reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

W uk do 12 tygodnia to nie ciaza. Oni daja naturze wolna reke i nic nie robia. Znaczy usg mi robili jak prosilam ale lekow zadnych. Teraz jak bylam na usg w 13tc wczoraj to mi lekarz powoedziala ze od tego momemtu jak by sie cos dzialo to juz dadza hormon....

Napisane na SM-T310 w aplikacji Forum BabyBoom
Dziwne podejście mają w UK... Nie rozumiem go. Aborcja jest legalna, skoro do 12 tyg to nie ciąża?
I czy ciąża w rodzinie królewskiej też jest olewana do 12 tygodnia?
[emoji15]

Napisane na D2203 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Anulka fajnie że amnio już z głowy, dzielna dziewczyna jesteś;)
Danutka, mnie to męczy od 3 dni, oprócz szumu te uszy są jakby zatkane, mam wrażenie też zatkanego nosa. Zmierzyłam ciśnienie i okazało się, że mam 87/ 67 i wysoki puls 92. u mnie też brzuszek coraz większy i częściej czuję dzidzię:)
Aniay śliczny kolor auta, widać że jest zadbane, na pewno dobrze posłuży. Kiedy mieliśmy fiacika nazywaliśmy go pieszczotliwie pchełką, fajnie, że zostawiliście swoją perełkę.

Ciągnięcie w pachwinach i kłucie przy jajnikach to więzadła - cóż brzuszek rośnie:D
Dzięki,bo już się wystraszylam :-( chyba ta pogoda nas męczy...

Ale szalejecie z postami. Ledwo nadrobiłam :p
Witam nowe styczniowe mamusie ;)
Anula super że już po wszystkim. Teraz odpoczywaj sobie :) jesteś dzielna mamuśka ;)
Co do badań to ja co miesiąc mam morfologię i mocz. Dodatkowo jeszcze glukozę bo za pierwszym razem miałam w górnej granicy :/
Mnie też okropnoe bolą pachwiny :/ wieczorem nie mogę nawet nogi unieść do góry. Nawet przekręcenia się na drugi bok to nie lada wyczyn. W dodatku nadal nie mogę jeść. Jeśli już coś zjem to albo męczą mnie później nudności albo zgaga. Dużo gorzej przechodzę drugą ciążę :/
Aniay super autko ;) oby jak najdłużej służyło :)

I ja witam nowe mamcie :)
Po dzisiejszej przejażdżce rowerowej naszła mnie taka refleksja, że chyba żadne zwierzęta nie wkurzają mnie tak bardzo jak psy. To nam wylezie jakiś wielki na drogę leśną, stoi i patrzy. I nie wiadomo czy niegroźny czy groźny i komuś uciekł... czy jechać/iść dalej czy wiać... jak jestem sama z dzieckiem to oczywiście w tył zwrot i koniec spaceru. Innym razem jadę rowerem a tu mnie jakiś mały kundel goni i łapie za buty bo durny właściciel uważa, że jest niegroźny więc niech se lata po ulicy. Innym znów razem idziemy uliczką, gdzie co dom to pies, no jazgot nie z tej ziemi. Masakra, jak ludzie mogą to znosić dzień w dzień. Wiem że pewnie większość z Was się ze mną nie zgodzi, ale w życiu nikt by mnie nie przekonał do posiadania psa (mimo że kocham zwierzęta!).

MamaAnia za rozstępy odpowiedzialne są geny. Olejkami możesz troche pomóc, ale jeśli masz je mieć to będziesz mieć i nic na to nie poradzisz. Trzeba zaakceptować i pokochać :)

@malina4444 lo matko, promieniowanie kosmiczne? W życiu bym na to nie wpadła :p na szczęście najdłużej w ciąży leciałam chyba 8h.

