reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

Dzień Dobry kochane!

Uf... ale Adrian załatwił mi poranek... od 4.30 męczył się z kupą której nie robił od 3 dni - tak jak wspominałam na rozszerzaniu diety zatkał się po marchewce.... Od 3 dni karmiłam go jabłuszkiem i gruszką żeby go pogoniło i dzisiaj z lekką pomocą POSZŁO! Delikatnie mówiąc zas%ał się po pachy no ale od razu inne dziecko :-)

Teraz przez najbliższe dni będę dawała mu owocki żeby tam praca jelitek się unormowała i spróbujemy z lekką zupką...

Ania możesz wziąć coś na ibuprofenie. Jak mnie ząb bolał to Apap nic a nicnie działał i dowiedziałam się od pediatry że mogę wziąć ibuprofen.

Anbas
powodzenia na szczepieniu! I zazdroszczę spania... Adrian do teraz budzi się minimum 3 razy...

Malinka oj ja mam tak prawie codziennie.... Adrian uwielbia się drzeć bez większego powodu... znaczy ma powód... chce na ręce albo nawet więcej... do chusty...

Dona Adrian waży nieco ponad 6kg i już mi wypadł z siatki centylowej! :-D Jest poniżej 3 centyla...

Jaguś możesz po prostu go turlać - najlepiej za bioderka bo wtedy musi tułowiem pracować. Ale te obroty są raczej przypadkowe u naszych dzieci... są jeszcze małe :-)One dopiero koło 7-8 miesiąca będą turlać się całkowicie świadomie, Teraz bardziej im po prostu tak wychodzi niechcący :-)

Sylka mam nadzieje że naprawisz szybko komputer :-)

Marika i jak mała po tyh antybiotykach? Dodaly cię dziewczyny na grupę?

Dzisiaj do mnie pewnie mama przyjedzie więc zapowiada się miły dzionek :-)

reklama
hej, hej JAk tam południe Polski leje ?? U nas tez dzisiaj zapowiadaja deszcz, poki co jeszcze go nie ma. Ja sie wyspalam, moje dziecko jakies koszmarki mialo bo płakalo przez sen. No i buntuje sie jak go wsadzam do gondolki, wczoraj musialam go az wziasc na rece, w jednej rece daleko go nie unioslam, druga pchalam wozek, w koncu nie dalam rady wsadzilam z powrotem i znow placz, jedynie jak spi to jest ok. Fifka wlasnie jesli chodzi o obroty to te z brzuszka na plecki sa nieswiaodme, tutaj dziala sila przeciazenia glowka jest ciezka jak sie zaczyna kolysac to przewroci i te swiadome beda jak piszesz 7-8 mscy. Natomiast z pleckow na brzuszek to 4-5 msc. Mi tak neurolog wlasnie mowila. Dzisiaj zakupki, odebrac brata ze szkoly i weekend. Maly chyba bujaczek rozwali tak sie rozbujal, ma balonika zawiazanego i do niego cieszy sie jak głupi do sera :-)

hej ale u nas pada

Jaguś nie wiem czy dobrze zrozumialam maleństwo nie odwraca sie na brzuszek? ja cwiczylam w taki sposob ze kladlam na plecy i rączke do gory powyzej 45stopni i nóżke podkulalam w kolanku i kulalam w ten sposob. tu znalazlam fajny filmik moze ci sie przyda cwiczenia obrotowe - YouTube

Sylka z tym ciągnięciem za rączki z lezenia do siadu to radze uważac bo mozna dziecku zrobic krzywdę. ja ze wzgl na nietryzmanie glowki nie moge wykonywac takich rzeczy

Marzus z tym polykaniem to nie pomogę, ale sprawdz jezyczek maluszka czy go trzyma u gory. moze cos nie tak ze śliniankami. mysle ze wizyta u neurologa nie zaszkodzi. my tez idziemy w lipcu. a z twojego opisu to bym powiedziala ze zabki idą. ael to pediatra chyba zauwazylby opuchniete dziąsełka. a to dla ciebie artykuł, myśle ze powinien cię uspokoic Ślinienie u dziecka - przyczyny nadmiernej produkcji śliny -Niemowlę - Rodzina - Polki.pl

annia wspolczuje bolu bo wiem o co chodzi, mnie tez ostatnio czesto glowa boli i nie iwem dlaczego. co do amolu to bym sie wstrzymala, w ciazy czytalam ze nie wolno ale w sumie nie pamietam czy ty karmisz piersia?

