reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

ja sama brwi zrobię, ale nierówne wychodzą mi, a rzęsy ostatnio próbowałam sama i uznałam że nie będę ryzykować.
W listopadzie mam taką okazje, że chce to mieć zrobione dokładnie a nie na łapu capu

reklama
Ribi - no wiem, dlatego napisałam, że żadna filozofia:-) bo to trudne nie jest, ale nie kazdego stać na wizyty u kosmetyczki :-) każdy orze jak może :-)
Marze juz o tym rogalu od m-ca ale dopiero teraz moge sobie na niego pozwolić, uwielbiam mieć cos między nogami dotychczas kołdrę zwijałam a teraz będzie rogal i mąż kołdrę odzyska :p

Dziewczyny, dziekuje za troskę, leniu****e cały dzień i powiem Wam, że jest lepiej, nadal boli biodro z lewej strony, ale juz mogę chodzić!

Ostatnia edycja:
póki mój pracuje jest ok.
gorzej będzie w zimie jak spadnie śnieg, wtedy będziemy jak co roku mieć ciężko
ja dostaje 600zł co miesiąc i mam prawo sobie te 25 zł przeznaczyć na taki rarytas - to nie majątek ;-)
ale chętnie i tak się sama nauczę dokładniej robić hennę, żeby zaoszczędzić

no i siedzę sama, mój poszedł z kolegą się spotkać

a ja jutro chyba jadę do mamy na 2 dni
mój dojedzie do mnie w sobotę

Hej dziewczynki
to dopiero południe, a ja już mam dość.

Zaprowadziłam synia do przedszkola i udałam się w trasę po mieście. Załatwiłam kilka pomniejszych spraw jak np. zakupy, poczta itp., zajrzałam do swojego osobistego banku z pytaniem o kredyt na mieszkanie (niestety odpowiedź odmowna mam się dowiadywać w listopadzie :crazy:) no i zapisałam się w dwóch agencjach nieruchomości. Coś tam może dla mnie znajdą ale na oglądanie umówiłam się dopiero w przyszłym tygodniu. Niech mój mąż zjedzie do domu to powłóczy się się ze mną po tych mieszkaniach bo ja lekko mam już dosyć. W tym tygodniu załatwiłam remont auta, latam za mieszkaniem, kredytem, trochę chyba za dużo tych spraw na jedną głowę ciężarówki. Niech się facet poudziela.

U nas dziś zimnica potworna, tak przemarzłam, że siedzę opatulona w koc i piję już drugi kubek gorącej herbaty. :no:

sic popieram to co napisałam klaudoos. Jeżeli tylko możesz udzielić jakieś konkretnej rady to bardzo o nią prosimy.

Więdz radzę szczerze.
Zacznij od banku. Sprawdź zdolność. Bank ci i tak nie da 100% informacji czy dostaniesz kredyt, ale wstępną info powienien dać. Jak Ci się nie chce latać po bankach polecam expander lub innego pośrednika - wcale to cię nie kosztuje nic oni dzielą się z bankiem prowizją którą i tak musisz zapłacić bankowi ( na ogół tak jest). A załatwiają wszystko za |Ciebie i szybciej.
Nastepna rada - Rodzina na swoim - to nie jest super atrakcyjny kredyt. Jak dla mnie to wielka ściema - ale no co niektórzy tylko taki kredyt mogą wziąć ( więc tylko tu się zgodzę) jest drogi - wysokie oprocentowanie, marże i prowizje. Zależy też czy macie wkład własny czy nie jak macie wkład własny i średnie dochody można na rynku fajny kredyt znaleść nawet w PLN. Mozecie to zrobić sami lub przez pośrednika, tylko trzeba go o tym poinformować.
Następnie najlepiej szukać przez posrednika - nie lataj z 10 - cioma na raz wybierz max 3 i niech Ci przygotowują ofertę na emila i wybieraj co cię interesuje.
Określ czy rynek wtóry czy pierwotny. Ja osobiście wybrałbym pierowotny czyli nowe mieszkanie. Jak pisałaś róznica 50 tyś. to naprawdę nie jest taka wielka róznica, a sie to okazuje podczas remontu, że nowe mieszkanie wychodzi taniej. Pomyśl kupujsze mieszkanie 50 tyś tańsze do remontu, a się okazuje, że musisz zrobić prąd, gaz, wodę, kanalizację, tynki drzwi wejsciowe, podgrzewacz wody itp. W mieszkaniu developerskim masz to już zrobione i masz na to gwarancję. ALe to już twoja sprawa. Nie zapomniając o tym, ze fajniej jest mieszkać na nowym osiedlu bo masz lepsze na ogół są siedztwo bez patologi.