@aniay jaram się odkryciem oznaczania :D

@katem86 dyskusja była momentami burzliwa ;) ale nie martw się, żadnych hejtów tu nie ma :) jak chcesz poczytac to ok 253 strony to sie zaczęło ;)

A jeszcze jak coś - fajna zupka :) Link do: Chowder kukurydziany

Dziewczyny a powiedzcie mi.... tylko bez hejtu jezeli moge prosic. Czy ktoras z was jest przeciwniczka karmienia piersia? Ja z synem mialam bardzo trudny poczatek karmienia plus depresja poporodowa i teraz nie wyobrazam sobie karmic piersia. Nikt mnie do tego nie przekona bo jak o tym pomysle to mam mdlosci.... kazdy mnie za to neguje itd... ale moze jest ktos kto ma takie samo podejscie? Tylko mnje nie dobijajcie ze jestem potworem itp.... plizzz

Nie denerwuj się, ja tez nie chce piersia karmic. Wczesniej str 255 od mojego postu byl poruszany ten wątek.:oops:

@Anula0000 dobrze, ze juz po wszystkim. Oszczedzaj sie. Brzuch moze bolec tez z nerwow a nie od badania. Postaraj sie zrelaksowac. Ja przy amnio nie mialam znieczulenia.

Ostatnia edycja:
Anula dobrze, ze juz po. Teraz sie oszczędzaj i czekaj na same dobre wieści :*

Katem86 ja tez raczej nie bede karmić w pierwszej ciazy bardzo chciałam i mi nie wyszło, kosztowało mnie to duzo nerwów, stresu, płaczu i nie wiem czy chce drugi raz to przechodzić, no to i tak super ze powiedzieli Ci, ze juz cos podadzą bo mnie poinformowali, ze jak krwiak pęknie przed 20tc to zanim fo szpitala mam jechać do GP po skierowanie bo inaczej bede musiała siedzieć i czekać na emergency

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Temat o karmieniu znalazla i poczytalam. Teraz wiem ze nie jestem sama ale tez spotkalam sie z ocenianiem i to ostrym osob takich jak ja.... ja sie caly czas waham bo w moim otoczeniu ludzie baardzo naciskaja i oceniaja. Ale czy warto fundowac sobie koszmar jakim dla mnie jest kp, czy lepiej byc szczesliwa mama i karmic butelka.... czy rzeczywiscie dziecko wymaga od nas az tak duzego poswiecenia zeby cierpiec psyhicznie tylko po to zeby karmic.... tu mam caly czas dylemat....

@olivka85 , a Ty dlaczego robilas amnio?
Brat rodzony mojej mamy ma ZD, dostalam skierowanie na kariotyp plodu, potem NT wyszlo mi 2.7 i od razu mialam skierowanie na amnio w Orlowskim na nfz. W pierwszej ciazy. W tej ani kariotypu ani amnio nie kazali mi robic.
Temat o karmieniu znalazla i poczytalam. Teraz wiem ze nie jestem sama ale tez spotkalam sie z ocenianiem i to ostrym osob takich jak ja.... ja sie caly czas waham bo w moim otoczeniu ludzie baardzo naciskaja i oceniaja. Ale czy warto fundowac sobie koszmar jakim dla mnie jest kp, czy lepiej byc szczesliwa mama i karmic butelka.... czy rzeczywiscie dziecko wymaga od nas az tak duzego poswiecenia zeby cierpiec psyhicznie tylko po to zeby karmic.... tu mam caly czas dylemat....

A co Ty sie przejmujesz co ludzie powiedza? Jak przez to kp masz ryczec po nocach wyrzywac sie na bliskich i dzieciak ma byc nerwowy to sobie to daruj mamy 21 wiek i taki wynalazek jak mm, zeby bylo nam lzej. Wystarczy, ze 9mcy nosimy to dziecko, szaleja w nas hormony, musimy przezyc porod. Bez przesady jak mm ma pomoc w dojsciu do siebie to nie ma w tym nic zlego.

reklama
Dziwne podejście mają w UK... Nie rozumiem go. Aborcja jest legalna, skoro do 12 tyg to nie ciąża?
I czy ciąża w rodzinie królewskiej też jest olewana do 12 tygodnia?
[emoji15]

Aborcja jest tutaj legalna. Do 9 tygodnia Ciąża to nie dziecko, do 12tego tygodnia raczej nie ma żadnych przeciwskazań, a w skrajnych przypadkach aborcja może być przeprowadzona do 24 tygodnia ciąży. (Np jeśli dziecko może mieć poważne wady wrodzone które uniemożliwią mu życie)
Szczerze, cieszcie się że w Polsce jest nielegalna, bo też do 12 tego tygodnia lekarze nie traktowali by ciąży serio.
A jak się ma osobistego lekarza to już co innego pewnie.
Przykre ale prawdziwe.

Do góry