Ostatnia edycja:
Helol.

Ania mam nadzieje ze juz ci ten bol glowy minal i dzis posmigasz z Natka na dworku bo grzech tej pogody nie wykorzystac hihi :)

Dona dzieki za filmik tez sie nam przyda. Co prawda nie zamierzam panikowac z tym ze mala sie nie obraca jeszcze ale cwiczenia dobrze jest znac :)

Dziewczyny mam pytanko. Czy ktores z waszych malenstw tez tak ma...bo nie wiem czy to przez skok czy może co innego. Otóż od kilku dni Emma macha tak rekami na przemian jakby kraulem plynela. I nie dziwilo by mnie to wcale sle ona czasem robi tak tez przez sen...Sni jej sie coś czy poprostu tak sie nerwy rozwijaja?
Od razu mi sie Niklasek Pustiszi przypomnial z tymi nóżkami. ..

A właśnie. Pustiszi jak tam Niklasek? Dalej taki ruchliwy na spaniu!

Donka ta do pozycji siedzacej jeszcze nie wolno,chodzilo mi bardziej o podciaganie za raczki tuz na podloga tak na kilka sekund , zeby cwiczyl miesnie glowki. Anbas moj nie macha podczas snu ale w nocy robil miny do placzu i tak szybko oddychal jakby mial jakis straszny sen.

A ja mam dosc swojej panny. Nie wiem wysiadam juz nerwowo czy co. Otwiera oczy to juz placz. Nic jej nie pasuje.
Leki ma bardzo gorzkie w tabletkach. Nie dosc ze trzeba dzielic na 1/3 to tozkruszyc i podac.
Na zakupach jakichkolwiek bylam tydzien temu w tamten piatek. Czasem mi ktos pieczywo podrzuci. Nawet nie wiedzialam, ze tak da sie przezyc. Wczoraj jadlam caly dzien chleb z pieczonym schabem. Poprzedni dzien tez tylko w obiad ziemniaki do tego. A cholera skad ta wysypka ????
Ostatnio tylko tym sie zywie. Jeszcze czasami kasze manna na wodzie z cukrem, bo mi slodkiego potwornie brakuje.
Nic mi z tej wizyty u lekarza bo dalej tak na prawde nic nie wiem. Dostalam tylko leki na refluks i zlekcewazenie jej alergi, wysypki i stanu skory

FIFKA tak dolaczylam, bylam tez wczoraj u p doktor polecanej ale w sumie na nic wizyta sie zdala. A antybiotyk, no miala przez ponad 3 tyg w formie zastrzykow. Ma teraz cos z watroba bo enzymy ma 3 krotnie podwyzszone

heloła!

Laurutek śpi. A mi z cyca cieknie. Lewego. Prawy ok.
Odżywam po wczorajszym dniu, kiedy to dziołcha darła się dzień cały. Nic nie pomagało, NIC! Ani magnesy lodówkowe czyli górale bez rąk i nóg, do których się szczerzy codziennie ani cyc!!! Czy to zęby? czy to skok? (na słowo skok już mi się agresywnie szczęki zaciskają same).
Wczoraj byłam u kardiologa, bo mi dalej serce pika jak klapa u śmietnika i potwierdził, nic się nie zmieniło mimo tabletek, dalej za dużo o 1 pik. Mam brać więcej tabletek...

Anbas - powodzenia na szczepieniu!!!!!!

Malinka - jezuniu, jak ja się ucieszyłam, ze u Ciebie też wycie (wiem, wiem chore to:). Bo ja naprawdę się zastanawiałam tak samo jak Ty, o co kaman!!!!!!!musimy chyba to przeczekać i tyle:(

Jaguś - co Ty! Laurencja się nie obraca ani na plecy ani na brzuch! sie Jej zdarzyło kiedyś, ale wyraźnie przez przypadek...

Dona - kciuki moooocno trzymam!

