reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

Dziewczyny, tak sie zastanawiam co robic jakbym nagle dostala skurczy i bóli, to czy mam brac no spę?

Bo teraz, jak juz mi ten czop wyleciał, to czy kazdy taki ból oznaczać będzie juz zblizającą sie akcje porodową, czy tak jak od kilku tygodni- normalne rozciaganie sie macicy?

Na ulotce no spy jest napisane ze nie wolno brac przy porodzie, ale skad mam wiedziec czy to juz porod????

klaudoos Ty przestan sprzątać , tylko leżeć! Zwlaszcza jezeli jestes sama w domku, poczekaj na małżona:-)

reklama
wykąpalam sie, leże i czekam na rozwoj wydarzen.. jak sie podcieralam to wydaje mi sie że to z tamtad coś "wycieka".. napilam sie duzo wody chce zobaczyc co dalej.. dzieki dziewczynki za wsparcie.. jakos nie panikuje.. wlasnie jem michalki, tiki taki i kasztanki- bo jak cos sie zacznie to wiem ze nie bede mogla:) poki co nic mnie nie boli..

a jak jest zapalenie pecherze to sa jakie objawy? bo ja nie mam zielonego pojecia!!

malzon w domu- wlasnie salatke robi, potem bedzie odkurzal.. ja szybko prania powstawialam, popakowalam prezenty bo gdyby cos sie dzialo to nawet nie mam nic do ubrania.. nie wiem czy do tych znajomych isc.. wprawdzie ten sam blok i klatka wiec pojdziemy ale pewnie wszystko bedzie zalezalo jak ja sie bede czula..
kolezanka do ktorej idziemy - wieczorem w sierpniu odpadl jej czop i zaczely sie skurcze a ona o 23 przyszla do nas na film, który trwal do 2 w nocy o 4 zaczely sie regularne skurcze a przed 9 juz byla na porodowce:)

Ostatnia edycja:
cześć dziewczyny!
u nas biało, okropnie nas zasypało, więc małż postanowił odśnieżyć dach - chwała mu za to, bo jakoś nie tęsknię za atrakcją w postaci przeciekającego dachu :baffled:

Widzę, że sporo się dzieje od rana :-)
marta - trzymaj się dzielnie i dużo odpoczywaj, chociaż pewnie ciężko dziś będzie skoro synek ma urodzinki (przekaż mu najserdeczniejsze życzenia) :-)
klaudoos - dziwna sprawa z tymi siuśkami... może faktycznie zadzwoń do ginka, żeby się nie denerwować; a może to skutek molestowania M? ;-)

Włączyłam się w akcję dokarmiania psów - wybrałam Astera - jest strasznie podobny do psa, którego miałam w dzieciństwie :-) Jeśli faktycznie można w taki prosty sposób pomóc, to super! My z M już od jakiegoś czasu przymierzamy się, żeby mieć psa, najchętniej owczarka kaukaskiego, albo coś podobnego. Jak byliśmy pod Gubałówką w Zakopanem, to normalnie nie mogłam się oderwać od tych szczeniaków. Ale wtedy nie mieliśmy do tego warunków. Jest nadzieja, że w przyszłym roku, jak już nauczymy się funkcjonować z dzieckiem, to i na psiaka przyjdzie czas :tak:

Mam jeszcze do was pytanko: czy twardnienie brzucha to już są te skurcze przepowiadające czy nie?

Klaudoss w sumie to u ciebie już 37 tydzień w nawet gdyby to już możesz rodzić. Ja jak mialam zapalenie pęcherza to nie sikałam na różowo a normalnie i co chwilkę mi się chciało siusiu i bolało jak Diabli przy sikaniu.

Klaudoos, jak jest zapalenie pęcherza to boli dół brzucha i piecze strasznie jak się siusia. Ja taka przekichana jestam , że często przemarzam i wtedy często sikam na różowo, pomagają te wszystkie tabletki na pęcherz i żurawina.
Kurcze, ja chyba bym skontaktowała się z jakimkolwiek lekarzem mimo że sobota jest. Ale ja to taka panikara jestem.

