reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
Paraplu to pewnie rozciagajaca sie macica

Ja wszystkie badania (usg genetyczne + test z krwi) robilam w pierwszej ciazy I teraz tez bede robic. Medycyna idzie do przodu I mysle ze mamy szczescie ze mozemy z tego korzystac, w przeciwienstwie do naszych mam.

Ja też miałam badania genetyczne w pierwszej ciąży. Teraz też idziemy. Wolę wiedzieć. Poza tym gdyby trzeba było wykonać operację wewnatrzmaciczną, to już wiedzialabym wcześniej.

Mnie nic nie kłuje, czasem jakieś ciągnięcie i tyle.
Wieczorem za to mam gorący brzucho... Dziwne...

Napisane na D2203 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny na stronie Łubinowej są fajnie opisane badania prenatalne/genetyczne, bo to jedno i to samo. W każdym trymestrze sprawdza się co innego.
Moim zdaniem warto je robić, bo raz niektóre wady można już zacząć leczyć w łonie matki, dwa w razie potrzeby wybrać szpital, gdzie będą wiedzieć jak się zająć noworodkiem z daną wadą.
W pierwszym trymestrze wyklucza się trisomię genetyczną, stąd dodatkowy test z krwi. W pozostałych to tylko dokładne badanie USG.
Ja niestety wczoraj zgłębiałam zakamarki wc i czułam się cały wieczór i noc jak zombi...

reklama
Lekarz musi mieć specjalny certyfikat do badań prenatalnych i bardzo dużo zależy od sprzętu. W tej ciąży chodzę do lekarza nfz, ale od razu mi mówił, że prenatalne mam zrobić na dobrym sprzęcie i dał wykaz miejsc :)

Do góry