reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2013 :))

reklama
Indziorka no chyba jednak przesadziłaś wczoraj:-p Zrób dziś dzień lenia i będzie dobrze. Końcówka zawsze jest męcząca. Ja już kiedyś pisałam, że ciąża powinna trwać 8 miesięcy, bo ten ostatni to już tylko na dobicie:eek: No i nie da się nie zauważyć, że większość z nas tutaj już ledwo ciągnie, więc ilekroć masz dość pocieszaj się, że jest nas więcej....wiem, że to kiepsko działa, kiedy by się chciało coś zrobić, a się nie da, ale mimo to nie daj się;-)

widzę,że dzisiaj nam humorki padły - głowa do góry! już jesteśmy bliżej końca:) wrzucam Wam piosenkę, która zawsze poprawia mi humor:)

Buzu Squat - Nasze Przebudzenie (dobra jakosc) - YouTube

Magda - super,że już znasz datę cc! zazdroszczę;) mam nadzieję,że i ja to jakoś ogarnę na kolejnej wizycie;)
Czarni - każdy ma prawo być zmęczony i zrobić sobie dzień lenia, a Ty szczególnie, bo ciągle coś robisz! więc dzisiaj leż i pachnij ;)
Biłka - dużo wody i odpoczynku, a będzie dobrze;)

Czarni pyta się o mierzenie brzucha, a ja chciałam zapytać o położną.tzn, taką co przychodzi po porodzie do nas. czy to jest konieczne? to jest jakiś nasz obowiązek, np. zeby dostać becikowe? że musi przyjśc? czy musi przyjść jeszcze przed porodem? gdzie mam to załatwić? szczerze mówiąc wolałabym,żeby nie przychodziła, ale jeśli jest to jakiś jeden z wymogów do becikowego, to trudno;) mam nadzieję,że któraś będzie coś wiedziała:)

Ja miałam mierzone na początku ciąży i wczoraj właśnie i przypomniało mi sie że kiedyś ten temat tu był poruszany ale nie chce mi sie szukać bo to by mi zajęło bardzo długo...

Czarni odnośnie pomiarów brzucha. W Uk jak już pewnie wiecie robi się tylko 2 razy usg w czasie całej ciąży.Ostatnie jest połówkowe. Później zaczynają mierzyć brzuch (położna to robi podczas wizyty). Mirzą od wysokości na jakiej jest dno macicy (czyli góra brzuszka), do spojenia łonowego. Ilość cm powinna odpowiadać tygodniowi ciąży. Jak są dużo odchylenia od tego, to kierują na dodatkowe usg. Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam:happy:

Marta u nas to jest konieczne jak rodziłam oliwke to przychodziła tylko raz zobaczyć dziecko a teraz niby co tydzień przez 6 tygodni przychodzi i do tego pielęgniarka środowiskowa 2 albo 3 razy będzie
To jest raczej na zasadzie czy dajesz sobie radę jakie posiadasz warunki w domu... A z becikowym to nie ma nic wspólnego...

Marta ja Ci napiszę, jak było u mnie kiedy Nela się urodziła w Pl. Do becikowego nic nie potrzebowaliśmy, że położna była. Pamiętam tylko, że kazali mi w szpitalu zgłosić, że dziecko się urodziło w swojej przychodni i po 3 tygodniach położna sama zapukała do drzwi. Popytała o samopoczucie, obejrzała maluszka, zapytała, czy mam pytania. Tylko tyle. Tak, czy siak narodziny dziecka muszą być zgłoszone w przychodni, więc może będzie tak, jak u mnie, że przyjdzie ot tak, bo w sumie, to jest to ich obowiązkiem. Najlepiej zapytaj w swojej przychodni:happy:

Indziorka uznałam, że z tym macierzyńskim poczekam do pierwszej wypłaty, czyli powinna być w piątek po Świętach. Jak nie wpłynie, to ich tam odwiedzę i dowiem się dokładnie co i jak.

Madzia to ciekawe jakie są te odchylenia. Bo wczoraj powiedziała 35 to dobrze a jeżeli ma odpowiadać tygodniami to jakieś 2 różnicy :-/ wiecie co już zaczynam nic nie rozumiemc...

reklama
hejka

Magda dziwne to jak dla mnie z tym SMP:eek:bo ty dłużej jeszcze na zwolnieniu niż ja byłaś, no i wydaje mi sie ze w tej samej kwocie miałaś wypłacane a skoro nie przekroczyło sie jakiejś tam kwoty to niby MA płacą, tak jest na stronie JC wypisane...
muuum to be tez bym sie na siostre wkurzyła, jak można coś za kogoś planować?? ech ludzie to czasem mają pomysły.... a ruszyć się z dzieckiem z domu to w końcu nie taka straszna sprawa...

ja dziś sie w nocy przebudziłam bo mnie skurcz trzymał:confused2:na szczęscie krótko i zmiana pozycji pomogła:) zaraz śmigamy z Konradem do przedszkola:)

Do góry