Ania - jak czerep? ciśnienie to czy zatoki czy co? apropos: jak słyszę czerep, to zawsze się mi kojarzy"na potęgę posępnego czerepu":)

Fifka - o rany, opis kupsztala Adrianowego, jako i Laurowego:) za każdym razem trza przebirać od stóp do głów. Chłopaki mi uciekają i prawie wymiotują i sama w tym gównie siedzę:)

Marika - jak czytam o Twej diecie to aż mi kanapka ugrzęzła w gardle i sie poczułam jak ostatnia świnia, że wszystko mogę jeść...dzielna jesteś jak nie wiem!

zaraz mi cyca urwie, ałacia! niechaj wstanie brzdącówa!

Ostatnia edycja:
Dzień doberek:)

Dona, właśnie o takie obracanie mi chodziło:) Dzięki za film:) Wiem że jest jeszcze czas i nie chcę małej poganiać, ale jak są jakieś sposoby by jej pomóc w formie zabawy to czemu nie:)

Sylka właśnie moja mała ma tak że strasznie odchyla główkę do tyłu, prawie że pod kątem prostym i tak jakby się w górę patrzyła;) Wygląda to trochę śmiesznie, ale może w ten sposób sama zacznie te obroty?

Fifka dobrze że Adriankowi ulżyło;-) Jak to moja mama mówi "był urobiony po pachy":-D Miłego dnia z mamą:)

Ania
kiedyś neurolog mi mówiła, że są osoby, na które w przypadku bólu głowy super działa paracetamol (a więc np. apap), a są takie, na które nie działa wcale i one mogą spróbować z ibupromem - ale podobno u niektórych po nim jeszcze ból głowy się nasila, więc trzeba uważać... Ja na szczęście należę do tej pierwszej grupy;-)

Anbas moja mała ostatnio też ciągle macha łapkami, dziś rano wyglądała jakby trenowała jakieś sztuki walki:-D

Marika bardzo współczuję i Tobie i Laurce... Mam nadzieję, że antybiotyki pomogą i lekarka trafiła z diagnozą:) Chociaż też wydaje mi się, że to mało prawdopodobne by mała nie miała alergii, ale skoro ta lekarka tak twierdzi to kto wie... Nie dziwię się, że masz mieszane uczucia.

Inomama dobrze wiedzieć, że nie tylko moja leży jak się ją położy i ani rusz - oczywiście za wyjątkiem obracania się wokół własnej osi;) A jak to jest mieć przepełnionego cyca już prawie nie pamiętam, bo Julka do takiej sytuacji po prostu nie pozwala dopuścić;-)

U nas noc jak zwykle ostatnimi czasy. Pobudki co 2 godziny, a po 3 musiałam już wziąć małą do siebie bo zdecydować się nie umie i co chwilę pluje smokiem a potem jest ryk, że go nie ma;-) Muszę się jakoś zmobilizować by ją jednak w łóżeczku zostawiać, ale w nocy mi to wsio jedno bo chce mi się spać;-)
Julka chyba dziś zaczęła zachwycać się swoim głosem, bo od rana tak piszczy, że nic innego w domu nie słychać;-) Ona ma z tego radochę jak nie wiem, a my z m momentami się zastanawiamy, czy ona się cieszy czy ma zamiar płakać;-) Wygląda też tak, jakby próbowała naśladować to jak ja do niej gugam, a wychodzi jej to przekomicznie:)

Dziś mam ambitny plan zrobić ciacho na sobotę i mam fajny przepis, wszystko super, ale chyba muszę udać się do Akuku na szkolenie z robienia biszkopta, bo z mojego nigdy zadowolona nie jestem:dry: Dziś wyszedł mi taki jakiś lichy, jakbym ilość składników zmniejszyła;-) Na szczęście m i teść są wszystkożerni, więc mogę eksperymentować;-)

Ostatnia edycja:
reklama
no i pada jednak. Jagus ja Ci moge podac przepis na biszkopt zawsze sie sprawdza. Biszkopt: 6 jajek 30dkg cukru 9dkg maki pszennej (9łyzek) 9dkg maki kartoflanej (5,5 łyzki) 2-3 łyzki kakao jesli ma byc ciemny 1 łyzeczka proszku do pieczenia troszeczke sody ubic piane z białek z cukrem , dodawac po woli po jednym zoltku, przesianna make z porszkiem i soda dodac i wymieszac delikatnie łyzka. Piec 180st ok.30min. Mozna zrobic z polowy skladnikow bo z 6 jajek wychodzi wysoki dobry jak trzeba przekroic. U mnie zapachy bo pieke muffinki jablkowo0marchewkowe, ulubione starszaka.

Do góry