczana z bialym serem (I skwarkimi jak ktoś lubi)a ja polecam pieczona wolowine albo steki wolowe.
Makaron z sosem carbonara, bolonaise, kremowo pomidorowym. Jajko sadzone z ziemniakami I brokulem.
Jak sie przeprosisz z kurczakiem to moge dac kilka sugestii.
Makaron ze szpinakiem I pieczarkami (kupuje mrozony ale mysle ze da sie zrobic w domu)

Hej,
Popołudnie już dużo lepsze. Przemyślałam sobie wszystko, stwierdziłam że mam wspaniałe dziecko a jego bunt to kolejny etap rozwoju z którego powinnam być dumna :p, wzięłam go na rower i wypasiony plac zabaw i było fajnie.

Martyna a podmywasz się dokładnie przed pobraniem moczu i nie trzymasz go później zbyt długo przed oddaniem? WIem że to głupio brzmi, ale ja np w pierwszej ciąży jakoś nie pomyślałam że to takie ważne i też mi wyszły liczne bakterie, a posiew ok. Dopiero jak przeczytałam dokładną instrukcję pobrania próbki moczu na badanie to się walnęłam w głowe... :p

MiMeMi, lęk separacyjny myślałam że już mamy za sobą, ale faktycznie co jakiś czas mu się wraca. Ogólnie on jest bardzo do mnie przywiązany, to fakt. Gratuluję wizyty :) dobrze, że nie martwisz się na zapas, trzymam kciuki.

Maryqska, nie wymagaj od siebie za dużo. Pracujesz, masz dziecko i dom na głowie, a przede wszystkim cały czas tworzysz nowego człowieka! To normalne że nie masz siły wieczorem :)
Co do obiadów, to właśnie u nas dzisiaj była pizza na mące ryżowej. Jak nie mam pomysłu to robię spaghetti z suszonymi pomidorami, cukinią i parmezanem, lub ze szpinakiem, tuńczykiem i śmietaną, lub z grzybkami na winie i ze śmietaną. Albo kaszę jaglaną z pieczarkami, porem, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Albo jakieś zapiekanki - na spód podgotowany makaron lub ziemniaki w talarki, później to co akurat znajdę w lodówce :p i wszystko polewam sosem beszamelowym i posypuję tartym serem. A jak chcę coś co się samo zrobi to świeża ryba (pstrąg, łosoś itp) z masłem, czosnkiem, cytryną i przyprawami i do piekarnika. Do tego ryż lub ziemniaki z piekarnika (robią się same razem z rybą :p). A jak chce mi się gotować ale nie mam pomysłu to wchodzę na Jadłonomię i szukam inspiracji wśród nowych sezonowych przepisów :) Dobra tyle, bo też mogłabym pisać i pisać :p

Z jedzeniem to juz w tamtym tygodniu były pierogi, kasza co drugi dzien
Moze faktycznie naleśniki zrobię na piątek
A na weekend cos na dwa dni
Musze gotować na dwa dni inaczej nie wyrobie

No i ostatnio mysle bardziej tak co przygotować wieczorem, zeby było na drugi dzien,
Zupę wczoraj ugotowałam, zeby dzis ranek miec wolny, choc piekłam, a zaraz do pracy;
Jutro rano lekarz, pózniej centrum nauki i zakupy ufff nie mysle o tym nawet

Aniay a jak robisz carbonare? Ostatnio mam właśnie ochotę na taką dobrą a jak zamówiłam na dowóz to mi przywieźli makaron z sadzonym jajkiem masakra

No i w końcu co u nas.
Młoda ma prawie 450 gram. Wszystkie wymiary adekwatne do wieku (nawet termin porodu zgodny z OM ;-)). Za 3 tygodnie mamy jeszcze echo serduszka. Jest podejrzenie, że jest malutka dziurka, ale jeszcze nic pewnego. Narazie nie zaprzątam sobie tym głowy, żeby się nie denerwować. Badanie trwało ok 40 minut i lekarz dokładnie opisywał co sprawdza i mierzy.
No i drugi lekarz zaleca cc. Blizna nie zmierzona, bo trzeba mieć pełny pęcherz. Ale ryzyko z blizną jest dopiero na końcówce ciąży, więc teraz nie mierzą.
Miłego wieczoru

MiMeMi gratuluję córeczki [emoji4] na tym etapie wiele rzeczy moze wyglądać na podejrzane a to jeszcze samo moze się wchłonąć w życiu płodowym. Wczoraj to tez mówił mi lekarz. Na polowkowym wskazano na pielektazję u mojego maluszka a wczoraj, juz po 3 tyg, nie było po niej śladu i lekarz kazał mi ten termin zapomnieć. Trzymam kciuki ,jesli nawet ta dziurka faktycznie jest, zeby się zasklepiła i tak, jak piszesz, absolutnie nie ma sensu się tym teraz przejmować ale cieszyć ze mała ładnie rośnie [emoji4]

reklama
Do góry