Jeżeli jest wielowadzie to ciąża powinna być legalnie usuwana - takie jest prawo - chociaż wszystko zależy od pacjentki!MamaAga myślę, że sens jest taki, że badania pozwalają wykryć wady które można leczyć (operować) jeszcze w łonie matki, rodzicom pozwalają albo na uspokojenie nerwów lub na przygotowanie się na opiekę nad chorym dzieciątkiem bo wiadomo, że ta jest trudniejsze. Ja wolałabym wiedzieć o ewentualnej chorobie dziecka (ale jak pisałam każda z nas jest inna) i przygotować się, aby po porodzie zająć się maleństwem jak najlepiej a nie dopiero przeżywać szok czy zaskoczenie.
reklama
Też jeździłam do specjalisty. Dwa razy zapłaciłam po 400 zł za USG genetyczne! Stres ogromny - chyba już się nie zdecyduje. Teraz USG genetyczne będzie mi robił mój gin. bo ma do tego sprzęt!
Specjalistą - podobno najlepszym w kraju jest Tomasz Roszkowski - przyjmuje w Warszawie na Saskiej Kępie! Będąc tam nasłuchałam się jakie to kobitki noszą chore dzieci a lekarz hmmm jeśli ktoś tam był to wie! Szkoda słów - rzeczowy i bardzo niemiły - no ale cóż przekazywać całe życie złe wiadomości - to na pewno zmienia człowieka. Ale podobno dobry w swoim fachu. U nas dzidziuś urodził się zdrowy. Teraz mam nadzieję że będzie tak samo - modlę się o to i wam dziewczyny życzę tego samego!
Specjalistą - podobno najlepszym w kraju jest Tomasz Roszkowski - przyjmuje w Warszawie na Saskiej Kępie! Będąc tam nasłuchałam się jakie to kobitki noszą chore dzieci a lekarz hmmm jeśli ktoś tam był to wie! Szkoda słów - rzeczowy i bardzo niemiły - no ale cóż przekazywać całe życie złe wiadomości - to na pewno zmienia człowieka. Ale podobno dobry w swoim fachu. U nas dzidziuś urodził się zdrowy. Teraz mam nadzieję że będzie tak samo - modlę się o to i wam dziewczyny życzę tego samego!
Witam wszystkie Styczniówki i dołączam się do Waszego grona. Termin porodu 30.01.2013. To będzie nasze pierwsze dzieciątko. Jak do tej pory czuję się dobrze, czasami męczą mnie nudności, wzdęcia i zaparcia ale jakoś sobie radzimy. Widziałam już dzieciątko na USG- cudowna chwila
Witaj monia168! Pisz, pisz ;-)
Abby dobrze że synek zdrowy. a te badania, no niestety, nie dają tak naprawdę żadnej pewności jak widać...
MAMAAGA4 decyzja należy do Was, musicie dobrze wszystko przemyśleć ;-)
ja dziś zakisiłam ogóry! na małosolne! ajjj aż się doczekać nie mogę, co prawda nie wiem czy przełknę ale już pachnie obłędnie więc mam nadzieje że przejdą bo kiszone nie idą... co za ciąża, normalnie czosnku nie mogę! ani zapachu ani smaku a dziś! jak obierałam to tak pachniało, normalnie miałam ochotę zjeść go! a koper! obłęd jakiś...
Abby dobrze że synek zdrowy. a te badania, no niestety, nie dają tak naprawdę żadnej pewności jak widać...
MAMAAGA4 decyzja należy do Was, musicie dobrze wszystko przemyśleć ;-)
ja dziś zakisiłam ogóry! na małosolne! ajjj aż się doczekać nie mogę, co prawda nie wiem czy przełknę ale już pachnie obłędnie więc mam nadzieje że przejdą bo kiszone nie idą... co za ciąża, normalnie czosnku nie mogę! ani zapachu ani smaku a dziś! jak obierałam to tak pachniało, normalnie miałam ochotę zjeść go! a koper! obłęd jakiś...
monika2222
Zaangażowana w BB
Witam się znowu . Długo mnie nie było bo tak naprawdę to nie bardzo mi się chce . Jakaś leniwa się zrobiłam, internetowo wchodzę tam, gdzie powinnam. Zaległości swoich nie nadrobię, więc od teraz postaram się być na bieżąco .
Ogólnie czuję się różnie- czasami wzdęcia dają porządnie o sobie znać, czasami jest wręcz idealnie . Spać mi się chce ciągle, jestem zmęczona i najlepiej nic bym nie robiła (oprócz spania oczywiście ))). A do pracy chodzić trzeba .
Tak teraz rozmawiacie o tych badaniach- mój lekarz na wizycie pytał o choroby genetyczne w najbliższej rodzinie. I w najbliższej nie mam, ale siostra cioteczna urodziła chłopca z zespołem downa i to mi nie wpadło do głowy na wizycie. Powiedzieć na kolejnej? Jest jakieś ryzyko???
Ogólnie czuję się różnie- czasami wzdęcia dają porządnie o sobie znać, czasami jest wręcz idealnie . Spać mi się chce ciągle, jestem zmęczona i najlepiej nic bym nie robiła (oprócz spania oczywiście ))). A do pracy chodzić trzeba .
Tak teraz rozmawiacie o tych badaniach- mój lekarz na wizycie pytał o choroby genetyczne w najbliższej rodzinie. I w najbliższej nie mam, ale siostra cioteczna urodziła chłopca z zespołem downa i to mi nie wpadło do głowy na wizycie. Powiedzieć na kolejnej? Jest jakieś ryzyko???
monika powiedzieć można ale to że zespół downa występuje w Twojej rodzinie chyba nie podnosi u Ciebie ryzyka, tak mi się wydaje, ale to lekarz rozwieje Twoje wątpliwości najlepiej
też mam lenia i śpiączkę-rozumiem Cię doskonale :-)
też mam lenia i śpiączkę-rozumiem Cię doskonale :-)
wikcia2007
Aktywna w BB
Dreszczyk ale narobiłaś mi smaku, ja jutro ogórki zakiszę już czuje ich smak mniam:-)
Mnie lekarz nie pytał o wady genetyczne w rodzinie. Wszystkie moje siostry maja zdrowe dzieci, no moja Wiki tez w zdrowa.
Mnie lekarz nie pytał o wady genetyczne w rodzinie. Wszystkie moje siostry maja zdrowe dzieci, no moja Wiki tez w zdrowa.
wikcia2007
Aktywna w BB
Właśnie widziałam :-) to dobrze mam nadzieje że wszystkie dotrwamy do końca szczęśliwie:-)
reklama