reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

reklama
Hej dziewczyny, ja dzis mam kiepski dzień. Byłam z małym na 2 wizycie w poradni leczenia zeza i niedowidzenia i Kuba dostał okularki :( Mały ma wade na obu oczkach po +1,5 i lekkiego zeza. Dostał okularki +0,5. Na szczęście ich za bardzo nie zdejmuje, dziś był jego debiut i było całkiem ok. Ale koszt też cudowny :( 350zł

Patrycja taki maluszek i już w okularkach. Ale jak trzeba to cóż zrobić. A jest szansa, że wada cofnie się całkowicie? Faktycznie cena niestety duża a przecież dziecko rośnie szybciutko i główka mu się powiększa będzie trzeba je penie korygować co jakiś czas żeby nie były za ciasne bo to penie takie pozakręcane na uszkach, żeby dziecku nie spadały..

No jest sznsa ze sie cofnie ale to nigdy nie wiedomo czy napewno, a jeśli nawet to kiedy. Okularki mamy plastikowo-gumowe, z taką gumeczką poskrecaną z tyłu na głowce, zeby nie spadały, pewnie posłuża ze 3 lata z drobnymi korektami. Ehh, jak maly w końcu prawie przestał ulewać to masz ci los :(

Patrycja Kubuś na pewno szybko przyzwyczai się do okularków, moja siostrzenica nosi okulary od 11 miesiąca życia (dziś ma prawie 16lat). Tylko, że ona miała duuuużo większą wadę wzroku od Kubusia, na dzień dzisiejszy okulary jeszcze nosi, ale najprawdopodobniej już nie długo. Kubusiowi na pewno wada się skoryguje skoro tak szybciutko zareagowałaś.

A ja chciałam się pochwalić, że M jest w domu, na razie na przepustce do środy bo jeszcze mają mu robić badania. Cieszę się jak małe dziecko z cukierka:-)

Gabruiela wstala dzisiaj o 5.30 (na nowy czas)! Poszla spac wczoraj po 20! Wiec dziwie sie ze tak wczesnie wstala. Musze ja dzisiaj przetrzymac zeby wstawala mi tak jak zawsze (miedzy 7 a 8). W ogole jestem w nowym mieszkanku. Pierwsza noc byla fatalna, Gabrysia duzo wiercila, plakala, nie mogla sie przyzwyczaic do nowgo miejsca. Teraz juz jest okej.
A jak wasze szkraby spaly??
Pozdrowionka

Witaj Nikola. Dominik obudził się jak zwykle tj o 5-ej starego czasu. Po dwóch godzinkach padł na pół godziny ale teraz znów buszuje. Tylko, że na niego żadne przetrzymywanie jak dotąd nie działa. Pobudki zwykle 5-6.

Witajcie!
My zaliczyłyśmy spacerek i Gabrysia teraz śpi, bo cały czas funkcjonuje wg starego czasu i normalnie powinna mieć drzemke 16-17, a tu padła po 15. rano też wstała o 7.30, czyli według starego czasu jak zwykle 8-8.30.
Patrycja a jak się zorientowaliście że wasz maluszek ma wade wzroku? Pytam, bo mój mąż ma dość sporą wadę, od dziecka nosi okulary i jest troche przewrażliwiony na tym punkcie, ale od kilku dni twierdzi że Gabrysia robi lekkiego zeza...
Moja mama mówi że to jest normalne, że małym dzieciom czasem oczka tak 'uciekają', a ja już sama nie wiem czy jest się czym martwić.

reklama
No właśnie mały nam lekko zezował. Najpierw zapytałam pediatry to powiedziała ze jak tak sie niepokoje to może mi dać skierowanie do poradni leczenia zeza i niedowidzenia. Dość szybko nas przyjeli mały wtedy miał chyba jakieś 6 miesięcy. Tam nam kazali zaklejać mu oczka na zmianę na godzine dziennie. Jednego dnia jedno, drugiego drugie. a po miesiącu robić tak 2 razy w tyg. Do tego wpuszczali mu jakieś krople przed badaniem ale one byly podobno dosc słabe i przy tamtych kroplach mu wyszla nadwzroczność po +3,5 w obu oczkach i lekki zez, no i teraz w piątek byliśmy na kontroli. Dostał już troche mocniejsze krople i nadwzoczność wyszła +1,5 w obu oczkach i dalej ten mały zez. Więc dostaliśmy recepte na okularki +0,5. I do kontroli 22 marca. A mały ślicznie nosi te okularki, aż jestem w szoku. Wogóle ich nie zdejmuje. No może ze 2 razy na dzien ale to jakby wcale u takiego małego dziecka. A musi je nosić non stop z przerwą na spanie. Jestem bardzo zadowolona że wziełam akurat te okularki bo to były jedyne których nie zdejmował w sklepie, ale bałam się bo nie są całkiem z gumy tylko w jakiś 40% i generalnie jakby nimi rzucał to mógłby połamać gdyby się dobrze postarał. Ale te gumowe mi się nie podobały zupełnie bo były całkiem okrągłe. Jak chcesz to wstawie Ci zdjęcie Kuby w okularach w galerii. :) Mały inteligent ;P

Jak się martwisz to idź jak najszybciej to sprawdzić tylko najlepiej nie do pierwszego lepszego okulisty tylko gdzieś gdzie zajmują się niemowlakami. Bo u nas w tej poradni to same dzieci i to juz takie miesięczne. Więc sie znają i kadra też odpowiednia. Nie czekaj bo może się małej pogorszyć. A jak wszystko jest ok to uspokoisz swoje sumienie. Powodzenia.

Ostatnia edycja:
Do góry