A jak już wybierzesz mieszkanie wtedy podpisujsz umowę przedwstępną.
I tu też - dobry pośrednik przygotuje za ciebie umowę i Cię zabiepieczy. Jak kupisz bez pośrednika to wzór umowy mogę podesłać jaki ja sama podpisywałam. No i dziewczyny troszkę tu namieszały z tymi zaliczkami i zadatkami bo okreslenie tego w umowie jest bardzo ważną sprawą. Zaliczka nie zabezpiecza cię w żaden sposób, żadnej ze stron, w tym jest dobra, ze jakbyś zrezygnowała to sprzedjący musi Ci ją oddać, no ale jak Ci się spodoba mieszkanie, a sprzedajacy będzie miał innego kupującego to może z Tobą rozwązać umowę i mieszkanie Ci ucieknie ( a np. T już będziesz miała wszystko załatione z kredytem poniesiesz jakies kosztyitp). Najlepiej wpłacić zadatek, ale to już niesie za sobą poważniejsze zobowiązania dla obywdwóch stron. Zadatek jest wpłacany i w razie zerwania umowy przez którąś ze stron jest zwracany w podwójnej wysokości.

Ostatnia edycja:
a mi całe popołudnie zleciało na segregacji ciuszków:-) musiałam zdecydować które zostawić w domu, a które zanieść do piwnicy, bo np. przydadzą się za pół roku. teraz muszę się wziąć za ich pranie.

a mi całe popołudnie zleciało na segregacji ciuszków:-) musiałam zdecydować które zostawić w domu, a które zanieść do piwnicy, bo np. przydadzą się za pół roku. teraz muszę się wziąć za ich pranie.

ja to robiłam ostatnio :-) tyle, że większe to na szafę poszły - nie mamy piwnicy
nie wiem też czy już się za pranie nie wziąć tych rzeczy, a Ty kiedy pierzesz??

Ja ostatnio zaczęłam robić henną brwi i wyglądają o niebo lepiej - normalnie ich prawie nie widać:-( farbuję na ciemny brąz włosy, a naturalny to jakiś mysi blond...

A o brwiach bym nie pomyślała:-D ale może też sobie w listopadzie na urodzinki "szczelę"

Ja ostatnio zaczęłam robić henną brwi i wyglądają o niebo lepiej - normalnie ich prawie nie widać:-( farbuję na ciemny brąz włosy, a naturalny to jakiś mysi blond...

A o brwiach bym nie pomyślała:-D ale może też sobie w listopadzie na urodzinki "szczelę"

ja tak samo
tyle, że włosów teraz nie farbuję , a te 25 zł dam i mi brwi z rzęsami zrobi super ładnie :-D
ostatni raz robiłam w zeszłym roku w grudniu - to teraz zaszaleję.

reklama
klaudoos - w sumie to racja :-) a najśmieszniejsze jest to, że lekarz od ostatniej miesiączki wyliczył mi "ten" tydzień, usg idealnie zgadza się z wyliczeniem lekarza, a suwaczek specjalnie pod to ustawiłam (musiałam cofnąć o 3 dni wczesniej od daty wyznaczonego porodu), żeby zgodziło się w wyliczeniem lekarza i usg, a Ty masz termin na 1ego ?? Bo ja na 2ego:-)
Blondi ja mam termin na 1 stycznia, ale u mnie to ten termin wyszedł z USG, bo ja miałam bardzo nieregularne po pierwszym porodzie i tylko 2 razy co 44 dni więc wg OM powinnam mieć termin na połowę grudnia.
I smutna wiadomość :( Moja kuzynka jest w 31 tc i zaczęło jej się odklejać łożysko i od 1,5 tygodnia jest w szpitalu i będzie najprawdopodobniej już do końca :( Współczuję jej :( Jutro jadę do niej do szpitala.
Joasiab a jak sie to objawiło to odklejenie łozyska, bo ja też się tego boję, bo moje łożysko trochę na ujście wchodzi?

Dzis mnie chyba przewialo, bo dostałam kataru, pochodziłam i posiedziałam na ławeczce 3 godziny, bo mały zasnął na 1h45 min, a teraz mam tego efekt.
Jutro mam wizyte u gina, ale bez USG, więc pewnie skończy sie na wypisaniu L4.

Do góry