Witam się :-)

Myślę, że Matka Natura po to stworzyła kobiety do rodzenia dzieci aby rodziły bez żadnych jakiś udogodnień. A swoją drogą to później można mieć bóle migrenowe głowy itd. Więc to kwestia wyboru każdej z nas :)

zgadzam się :-)

Marta70 -Trzymam kciuki oby Ci przeszło, a i obyś wytrwała dzis na urodzinach synka

klaudoos - uwazaj na siebie, może faktycznie cos się zaczyna dziać:-) bo psychika nastawiona na to, ze chcesz to pewnie powoli się organizm przygotowuje:-)

malta -to dobrze ze wszytsko dobrze

ribi - wrzucaj fotosy:) od dwóch dni leże więcej prawie całe dnie i noga mnie boli, oczywiscie nie ma rewelacji, ale nie jeczę jak ide do wc :-)

Dziś miałam problem z zaśnieciem około 5tej jak mąz wstał do pracy, lezałam tak do siódmej a potem nagle zasnęłam i spałam prawie do 11tej :-)

klaudoos-
w ciąży cewka moczowa jest słabiej napięta, a dodatkowy nacisk powiększającej się macicy na pęcherz coraz silniejszy. Układ moczowy pracuje mniej wydajnie, co powoduje zaleganie resztek moczu w pęcherzu - to idealne środowisko do rozmnażania się bakterii.
Jakie są objawy zapalenia dróg moczowych?

• Uczucie parcia w pęcherzu - odczuwa się silną i nagłą potrzebę oddania moczu, przy czym wydala się bardzo małe jego ilości.
  • Bóle w dole brzucha, także w czasie siusiania.
  • Pieczenie, palenie podczas pobytu w toalecie.
  • Kłujący ból w cewce moczowej.
  • Wzrost temperatury - czasem zdarza się niewysoka gorączka (około 38 stopni).
  • Krew lub ropa - pojawiające się w moczu incydentalnie mogą być objawem zapalenia pęcherza. Towarzyszyć im może nieprzyjemny zapach moczu.
Czasem zapalenie pęcherza może nie dawać żadnych objawów, jedynie w badaniu ogólnym i bakteriologicznym moczu wykrywane są bakterie. Mówi się wtedy o bezobjawowym bakteriomoczu. W połowie przypadków zakażenie mija samoistnie, mimo to zawsze należy się skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.

Moze zadzwoń do ginka...bo ja tez panikara jestem....jak mialam juz z 4 razy zapalenie pęcherza to brałam urosept po konsultacji z giniem

Ostatnia edycja:
Klaudos to masz tak jak ja w pierwszej ciazy poszlam siku i jak sie podcieralam zauwazylam roz na papierze i potem spojrzalam w kibelek i bylo rozowo i tez w 37 tygodniu to bylo i wlasnie wtedy zaczal mi odchodzic czop.Ale do samego konca nigdy nie wypadl mi caly duzy tylko schodzil powoli.Ale urodzilam w 40 tyg wiec cos sie dziac zaczyna napewno.JA bym na twoim miejscu pojechala do szpitala niech cie zbadaj ginekologicznie i zobacza czy rozbi sie rozwarcie.MNie zbadali odrazu ale ja lezalam wtedy w szpitalu z zatruciem ciazowym wiec mialam lekarzy pod reka.A i jeszcze jedno nic mnie przy tym nie bolalo tylko mialam rozwy sluz.

dzieki dziewczynki- jak do wieczora bede siusiac to wezme mocz i do lodowki a w pon na badanie..
do mojego gina nie chce dzwonic bo powie ze albo norma albo jechac na IP jak dojda jakies dalsze objawy porodu to pojade na IP..

monia- nic nie bylo u nas od kilku tyg wiec to nie przez to.. chcialam go molestowac, ale po 1. on zmeczony po pracy i w glowie rozmowa kwalifikacyjna, a potem juz juz nie mialam sil.. wiec gdyby cos bylo to moze jutro..
wlasnie mnie z lekka przeczyscilo.. nie nakrecam sie zbytnio bo kolezanka przez 4 tyg rodzila:) co sobote/niedziele cos sie rozwijalo az w koncu rowny tydzien po terminie urodzila:)

reklama
Klaudos masz nerwy ze stali widze :) JA jako pierworodka pamietam jak to zobaczylam to az mi sie goraco zrobilo i jak wyszlam z kibelka to bylo widac po mnie mala paniek bo dziewczyny na sali odrazu poznaly i sie pytaly co sie stalo? Ale potem juz jak mi sie zaczelo przed porodem znowu rozowe w piatek wieczorem to nie bieglam do szpitala tylko poczekalam do soboty rano spakowalam sie i tez lezalam i czekalam az o 11:30 odeszly mi wody i dopiero pojechalam.ALe pierwszy raz jak to zobaczylam to nie wiedzialam co to i czulam strach.

Do góry